szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jóváhagyták kedden az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei az Európai Bizottság Magyarországnak szóló ajánlásait, amelyekben a brüsszeli testület az államháztartási hiány mérséklésének gyorsítására szólította fel az országot.

A miniszteri tanács egyúttal - brüsszeli ülésén - elfogadta az euró majdani bevezetésének előkészítését célzó, módosított magyar konvergenciaprogramot. A program szerint a magyar gazdaság 2008-ra teljesíti az euró bevezetésének feltételeit, és a közös valuta 2010-ben felválthatja a forintot. Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tanácskozás után leszögezte, a kormány elkötelezett azt illetően, hogy az ország időre teljesítse az euróövezeti csatlakozás kritériumait.

Az EU-tanács azért foglalkozott a magyar deficit témájával, mert korábbi megállapításai szerint a kitűzött célokat nem sikerült teljesen elérni. Az EU még tavaly júliusban döntött a túlzott - a GDP 3 százalékát meghaladó - államháztartási hiány miatti procedúra megindításáról, majd idén a folytatásáról, mert úgy ítélte meg, hogy a hiány leszorítására tavaly hozott intézkedések nem bizonyultak kellően hatékonynak.

A pénzügyminiszterek most elismerték a kormány eddigi intézkedéseit, amelyek hatására mérséklődtek a kiadások, és a tervek szerint az államháztartási hiány is idén már - a nyugdíjreformmal korrigált értékkel számolva - a bruttó hazai termék 3,6 százalékára csökken.

Ajánlásaiban a tanács kéri, hogy a kormány tegyen további erőfeszítéseket annak érdekében, hogy ellensúlyozza a költségvetésben rejlő kockázatokat. Javasolja a költségvetési tartalék növelését is, szintén a kockázatok mérséklésének érdekében. A miniszterek egyúttal jelezték: olyan adóreformot támogatnak, amely nem veszélyezteti a program hiánycéljainak megvalósulását. Az ajánlások közt szerepel a reformok továbbvitele is - az államháztartási egyensúly javítása és a fenntartható növekedés érdekében - a közszféra, az egészségügy és az oktatás területén.

Mekkora lehet a költségvetési tartalék? (Oldaltörés)

Draskovics az ülés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a tanács által megfogalmazott ajánlások egybeesnek a kormány szándékával, így például a költségvetésbe olyan tartalék épül, amely fedezi a kitűzött célok végrehajtását veszélyeztetni tudó kockázatokat.

Hozzátette: a kormány az idei költségvetés tervezésekor már figyelembe vette azokat a kockázatokat, amelyek a tervezés idején az ez évi folyamatokkal kapcsolatban láthatók voltak. A tartalék mértékét, felhasználásának idejét és módját a kormány az ajánlásnak megfelelően fogja meghatározni.

Emlékeztetett arra, hogy a tartalékképzést a törvény előírja, jóllehet a kormány felmentéseket ad e tekintetben. Hozzátette, az uniós ajánlás nyomán szűkebb körű felmentéseket fog javasolni, mint amellyel a minisztérium eredetileg számolt. Felmentések nélkül egy százalék lenne a tartalék, kivételekkel 0,5 és 1 százalék között fog alakulni.

A reformokat illetően leszögezte: "Biztonsággal és tartósan csak akkor lehet teljesíteni a konvergenciaprogramban megfogalmazott célokat, ha 2006-2007-ben jelentős reformlépések történnek az államháztartás fontos területein."

A magyar miniszter az ülésen hangoztatta: a kormány végrehajtja az államháztartási egyensúly javítását szolgáló, az ország felzárkózását elősegítő programját, a felvázoltaknak megfelelően évről évre mérsékli a hiányt. Kifejtette, hogy a magyar gazdaság gyorsan növekszik, a makrogazdasági adatok gyors ütemű és kiegyensúlyozottabb fejlődésről, javuló hazai és némileg kedvezővé váló külső egyensúlyról tanúskodnak.

Draskovics Tibor elmondta: tavaly a gazdasági növekedés fenntarthatóságát a belföldi kereslet szűkítésével, a növekedési szerkezet radikális átalakításával sikerült erősíteni, a versenyképesség javítása révén 3-ról 4 százalékra gyorsult a növekedés, és javult a befektetői bizalom is. Ezek részeként végrehajtott Magyarország egyszázalékos hiánycsökkentést is, a deficit a nyugdíjreform hatását kivéve 4,2 százalékra, azt beszámítva 5,1 százalékra esett - mutatott rá, ismét elismerve mindazonáltal, hogy ez az érték nagyobb, mint amelyet Magyarország maga elé tűzött.

Leszögezte: tavaly szeptemberben mérlegelni kellett, pusztán azért, hogy tartsa a kitűzött hiánycélt, tegyen-e a kormány újabb beavatkozást. Erről végül a kabinet szerinte azért mondott le, mert úgy ítélte meg, hogy az veszélyeztetné a gazdaságpolitikai célok elérését. Az idén is - a bizottsági ajánlásnak megfelelően - kemény munkát kell folytatni azért, hogy a költségvetési tervben előirányzottakat betartsák. Idén egyébként - 3,6 százalékkal számolva - Magyarországé lehet a legkisebb a hiány a visegrádi országok között.

A pénzügyminiszterek négy hónap múlva újra megvizsgálják a magyar deficit alakulását. Draskovics Tibor megismételte, az ajánlások nyomán a kormány nem tervez gyökeresen új intézkedéseket, de ezt az unió sem várja. A miniszter szerint a magyar program betartásának újabb, nyári ellenőrzésekor azt kell majd bizonyítani, hogy a bevételek és a kiadások az előírt szinten vannak. Draskovics kitérően válaszolt azokra a kérdésekre, hogy várható-e az eljárás befejezése az újabb felülvizsgálatnál. Úgy vélte: "úgy gondolom, hogy négy hónap múlva viszonylag kevés fog látszani, de ... a kormánynak elég sok új eszköze van arra, hogy év közben befolyásolja a kiadások lefutását".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Négyszázmilliárdos költségvetési hiány az első három hónapban?

A Pénzügyminisztérium (PM) februárra - önkormányzatok nélkül - 171,2 milliárd forintos hiányt vár, márciusra 46,2 milliárdot, így az első háromhavi várható deficit összege 415,8 milliárd forint lehet, amelyből mintegy 60 milliárdot tesz ki a májusról márciusra előrehozott másfél heti többletnyugdíj kifizetése - hangzott el a tárca keddi sajtótájékoztatóján.

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

Ismét kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak

Egy banánevő kislány miatt kellett bocsánatot kérnie az Audinak