Annak ellenére, hogy az államháztartás hiánya az idén az első félév végén meghaladta a 601 milliárd forintot, az éves előirányzat több mint 70 százalékát, éves szinten tartható lesz a GDP 4,5 százaléka körüli hiány - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára kedden.

Az elmúlt év első hat hónapjában az államháztartás deficitje 501,4 milliárd forintot tett ki, ami az akkori korrigált előirányzat 48,4 százaléka volt. Az idén az első félévben az államháztartás bevételei közül a társasági adó és az áfa-bevételek időarányosan jól teljesültek, a személyi jövedelemadó terén azonban némi lemaradás tapasztalható. A kismamáknak kifizetendő gyes-elmaradás hozzávetőleg 30-33 milliárd forinttal növeli az államháztartás hiányát, de ez nem igényel további megszorításokat a központi költségvetést tekintve - mondta a helyettes államtitkár. A kismamáknak kifizetendő elmaradt pótlék mintegy 0,15 százalékkal növelheti az államháztartás éves deficitjét, így az várhatóan a GDP 4,6-4,7 százaléka körül lesz.
Várfalvi István ismertette: a központi költségvetésben júniusban 205,7 milliárd forint deficit alakult ki, ami elsősorban annak tudható be, hogy a jövedéki adó előlegek június 28-ai fizetési határideje miatt 34 milliárd forint befizetés júliusra húzódott át. Emellett az előző év hasonló időszakához képest a központi költségvetési szervek kiadásai mintegy 60 milliárd forinttal magasabbak voltak. Az idén az első félévben a központi költségvetés hiánya 458,58 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 80,6 százaléka. Tavaly az első hat hónapban a központi költségvetés 359,6 milliárd forint hiánnyal zárt, ami az akkori korrigált éves előirányzat 38,4 százalékát adta.
Az elkülönített állami pénzalapok 2003 júniusában 1,8 milliárd forintos többletet mutattak, amihez a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap 1,3 milliárd forintos, a Munkaerő-piaci Alap pedig 0,5 milliárd forintos többlettel járult hozzá. Az első félévben az elkülönített állami pénzalapok többlete összességében 26,9 milliárd forint volt, jelentősen meghaladva az éves előirányzatot.
Júniusban a társasági adóbefizetések 9,41 milliárd forintra rúgtak, 104,16 milliárd forintot fizettek be általános forgalmi adóként a központi költségvetésbe. Idén júniusban a fogyasztási és jövedékadó befizetések 30,2 milliárd forintra rúgtak, a lakosság pedig ugyane hónapban 80 milliárd forintot fizetett személyi jövedelemadóként a központi büdzsébe. Az első hat hónapban a társasági adóbefizetések összege 123,22 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 33 százaléka. Áfaként az idén az első félévben 828,5 milliárd forintot fizettek be a központi büdzsébe, ez az éves előirányzat 52,2 százaléka. Fogyasztási és jövedéki adóként az idei első félévben 268,72 milliárd forint, személyi jövedelemadóként pedig 421,25 milliárd forint érkezett a központi büdzsébe.
A kifizetett lakástámogatások összege az első félévben megközelítette a 60,5 milliárd forintot, ami az éves előirányzat 74 százaléka. Éves szinten 110-120 milliárd forint központi kiadás várható a lakástámogatások vonatkozásában.
Kérdésekre válaszolva Várfalvi elmondta: az egész évet tekintve a nyugdíj alap várhatóan nullszaldóval zár, az egészségbiztosítási alapnál a hiány az előirányzathoz képest megemelkedik. A helyi önkormányzatoknál viszont az egész évet tekintve szufficites lesz a büdzsé. Az év eleji bérkiáramlás miatt nyugdíjkorrekció várható ez év novemberében, 1-2 százalékos mértékben. Várfalvi István tájékoztatása szerint 1 százalékos nyugdíjkorrekció a költségvetés számára 15 milliárd forint kiadást jelent. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Olyan funkció jöhet az Instagramra, amit csak a népszerű felhasználók kapnak majd meg

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba