szerző:
hvg.hu

A héten meglepetésszerűen emelte irányadó kamatát a kínai jegybank, egyértelművé téve a gazdaság hűtése iránti elkötelezettségét. A korábbiakban másfél évvel ezelőtt szánta rá magát hasonló lépésre a kínai pénzügyi vezetés, de a növekedés üteme nem, vagy alig lassult valamit.

A kínai jegybank kamatemelésének hatására a bányavállalatok részvényei esni kezdtek, mivel a növekedés ütemének csökkenése hűtheti a nyersanyagok és energiahordozók áremelkedési ütemét. Mindazonáltal az árak tartós mérséklődésre továbbra sem lehet számítani. A hatások a devizapiacon is jelentkeztek, a dollár gyengülni kezdett az euróval szemben, miközben a feltörekvő piacokon a helyi devizák ismét erősödni kezdtek. A hatás a hazai piacon is érezhető volt, de a trendekben jelentős változás nem történt. A devizapiacokkal együtt a kötvényhozamok is megmozdultak, az amerikai tíz éves államkötvények hozamai 5,3 százalékra emelkedtek.

Devizapiac. A dollár gyengülésének folyamata kissé felgyorsult, így a következő időszakban egy kisebb konszolidációra számítunk a piacon. Ez nem jelenti azt, hogy a trend fordulna, de közelebb kerülhet az 1,23-as szinthez a keresztárfolyam. Itt érdemes a dollárt euróra cserélni, még akkor is, ha az amerikai kamatszintek jelentősen meghaladják az európait.A dollár gyengülése a kínai kamatemeléssel együtt azt eredményezte, hogy a feltörekvő piacok iránt hirtelen megnőtt az érdeklődés. Ennek az oka, hogy hiába magasak a dollárkamatok, a további gyengülés erősen csökkenti a zöldhasúban denominált amerikai befektetések hasznosságát.


Kiutat jelent a jelenlegi helyzetben a dollárban denominált, de nem dollár alapú piacon befektetési alapok vásárlása, feltéve, hogy olyan alapba fektetjük pénzünket, amely a deviza keresztárfolyam változásait nem fedezi. Ekkor a konverzió költségeit megtakaríthatjuk, de ha mégis átváltunk euróra, akkor több választási lehetőségünk adódik az egyszerű betétektől kezdve a warrantokig húzódó széles befektetési palettán, amit ma a hazai pénzügyi szolgáltatók kínálnak. Ma még a dollár alapú termékek választéka némileg szűkebb körre korlátozódik. Tehát ma ismét azt tudjuk javasolni, hogy az 1,23-as EUR/USD közelében euróban érdemes indítani befektetéseket.

Továbbra is a rövid lejáratokat ajánljuk (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacokon is éreztette hatását a kínai kamatemelés. Az amerikai kötvényhozamok emelkedése - a dollár gyengülésével egy időben – a fejlődő piacok irányába terelte a befektetőket, de a tőkeallokáció a korábbiaknál szegmentáltabban megy végbe. A feltörekvő piacokat a korábbi időszakban egyként kezelve teljes egészében vették a befektetők, de ma már szelektálnak, így a magyar piacon a hatás csak korlátozottan jelentkezett.
Ez arra volt elég, hogy az egyébként emelkedőben lévő hozamok szintje nem változott az előző heti szintekhez mérten, de a trend itt sem változott, így a továbbiakban sem gondoljuk jó befektetési eszköznek az egy évnél hosszabb magyar kötvények vásárlását. Ajánlásunk tehát nem változott; a fél éves, vagy rövidebb lejárati idejű kötvények tartását javasoljuk.

Részvénypiac. A nemzetközi piacokon általános trend, hogy a távol-keleti régió jó teljesítménye mellett az európai piac is jobbára pozitív szaldóval zárta a hetet, míg a tengeren túli (amerikai) részvényárak - hektikus mozgás mellett - inkább gyengültek.
A hazai részvénypiac a 25 000-es szint megérintése után egyre távolabb kerül történelmi maximumától, ami annak köszönhető, hogy a részvénypiac reagál legerősebben a magyar gazdaság egyensúlytalanságából eredő befektetői magatartásra.

A pillanatnyi helyzet az, hogy a külföldi tőkebeáramlás egyre gyengébb, a hazai befektetők vásárlásai pedig a meglehetősen magas árszinteken nem képesek megtartani az árakat. Emellett a gyorsjelentési szezon is érezteti hatását, így egyfajta kivárás jellemzi a piacot. Ennek ellenére azt gondoljuk, hogy az OTP részvényeit 8000 forint körüli szinteken érdemes vásárolni, de a többi részvényre most csak tartás az ajánlásunk.


Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok:

- vétel: max. 1 év

- vállalati kötvények: eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás, OTP vétel

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Kilenc új befektetési alap a Raiffeisennél

A Raiffeisen Private Banking külföldi befektetési alap palettája kilenc új, a Raiffeisen Capital Management által bevezetett termékkel bővült áprilisban. A magyarországi Raiffeisen Bank immár több mint egy éve forgalmazza a Raiffeisen Capital Management 10 alapját.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (április második felére)

A választások két fordulója között megnyugodni látszik a piac, mivel – a jelenlegi állás szerint – a kormányváltás elmarad, így a gazdaságpolitika területén sem várható váltás, a jelenleg fennálló kockázatokat pedig már korábban beárazta a piac.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (április végére)

A húsvét utáni rövid hét meglehetősen hektikus mozgásokat hozott az összes piaci szegmensben. A mai helyzetben a kivárást javasolhatjuk, hiszen az államháztartás helyzete és általában a makrogazdasági környezet alapvetően nem változott.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (április közepére)

A hazai piacon a kedvezőtlen folyamatok tovább élnek. A forint árfolyama a vezető devizákhoz mérten esik, az állampapír piaci hozamok emelkednek, így a külföldi befektetők forint alapon elérhető nyeresége egyre kedvezőtlenebb képet mutat, de ma még kivárnak.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok (április elejére)

Az elmúlt időszak nem a hazai befektetéseknek kedvező klímát hozott, ráadásul ma még nem „látható a fény az alagút végén”. A nemzetközi tőkeallokációs folyamatokban egymásnak ellentmondó folyamatok játszódnak le, ami azzal fenyeget, hogy az eddigi trendek alapvetően változnak meg.

Jelentős csúszás után beindulni látszik a nemzeti lőtérprogram

Jelentős csúszás után beindulni látszik a nemzeti lőtérprogram

„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

„Nekem, te ne ugass, vau, vau, vau” – újra összeáll Nagy Feró ős-Bikinije

Beto O'Rourke: demokrata sztárjelölt

Beto O'Rourke: demokrata sztárjelölt

Máshogy mérik az egy kilót: a héten megújult a mértékegységek rendszere

Máshogy mérik az egy kilót: a héten megújult a mértékegységek rendszere

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Budapestre érkezhet a Fekete Özvegy, és vele Scarlett Johansson

Már kongatják a vészharangot: sokkal durvább lehet a tengerszint-emelkedés, mint eddig gondoltuk

Már kongatják a vészharangot: sokkal durvább lehet a tengerszint-emelkedés, mint eddig gondoltuk