A forint szerdán bejelentett 2,26 százalékos leértékelése után mind a bankközi, mind pedig a lakossági piacon gyengült a magyar valuta, s magával rántotta a lengyel zlotyt és a szlovák koronát is. A Pénzügyminisztérium valamelyest rontott gazdasági előrejelzésén, így az idei évben legfeljebb 3,5 százalékos GDP-növekedésre számít - feltéve, hogy az export és a versenyképesség javul.

A Magyar Nemzeti Bank kész megvédeni a 250 forint/eurós árfolyamot, és szükség esetén emelni fogja a kamatot - idézte Járai Zsigmondot, az MNB elnökét a Dow Jones hírügynökség csütörtökön. A központi bank elnöke szerint a gyengébb forint néhány napig elviselhető, és csütörtökön nem várható beavatkozás vagy kamatemelés. Járai meg akarja várni, milyen hatással lesz a forintra az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön várható kamatdöntése - tette hozzá a Dow Jones. (Időközben az EKB fél százalékponttal 2,00 százalékra csökkentette a változó kamatú repotenderhez rendelt kéthetes refinanszírozási kamatminimumát.)
Mind a bankközi, mind a lakossági piacon csütörtökön reggel 250 forintnál gyengébben állt a magyar valuta. Az euróval reggel 267,50 és 271,00 forint között kereskedtek, kilenc órakor 268,50/80 forinton állt az euró jegyzése, szemben a szerdán fél négykor jegyzett 263,00/263,60 forintos árfolyammal. A dollár árfolyama 230,05/50 forintig erősödött a szerda délutáni 224,40/225,00 forintos jegyzéshez képest. Ugyanakkor a bankok is drágábban adják el az eurót a lakosság részére. Csütörtökön reggel mindenütt több mint tíz forinttal drágábban vehetik meg az eurót az utazni vágyók, mint egy nappal korábban.
A szerdán meghirdetett leértékelés és a takarékossági intézkedések indoklásaként is felfogható, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentése szerint a gazdasági növekedés az idén csak akkor érheti el a 3,5 százalékot, ha az év hátralévő részében mind a kivitel, mind a vállalati beruházások jelentősen növekednek. Az idei első negyedévben mindössze 2,7 százalékos növekedést produkált a magyar gazdaság. Az év elején a PM a bruttó hazai termék (GDP) legalább 4 százalékos, vagy annál gyorsabban növekedésére számított, a 2003-as költségvetést pedig 4,4 százalékos bővülést feltételezve állította össze. Olyan gazdaságpolitikai intézkedések szükségesek, amelyek elsősorban a versenyképesség növekedését helyezik előtérbe - hangsúlyozza a jelentés.
A forint gyengülése hatott a zloty árfolyamára is. A lengyel bankközi devizapiacon a csütörtöki nyitáskor megmaradt a félsz, amit a forint árfolyamsáv-eltolása utáni külföldi reakciók váltottak ki. A lengyel zloty 4,48/euróig gyengült, újabb 0,3 százalékkal a szerdai későihez képest, ez 1999 óta nem látott szint. A szerdai váratlan magyar döntés valamennyi kelet-európai valutát gyengítette, és a hét végi EU-népszavazás előtt növelte a zloty sebezhetőségét. Elemzők szerint sikertelen referendum esetén az árfolyam akár 4,50-ig is eljuthat - a legutolsó közvéleménykutatási adatok azonban azt mutatják, hogy nő a részvételi hajlandóság. A zloty/euró csütörtök délelőtt 4,4615 volt a szerda délutáni 4,4485 után, a zloty/dollár 3,8230-ra változott a szerdai késői 3,8093-ról. Gyengébben nyitott a szlovák korona is, ám a kereskedők szerint újra erősödésnek indulhat, miután a térséget ért magyar hatás elenyészik. A magyar sáveltolást követő eladási nyomást már néhány napos gyengülés előzte meg, hiszen sokan zárták pozícióikat a folyamatos forintgyengülés és a lengyel népszavazás bizonytalansága miatt. A szerdai esés után a szlovák valuta vonzóvá vált a befektetők számára: várakozásaik szerint ugyanis az árfolyam visszatér majd a 41,300-as szint alá. A korona/euró 41,840/890-re módosult csütörtök délelőtt a szerdai késői 41,775/882-ről; a korona/dollár 35,886/938-re változott 35,197/240-ről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Bayer Zsolt: Vibrátor alakú és méretű forradalom zajlik

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi

A bátyját szúrta le a disznóvágáson egy férfi