Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy az államháztartás hiánya az idén az első félév végén meghaladta a 601 milliárd forintot, az éves előirányzat több mint 70 százalékát, éves szinten tartható lesz a GDP 4,5 százaléka körüli hiány - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára kedden.

Az elmúlt év első hat hónapjában az államháztartás deficitje 501,4 milliárd forintot tett ki, ami az akkori korrigált előirányzat 48,4 százaléka volt. Az idén az első félévben az államháztartás bevételei közül a társasági adó és az áfa-bevételek időarányosan jól teljesültek, a személyi jövedelemadó terén azonban némi lemaradás tapasztalható. A kismamáknak kifizetendő gyes-elmaradás hozzávetőleg 30-33 milliárd forinttal növeli az államháztartás hiányát, de ez nem igényel további megszorításokat a központi költségvetést tekintve - mondta a helyettes államtitkár. A kismamáknak kifizetendő elmaradt pótlék mintegy 0,15 százalékkal növelheti az államháztartás éves deficitjét, így az várhatóan a GDP 4,6-4,7 százaléka körül lesz.
Várfalvi István ismertette: a központi költségvetésben júniusban 205,7 milliárd forint deficit alakult ki, ami elsősorban annak tudható be, hogy a jövedéki adó előlegek június 28-ai fizetési határideje miatt 34 milliárd forint befizetés júliusra húzódott át. Emellett az előző év hasonló időszakához képest a központi költségvetési szervek kiadásai mintegy 60 milliárd forinttal magasabbak voltak. Az idén az első félévben a központi költségvetés hiánya 458,58 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 80,6 százaléka. Tavaly az első hat hónapban a központi költségvetés 359,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az akkori korrigált éves előirányzat 38,4 százalékát adta.
Az elkülönített állami pénzalapok 2003 júniusában 1,8 milliárd forintos többletet mutattak, amihez a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap 1,3 milliárd forintos, a Munkaerő-piaci Alap pedig 0,5 milliárd forintos többlettel járult hozzá. Az első félévben az elkülönített állami pénzalapok többlete összességében 26,9 milliárd forint volt, jelentősen meghaladva az éves előirányzatot.
Júniusban a társasági adóbefizetések 9,41 milliárd forintra rúgtak, 104,16 milliárd forintot fizettek be általános forgalmi adóként a központi költségvetésbe. Idén júniusban a fogyasztási és jövedékadó befizetések 30,2 milliárd forintra rúgtak, a lakosság pedig ugyane hónapban 80 milliárd forintot fizetett személyi jövedelemadóként a központi büdzsébe. Az első hat hónapban a társasági adóbefizetések összege 123,22 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 33 százaléka. Áfaként az idén az első félévben 828,5 milliárd forintot fizettek be a központi büdzsébe, ez az éves előirányzat 52,2 százaléka. Fogyasztási és jövedéki adóként az idei első félévben 268,72 milliárd forint, személyi jövedelemadóként pedig 421,25 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe.
A kifizetett lakástámogatások összege az első félévben megközelítette a 60,5 milliárd forintot, ami az éves előirányzat 74 százaléka. Éves szinten 110-120 milliárd forint központi kiadás várható a lakástámogatások vonatkozásában.
Kérdésekre válaszolva Várfalvi elmondta: az egész évet tekintve a nyugdíj alap várhatóan nullszaldóval zár, az egészségbiztosítási alapnál a hiány az előirányzathoz képest megemelkedik. A helyi önkormányzatoknál viszont az egész évet tekintve szufficites lesz a büdzsé. Az év eleji bérkiáramlás miatt nyugdíjkorrekció várható ez év novemberében, 1-2 százalékos mértékben. Várfalvi István tájékoztatása szerint 1 százalékos nyugdíjkorrekció a költségvetés számára 15 milliárd forint kiadást jelent. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Akár 18 fok is lehet ma

Akár 18 fok is lehet ma

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít