Úgy tűnik, az ingatlanfejlesztők optimizmusát nem törte le a megcsappanó vásárlókedv. Az elmúlt évben több mint tizenötezer lakás épült, s az idei termés ennek akár kétszerese is lehet – derül ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Iroda közös elemzéséből.

Az épülő lakások száma már az év első felében meghaladta a tavalyi mennyiséget, az átadott lakások száma pedig az év végére akár a kétszerese is lehet, noha a kereslet jócskán visszaesett a tavalyihoz képest – áll a jelentősebb ingatlanfejlesztésekről készített elemzésben. Az elmúlt évben több mint tizenötezer lakást építettek, s ennek egyharmada el is készült év végéig. Idén már most eléri a kilencezret az induló, legalább ötven lakásos magánberuházások lakásszáma.

A fizetőképes kereslet csökkenése esetenként komoly értékesítési nehézségeket okozhat, hosszú távon viszont új lakástípusok megjelenését kényszerítheti ki. Az új lakások 68 százalékát vállalkozók építik, ami többszörösen meghaladja az országos átlagot. Vidéken ugyanis továbbra is a családi házak építése a sláger. Az öt folyamatban lévő legnagyobb budapesti építkezés a Római Kert, a Nádorliget III ütem, a Duna-Pest Rezidenciák, a Napfürdő Otthonpark és a Central Park. Igaz, hogy a lakáskínálat mennyisége egyre bővül, ám választékban, felszereltségben és árakban nem érezhető jelentős változás. A beruházások zöme továbbra is többemeletes tömbépület, amelyek egyszerű társasházként vagy lakóparkként működnek.

Kevés különbséget mutatnak a kínálat többségében a lakások mérete, kialakítása, és a lakáshoz járó szolgáltatások. Tény, hogy a fejlesztők nem szívesen szakadnak el a jól bevált helyszínektől, mint amilyen az évek óta legtöbb beruházásnak otthont adó Angyalföld. Ígéretesnek tűnik, hogy az idei építkezések olyan kerületeket is érintenek, ahol az elmúlt években nem volt jelentősebb beruházás. Ilyen a XI. kerület, ahol most indult be három nagyobb építkezés, a Nádorliget III., Kőérberek-Tóváros, és a Tölgyes lakópark. Kedvelt városrész lett még Zugló, Ferencváros és Óbuda. A jelenlegi építkezések zömére jellemző még, hogy vízparton zajlik. Ilyen a Marina Part, a Duna-Pest Rezidenciák, a Riverside Apartmanház, vagy a Duna mentén épülő Platánliget. Némi változás azért mégiscsak tapasztalható, az egynemű beruházások mellett ugyanis megjelentek a vegyes funkciójú, azaz irodát, üzleteket és lakásokat is magába foglaló épületek. Legjobb például erre budai oldalon a hajdani textilgyár helyén épülő Sun Palace épületegyüttes.

Az üres telkek hiánya miatt a befektetők egyre inkább kénytelenek korábbi ipartelepeket választani beruházásuk színhelyéül. Vitathatatlan a régi gyártelepek felszámolásának áldásos hatása az adott környezetre. A lakásberuházások komoly befolyással vannak a környezetünkre – vélik a felmérés készítői. Egy beruházás nemcsak javíthat az ott lakók életminőségén, kedvezőtlen hatásokkal is számolni kell. Budapest számos kerületeiben a már meglévő és a tervezett beruházások negatívan is befolyásolhatják az ott lakókat. A problémát súlyosbítja, hogy a kerületeken belül egy környékre zsúfolódnak az építkezések. Az új lakásépítési célterületeken már most nehézkes a közlekedés, holott korábban nem voltak torlódások. Gondot jelent a parkolás, a teremgarázsok férőhelyei drágák, és a beruházók – saját bevallásuk szerint – legszívesebben csak az előírások szerinti parkolóhelyek felét építenék meg.

Abban talán érezhető, hogy a piac kissé óvatosabb lett, hogy a megkezdett építkezéseket több részre bontják, csökkentik a műszaki tartalmakat, kevesebb járulékos elemet – parkot, uszodát - terveznek. Új beruházásokat csak a merészebbek indítanak el. Úgy tűnik, a kevésbé tőkeerős vállalkozások még kivárnak az új beruházásokkal, ami mindenképpen jót tesz az elmúlt évtizedben jócskán felhígult ingatlanszakmának.

Az egyik legrutinosabb szereplő a piacon az izraeli érdekeltségű Autóker Holding Rt., amely jelenleg is öt ingatlanfejlesztéssel szerepel a piacon. A Duna Plaza mögötti Foka-öbölben nyolcvanmilliárd forintnyi összköltséggel 3500- 3800 lakás építését tervezi a közeljövőben. Kapcsolódó beruházásként futja vízparti sétányra, kerékpárútra, futópályára, sőt úszómedencére is gondoltak a tervezők. A legnagyobb beruházás ezek közül a Marina Part fejlesztése.

Akinek nem jelent gondot az átlagnál kissé magasabb négyzetméterár, annak a TriGránit által épített Duna-Pest Rezidenciák panorámás lakásait érdemes szemügyre vennie. A 240 négyzetméteres luxuslakásokba a tulajdonosok személyesen választhatják ki a belsőépítészetnél felhasználó anyagokat a mintalakásokból. A 750 ezer forintos négyzetméterárért itt már elszakadhatunk a megszokott formáktól. Igaz, a vevők többsége Németországból és Skandináviából érkezik. Ám a magyar családok is megfizetik ugyanit a kevésbé exkluzív, ám feleannyiba kerülő lakásokat. A visszafogott vásárlói kedv ellenére is az értékesítés egyelőre zavartalanul halad. A Marina Part első üteméhez tartozó lakások papírról már elkeltek, lakót talált a Duna-Pest Rezidenciák többsége, a szintén a TriGránit szárnya alatt épülő Kőérberek-Tóváros első ütemében elkészült lakásoknak pedig csaknem kétharmada gazdára talált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Adventi irodalmi naptár - december 18.

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

A véreskezű jakuza kisvendéglőt nyitott, mert „elmúltak a régi szép idők”

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye