Tetszett a cikk?

Csődeljárást a fizetési nehézségekkel küzdő cég vezetője kérhet a bíróságtól.

Csődeljárást a fizetési nehézségekkel küzdő cég vezetője kérhet a bíróságtól. A hitelezőktől, szállítóktól fizetési haladék kapható, ez az eljárás megkezdésétől számítva maximum 180 nap. Ennek során egyezség is köthető arról, hogy az adós tartozásait hitelezői vagy harmadik személyek átvállalhatják, illetve vagyonában tulajdont szerezhetnek.

Felszámolási eljárást az adós fizetésképtelensége esetén az adós, a hitelező vagy a végelszámoló kérelmezhet. A bíróság az adós kérelmére engedélyezheti, hogy harminc napon belül kifizesse tartozásait. Ha a bíróság a felszámolás mellett dönt, elrendeli ennek közzétételét a Cégközlönyben; a hitelezőknek negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék követeléseiket a felszámolónak. A felszámolási zárómérleg benyújtásáig az adós és a hitelezők megállapodhatnak egyebek között a tartozások kielégítési sorrendjéről, arányáról, a rendezés határidejének módosításáról.

Gazdálkodó szervezet jogutód nélküli megszűnésekor a társaság vezetője értesíti a cégbíróságot, amely végzését közzéteszi a Cégközlönyben, a hitelezőknek ezt követően negyven napjuk van arra, hogy követeléseiket bejelentsék a végelszámolónak. Végelszámolásra csak akkor van mód, ha a cég vagyona elegendő a követelések fedezetére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Köd előtte, köd utána

Ne adjon alkalmat a visszaélésekre, tegye lehetővé a bajba jutott, de működőképes cégek újraélesztését, harmonizáljon más jogszabályokkal - főleg ezeknek a kívánalmaknak kell megfelelnie az új csődtörvénynek, amelynek előkészítése a minap kezdődött meg.

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése

Az álnéven élő magyar betörőkirály ékszereit vásárolta a bécsi elit – Magyar svindlerek, 2. rész

Az álnéven élő magyar betörőkirály ékszereit vásárolta a bécsi elit – Magyar svindlerek, 2. rész