szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Piaci elemzők szerint kivárás vagy gyengülés valószínű hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén elsősorban a héten megjelenő fontos makrogazdasági adatok miatt, a választás első fordulójának eredménye kevésbé meghatározó a részvénypiac mozgására.

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a választás érdemben nem határozza meg a tőzsde irányát, viszont fölerősíthet bármilyen mozgást. A meghatározó továbbra is a régió piacainak viselkedése lesz - mondta az elemző. Fokozhatja ugyanakkor a bizonytalanságot a délután tőzsdezárás után megjelenő márciusi államháztartási adat, ami egyes vélemények szerint magasabb lesz a korábban jelzettnél - tette hozzá.

Mindez, hozzászámítva a külföldi tőzsdeindexek csökkenését, továbbá azt hogy a régiós tőzsdék lokális csúcson vannak, az elemző szerint kivárást vagy korrekciót vetít előre, de nem zárható ki egy komolyabb profit realizálás sem.

Deák Balázs, a CIB Bank elemzője szerint az első választási forduló után kialakult kiélezett helyzet kivárásra ösztönzi a befektetőket, és inkább a héten megjelenő fontos makrogazdasági adatok befolyásolják majd a tőzsdét.

Van véleménye?
Mondja el a hvg.hu fórumán!
A szakértő hétfőn nem számít jelentős árfolyamváltozásokra. Várakozása szerint az egyes blue chip részvények eltérő képet mutathatnak. Továbbra is erős lehet a Mol és a Richter, amelyek az olajár emelkedése illetve a dollár erősödése miatt drágultak a múlt héten. Az OTP piacán viszont kivárás lehet, mivel a banki részvények jobban függnek a makro adatoktól.

A BUX 121,57 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 23.560,85 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 26,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz viszonyítva.

A Mol részvényeivel csaknem 17 milliárd forint értékben kereskedtek, árfolyamuk 280 forinttal, 1,2 százalékkal 23.880 forintra emelkedett. Az OTP 34 forinttal, 0,5 százalékkal 7.579 forintra erősödött. A Magyar Telekom árfolyama 17 forinttal, 1,8 százalékkal 960 forintra nőtt. A Richter részvények ára 185 forinttal, 0,4 százalékkal 45.295 forintra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyengül a forint

Az euróval 266,50/80 forinton kereskedtek szerdán, két forinttal magasabban a keddinél.

MTI Gazdaság

A zlotyval együtt gyengült a forint

Gyengült a forint ezen a szerdán is a bankközi devizapiacon, mint március 8. óta minden szerdán. Fél négy tájban az eurót 265,40/50 forinton jegyezték, több mint egy forinttal a keddi 264,30/40-es szint felett.

MTI Gazdaság

Mélypont után visszaerősödött a forint

Az euró árfolyama reggel néhány perc alatt 269 forintig erősörött, de a 270-es szintet nem érte el. A forint gyengülését a régiós hatások mellett a londoni bankok - főleg a JP Morgan - nagy összegű euróvásárlásai okozták. Nem segített Járai Zsigmond szerdai nyilatkozata sem arról, hogy a piac már beárazta a kamatemelést. Az EKB délutáni kamatdöntése után a forint visszaerősödött.

MTI Gazdaság

Még gyengül a forint, de nincs katasztrófa

A Magyar Nemzeti Bank szerint a jelenlegi forintárfolyam még nem veszélyezteti az inflációs célt. Egy forintról rendezett konferencián nemzetközi pénzpiaci szakértők egybehangzó álláspontja az volt, hogy a külföldi befektetők egyelőre kivárnak, de a választások után reformokat várnak.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Zuhan a forint

Tíz előtt néhány perccel 268 forintig erősödött az euró, majd átszakítva a szintet 269 felé zuhan. A kereskedők szerint nem tett jót a forintnak Járai Zsigmond szerda esti nyilatkozata. A piac az EKB kamatdöntő ülését is figyeli.

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Kiderült, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Megnyitja parkolóját a fővárosi önkormányzat a környéken lakók előtt

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos

Timothy Garton Ash: Orbánnak csak a hatalom és a pénz a fontos