szerző:
MTI

Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként magasan elsőrendű szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását a Moody's Investors Service. A romló költségvetési helyzetre hivatkoznak, és arra, hogy egyelőre egyik nagy párt sem mutat elkötelezettséget a közfinanszírozási rendszer rendbetételére.

A cég szerint Magyarország nemcsak az euróövezetbe, de annak előszobájába, az ERM-II. átváltási mechanizmusba is csak valószínűleg a jövő évtizedben tud belépni.

A Moody's szerdán Londonban és New Yorkban bejelentett lépésével immár az összes nagy nemzetközi hitelminősítő negatív értékelést adott a középtávú magyar költségvetési kilátásokról. A múlt hónapban a Standard & Poor's is negatív kilátást adott a magyar adósságra, a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő pedig tavaly decemberben vissza is minősítette közepes befektetői sávba Magyarországot.

Kóka magabiztos,
de reformot sürget
Kóka János gazdasági miniszter szerint várhatóan nem lesz hatással a Magyarországnak adott hitelek kamatfelárára, hogy a Moody's az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Szerinte azonban az egész politikai elitet  figyelmeztetni kell, hogy nincs más út, a következő ciklust az államháztartás rendbetételével kell kezdeni. "Ezért mondom el hónapok óta mindenütt, hogy a második Gyurcsány-kormány legfontosabb feladata az államháztartás rendbetétele kell, hogy legyen" - fogalmazott a szabad demokrata politikus.
A Moody's szerda délutáni bejelentése szerint a negatív kilátás a cég által néhány éve azonos szinten egyesített, elsőrendű "A1"-es közép- és hosszú távú szuverén forint- és devizakötvény-osztályzatra, valamint a magyar devizabankbetéti országplafonra érvényes.

A kilátásrontáshoz fűzött indoklás szerint az éves államháztartási deficitcélokat időről időre, jelentős mértékben felfelé módosítják. A két nagy párt azonban mostanáig nem mutatott kellő elkötelezettséget a helyi közigazgatás ésszerűsítésére, vagy az egészségügy és az oktatási rendszer reformjára, amivel meg lehetne fékezni az államháztartási költekezést, áll a Moody's közleményében.

A hitelminősítő szerint emellett a szomszédos országok által támasztott, beruházásvonzó célú adócsökkentési verseny miatt Magyarország nem tudna könnyen adókat emelni a költségvetés kiegyensúlyozása végett. Ebben a helyzetben Magyarország csak a gyors gazdasági növekedés teremtette bevételi többletre és a deficiteket finanszírozó külföldi tőkebeáramlásra számíthat, ez a stratégia azonban az elmúlt években nem csökkentette a költségvetési hiányokat.

Reakciók józanodás után
A forint gyengül, Veres János pénzügyminiszter nyugtat és egyben államháztartási reformot sürget, az ellenzék változásért kiált, a piaci elemzők inkább rezignáltak a  Moody's figyelmeztetése után.  Olvassa el a reakciókat!
A Moody's szerint Magyarország belépése az ERM-II. mechanizmusba - amelyben az euróövezeti tagjelölteknek legalább két évet el kell tölteniük a tényleges valutauniós tagság előtt - az eddigi hivatalos nyilatkozatokban foglaltaknál is még messzebbre, a következő évtizedre tolódhat.

Mindemellett, miután a forintadósság jelentős része nem rezidens befektetők kezén van, és az alapmutatók romlanak, a Moody's szerint növekszik a valutaspekulációs kockázat.

A Moody's megjegyzi ugyanakkor, hogy a magyar közadósság lejárati struktúrája kedvező, és a piaci kockázati felárak arra utalnak, hogy a piaci szereplők már nem a feltörekvő térséghez sorolják a magyar gazdaságot, hanem az Európai Unió teljes jogú tagjaként kezelik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Gyurcsány: a Fitch leminősítése bátorítás

A miniszterelnök szerint az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez. A Fidesz szerint viszont újabb, aggasztó figyelmeztetést kapott Gyurcsány kormánya.

Gazdaság

Fitch: meredeken emelkedik hazánk külső finanszírozási igénye

Meredeken emelkedik jövőre az európai feltörekvő térség - benne Magyarország - külső finanszírozási igénye, miközben jelentősen szigorodik a globális pénzügypolitikai környezet is, áll a Fitch Ratings kedden Londonban kiadott globális szuverén adóskockázati elemzésében.

MTI Gazdaság

Fitch: 2014 a reális dátum az eurócsatlakozáshoz

A szuverén magyar adósság minapi leminősítése és a közeledő választások kockázata miatt ismét erősebben alulsúlyozottá vált a feltörekvő piacokon aktív befektetési alapok deviza-portfoliójában a forint, a magyar kamattermék-piaci konstrukciók pedig alulsúlyozottsági mélypontra kerültek, áll az egyik vezető londoni befektetési ház felmérésében.

Hét nap

LEMINŐSÍTÉS

Az idén már másodszor nyúlt a magyar adóskockázati besoroláshoz a világ vezető hitelminősítői közé tartozó Fitch...

MTI Gazdaság

Jelentős deficittúllépésre számít a Fitch

A magyar szuverén devizaadósságra érvényes "A mínusz" elsőrendű besorolást adta meg hétfőn előzetes osztályzatként a készülő magyar szamurájkötvényre a Fitch Ratings, amely ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szuverén osztályzatra változatlanul negatív kilátás van érvényben, és jelezte azt is, hogy az idén is a hivatalos költségvetési deficitcél jelentős mértékű túllépésére számít.

Megbüntette az MNB az ügynököt, aki azzal hirdette magát: "ne dolgozz"

Megbüntette az MNB az ügynököt, aki azzal hirdette magát: "ne dolgozz"

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte

Kartonpapírból szerkesztett rendszámot magának, bevitték érte

"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

"Szándékos hazugság" volt: váratlan mutációkat idézhetett elő a génszerkesztés a kínai babáknál

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Batman-fegyvert kapnak a rendőrök Los Angelesben

Nem feltétlenül sok tanulás és sok pénz kell a jó iskolai eredményekhez

Nem feltétlenül sok tanulás és sok pénz kell a jó iskolai eredményekhez

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég

Iskolaérettség: kaptak két hét haladékot a szülők, de az semmire sem elég