Tetszett a cikk?

Szerény nyereséget várnak az e hét végén a Budapest Sportarénában megkezdődő fedett pályás atlétikai világbajnokság szervezői. A magyar éremesély nélkül is telt házas verseny 800 millió forintos büdzséjének felét az állam állja, a nemzetközi szövetség pedig a pénzdíjakat hozza.

Mobil lelátók felállításáról kellett határoznia a Magyar Atlétikai Szövetségnek (MASZ), akkora az érdeklődés a március 5-én kezdődő budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokság (vb) iránt. Fájdalom, a háromszáz extra helyre nem az egyszerű nézők, hanem a VIP-vendégek - szponzorok, néhány későn ébredő nagykövetség potentátjai -, illetve a versenyzők pályázhatnak. A tavaly október közepétől 7 ezer, illetve 11 500 forintért árult bérletek január elejére mind egy szálig elkeltek, igaz, ezekből csupán 3200-at dobtak piacra, ami 30 millió forintot hozott a konyhára. A 890 férőhelyes VIP-terasz szolgáltatásait a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF), illetve a MASZ delegáltjai és támogatói élvezhetik, további 1900 helyet vesz el a hatszáz újságíró számára kialakított sajtóterasz, ötszáz ülést az éppen versenyző sportolóknak különítettek el, a fennmaradó székeken pedig az edzők és segítők osztoznak.

Az arénából kiszorulók a közeli Syma rendezvénycsarnokban óriáskivetítőkön követhetik az eseményeket, és találkozhatnak személyesen is az autogramosztásra átruccanó sztárokkal. Köztük a vb húzóneveiként említik a kétszeres olimpiai bajnok etióp futót, Haile Gebrselassiét, vagy a női 800 méteren a világcsúcstartó szlovén Jolanda Ceplakkal összecsapó mozambiki Maria Mutolát. Szerencsére nemcsak a nézők, hanem a sportolók is nagy számban mutattak érdeklődést az esemény iránt: a 140 ország közel nyolcszáz versenyzője rekordot jelent a fedett pályás vb-k történetében.

Erősen meg van kötve tehát a magyar szervezők keze, de ez nem csupán a helyek elosztására igaz. "Az IAAF évi 11 millió dollárért értékesítette minden reklámjogát a japán Dentsu médiakonszernnek, amely mindent elkövet, hogy befektetése megtérüljön" - állította a HVG-nek Szalay Péter, a szervezőbizottság ügyvezető elnöke, aki egyben a verseny megrendezésével megbízott PromoSport Kft. résztulajdonos-ügyvezetője. Ennek megfelelően például a televíziós jogdíjakból a MASZ egyetlen fillért sem kasszírozhat. Pedig a vb idejére 62 kommentátorállást foglaltak le a televíziós társaságok az arénában, köztük az Eurosport és az Ázsiában működő japán TBS, ami a szervezők becslése szerint azt jelenti, hogy körülbelül 180 országba jut el a közvetítés a vb-ről.

A hasonló világversenyeken szokásosnak mondható módon a nemzetközi szövetség ide is magával hozza a kiemelt elbánást igénylő támogatóit, az viszont mindenképpen új elem, hogy a Dentsu a szervezők által "befogott" szponzoroktól befolyó készpénzbevétel felére is rátenné a kezét. "Megalkudtunk velük" - mondta erre a HVG-nek Szalay. A japánok így megelégszenek 250 ezer dollárral, azaz valamivel több mint 50 millió forinttal, miközben a szervezők büdzséjét a mintegy 20 százaléknyi természetbeni juttatással is számolva 400 millió forint körüli összeg gazdagítja a magyarországi szponzoroktól. Az IAAF persze nemcsak az üzletileg kevésbé előnyös elszámolási szabályokat hozza, hanem 2,5 millió dollár pénzdíjat is kioszt az 1-6. helyen végzett versenyzők között: a győzelemért 40 ezer, az esetleges világcsúcsért pedig 50 ezer dollár jár.

A Dentsuval kötött egyezség teljesítésébe beszáll a sporttárca is, amelyik szintén 400 millió forinttal toldja meg a vb büdzséjét. A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) ezen felüli támogatásként számolja - bár a HVG kérdésére nem számszerűsítette - a múlt heti tesztverseny két napjával, a vb két edzés-, illetve három versenynapjával a Budapest Sportaréna hét eseménynapját is, amit abból a 26-ból adott át a rendezőknek, amivel a létesítményt építő, francia érdekeltségű Bouygues Hungária Kft.-vel kötött szerződése alapján rendelkezik (HVG, 2003. január 18.). Az ingyenesség itt csak a bérleti díj elengedésére vonatkozik, a rezsit a vb rendezőinek kell állniuk.

A tízmilliós nagyságrendben adakozó legbőkezűbb hazai támogatók a "nemzeti partner" címet viselhetik, ide a Westel Mobil Távközlési Rt., az OTP Bank Rt., a Mol Rt. és a Samsung Electronics Magyar Rt. mellé két többségi állami tulajdonú cég, a Szerencsejáték Rt. és a Magyar Villamos Művek Rt. is beférkőzött. Ebből a körből az OTP már a verseny előtt is igen aktív volt: médiakampánnyal igyekezett tudatosítani, hogy a legeredményesebb magyar egyéni versenyzőknek 300-300 ezer forintot ajánlott fel, illetve hogy a bank támogatásának köszönhetően indult el a vb-t megelőző tesztversenyen a már említett Ceplak.

A nemzeti partnereknél kevésbé mélyen nyúltak a zsebükbe a "nemzeti szállító" kategóriába sorolt szponzorok, akik közé szintén becsúszott két állami támogató, a Volánbusz Rt. és a Magyar Turizmus Rt. is. A vb körül kirobbant egyetlen komolyabb botrányszagú eset egyik szereplője, a francia Dimasport sportszergyártó cég is ebben a szponzorcsoportban szerepel. Tavaly novemberben Angyal János azért mondott le a MASZ elnökségi tagságáról, mert a vb szervezői kizárólagos szerződést kötöttek a franciákkal, ami lehetetlenné tette, hogy cége, az A-P Rekord Kft. által gyártott, a somoskői ugrógálán és a 2002-es bécsi Európa-bajnokságon használt ugróléceket használják a versenyzők.

Különös próbát jelent a vb a sportegészségügy számára is, Magyarországon ugyanis először a vb-n, illetve ahhoz kapcsolódva vérdoppingteszthez is vesznek mintát. Mivel azonban Magyarországon nincs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által akkreditált laboratórium, a mintákat Bécsben vizsgálják meg. A vérdoppingteszt a tavaly októberben az Egyesült Államoban kirobbant THG-botrány (HVG, 2003. november 8.) miatt vált kulcsfontosságúvá, mivel ezt az új, az izomszövet képződését gyorsító szintetikus anabolikus szteroidot - teljes nevén tetrahidrogesztrinont - csak így lehet kimutatni.

A vb szervezői 2-3 millió forint nyereségre számítanak, ezt azonban a verseny végeztével egy végkiárusítás keretében még néhány millióval megtoldják: eladják ugyanis például a feleslegessé váló számítógépeket, illetve a Samsung által felajánlott projektorokat és televíziókat. A versenyrendezés nyeresége a MASZ-t illeti, ahol abban bíznak, hogy így sikerül egyenesbe hozni a büdzsét. "Erre az évre 450 millió forintos költségvetést terveztünk, amiből 10-10 százalékot a szponzoroktól, illetve a nemzetközi szövetségektől érkező pénzek tesznek ki, a többi pedig az állami támogatás" - mondta a HVG kérdésére Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. Bár a GYISM-től még nem adtak nekik pontos tájékoztatást - csak arról, hogy az olimpiai felkészülésre ígért 89 millió forintot megkapják -, számításaik szerint a Draskovics-csomag (HVG, 2004. február 28.) 3-4 millió forinttal kurtította meg az atlétáknak járó pénzt.

Lehet bármennyire nézett és sikeres a vb, a MASZ-elnök nem bízik abban, hogy hatására tömegével kezdenek el atletizálni a gyerekek. "Diákversenyeken sokan indulnak, de személyes tapasztalatom, legtöbben már úgy állnak rajthoz, hogy más sportágak igazolt versenyzői" - állítja Rábold. Az atléták mindössze négyezer igazolt versenyzőt tartanak számon Magyarországon, így kisebbfajta csoda, hogy a fedett pályás vb-n húszfős csapattal induló magyar versenyzők közül három-négynek reális esélye van a döntőbe jutásra, például a középtávfutó Varga Juditnak, a vágtázó Dobos Gábornak és Németh Rolandnak, illetve a súlylökő Bíber Zsoltnak. A szakértők az éremesélyt a távolugró Vaszi Tünde sérülésével látták elveszni, aki azért rúdugrásban rajthoz áll. Az idei athéni olimpián a remények szerint még inkább elszakadnak a hátország adta realitásoktól a magyar versenyzők, hiszen az előreláthatóan 30-35 fős csapatból két dobóatlétának - a diszkoszvető Fazekas Róbertnek és a kalapácsvető Annus Adriánnak, akik versenyszámaik jellegéből adódóan fedett pályán nem versenyezhetnek - komoly esélye van akár az aranyérem megszerzésére is.

KELEMEN ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Blikk: Garancsi István veheti meg az Újpestet

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról