Valakik húszdolláros csekkeket osztogatnak és senki nem kér belőle. El lehet ezt képzelni? Az amerikai lemezipart azzal vádolták, hogy a kilencvenes évek közepe óta jogtalan haszonra tett szert, amiért indokolatlanul drágán adja a CD-ket.  Így aztán a lemezipar és 43 állam főügyészei peren kívüli egyezséget kötöttek, amely szerint a CD-vásárlók  húsz dollár kártérítést kapnak; csakhogy alig akad, aki jelentkezne érte. 

Szeptemberben az öt legnagyobb kiadó (Bertelsmann Music Group, EMI Music Distribution,Warner-Elektra-Atlantic, Sony Music Entertainment, Universal Music Group) és a három legnagyobb terjesztő (Trans World Entertainment, Tower Records, Musicland Stores) képviselői végül is belementek, hogy 143 millió dollárt fizetnek ki mindazoknak, akik 1995 és 2000 között CD-t vettek az Államokban - írja a Wired. Ám úgy tűnik, hiába hozzáférhető az egyezségről tudósító weboldal, hiába hozta több országos lap a hírt, a pénzért kevesen jelentkeztek. A határidő március 3. Ha annyian jelentkeznének, hogy az egy főre jutó összeg 5 dollár alá esne, semmissé válik a megállapodás, mert maga az ügymenet túl költségessé válna. A pénz ez esetben zenei programokat működtető, nonprofit szervezetekhez menne.
Az interneten fájlcsereberélők, a másolásvédett cédék kódjait feltörők örök érve, hogy drágák a CD-k, DVD-k. Úgy tűnik, nem érik be a húszdolláros kompromisszummal, csak a kiadók, terjesztők és forgalmazók üzletpolitikájának gyökeres megváltoztatásával. Miközben az amerikai lemezipar kényszeredetten engedményeket tesz, az előadókat, jogászokat, zeneipari szakembereket az asztalhoz ültető Future of the  Music Coalition pedig éppen e héten próbálta meg közelíteni az álláspontokat egy washingtoni konferencián, a küzdelem újabb érdekes fordulatot vett. Egy norvégiai bíróság felmentette Jon Johansent, akit amerikai szórakoztatóipari vállalatok hacker-tevékenységgel vádoltak.
Amint arról a BBC beszámol, a tinédzsert 1999-ben tartóztatta le a rendőrség, mert az általa készített programmal másolásvédett DVD-k kódjait törték fel. A DeCSS nevű szoftver a Content Scrambling Systemet (CSS) hatástalanította. Johansen azzal védekezett, hogy azért kreált programot, mert a DVD-ket a linuxos számítógépén akarta megnézni, ahelyett, hogy drága lejátszót vegyen. Szerinte - s ezt a bíróság sem vonta kétségbe - nem akadályozhatják meg, hogy teljesen legális más lejátszót használjon a DVD-játszó helyett. A bíróság szerint a tinédzser nem felelős azért, hogy programját később mire használták. Az ítélet vereség az amerikai szórakoztatóiparnak: a Motion Picture Association of America próbapernek szánta az ügyet. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

A Doktor díja

A Doktor díja

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta