Tetszett a cikk?

A csőd elkerülésének kulcsa az FTC számára, hogy eredményes lesz-e a Fradi által használt Üllői úti 8 hektáros terület használati jogára kiírandó újabb pályázat. A befektetőnek új stadion építése helyett elég a jelenlegit felújítania, a pályázók között a hírek szerint ott lesz az OTP-csoport egyik cége is.

Kevés híján mennybe mentek a Fradi futballcsapatának játékosai vasárnapi, Újpest elleni meccsükön: a rendes játékidőben még vezettek bajnoki címre törő ellenfelükkel szemben, a hosszabbításban azonban két gólt is kaptak, aminek vereség lett a vége. Nem ez volt azonban az első pofon, amit a múlt héten őszi önmagukhoz képest a tavasszal jól szereplő Fradi focistái kaptak. Szerdán egy elmaradt meccset bepótolva, legyőzték ugyan a Budapest Honvédot, és őszi, kiesőzónás helyezésüket feledtetve feljöttek a bajnoki tabella ötödik helyére, ugyanaznap azonban Szűcs Lajos, a télen az FTC anyagi problémái miatt a szinte biztos kieső Lombard FC Pápához távozott kapus a tartozások miatt feljelentette a klubot a Magyar Labdarúgó-szövetségnél.

A Fradi klubszínei után magát előszeretettel zöld-fehér vérűnek aposztrofáló, önkívületi állapotban előadott reklamálásairól ismert kapus csupán egy a számtalan hitelező közül. A futballcsapat játékosai csak az alapfizetésüket kapják, prémiumot nem, a szakmai stáb tagjai pedig még a havi járandóságukat sem. Ugyanez a helyzet a többi szakosztálynál is, azzal a különbséggel, hogy itt a fizetések szerényebbek. Mindezeken kívül van követelése az adóhivatalnak is. Az adósság nagyságáról a nemrégiben az FTC elnökévé választott Ináncsy Miklós sem mondott konkrét számot a HVG-nek, annyi azonban biztos, hogy az említett - több százmillió forintos nagyságrendű - tartozásokon kívül az OTP Bank Rt.-nek is adósa az egyesület 238 millió forinttal és kamataival, amelyet eredetileg október végéig kellett volna visszafizetnie.

Az OTP-hitelt a nyáron azért vette fel a klub, hogy a 100 százalékban tulajdonában álló FTC Labdarúgó Rt. törleszteni tudja tartozásait a játékosoknak, mivel e nélkül nem nevezhettek volna a bajnokságba. A csődközeli helyzetet még a futballisták pénzügyeinél is jobban jellemzik a márciusi országos úszóbajnokságon történtek, amikor is nem sokkal a rajt előtt azzal szembesültek az FTC úszói, hogy klubjuk adótartozása miatt nem indulhatnak a versenyen. Hogy mégis megtehették, azt a verseny előtti villám-átigazolásnak köszönhették: a bajnokságon már a székesfehérvári Delfin-Lászlóvill SE sorait erősítették.

"Az egyesülettől tavaly 30 millió forintot kellett volna kapnunk, ám ebből egy forint sem folyt be" - ecsetelte a klub gazdasági helyzetének a női kézilabdázókra gyakorolt hatását a HVG-nek Maglódi Lajos, az évi 130-150 millió forintos költségvetéssel gazdálkodó, 35 milliós adósságot felhalmozott szakosztály igazgatója. A klubvezetés a kézilabdázóknál, a vízipólósoknál és a jégkorongozóknál abban látja a megoldást, hogy az ezek működtetésére létrehozott kft-k üzletrészének több mint 75 százalékát "odaadja" a szakosztályoknak, hogy azok keressenek befektetőt, az egyesület pedig csak a névhasználat és az egyéb sportszempontok érvényesítésére elegendő alig negyedrészt tartaná meg. A kft-részesedések elpasszolását követően pedig nem vállalna kötelezettséget e három sportág finanszírozására. Az ajánlatot Maglódi - nem mellesleg a klub elnökségi tagja és az FTC Kézilabdasport Kft. ügyvezetője - azért tartja meglepőnek, mert ők 170 gyereknek is nyújtanak edzéslehetőséget, ennek költségeit pedig szerinte mindenképpen az egyesületnek kellene állnia. Ráadásul az FTC tizenegy szakosztálya közül csak a kézilabdázók és a labdarúgók fizetnek a létesítményhasználatért, méghozzá a jegyárbevétel 25 százalékát.

"Az adóhatósággal már megegyeztünk a tartozás átütemezéséről, és a többi probléma is megoldódik" - jelezte felhőtlen optimizmusát a HVG-nek Ináncsy. Elődje, Furulyás János hasonló nyilatkozataira emlékezve - amelyekből rendszerint semmi sem lett - ez nem meglepő, ám most talán valóságalapja is van a bizakodásnak. Az egyesület vezetője ugyanis megegyezett az FTC által használt, az Üllői út, a Könyves Kálmán körút és a Gyáli út által határolt, 8 hektáros terület 49 évre szóló használati jogáról kiírandó újabb pályázat részleteiről a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI), a Nemzeti Sporthivatallal és a Sportfolió Kht.-val. A meghívásos tender feltételeit még az FTC április 28-ai küldöttgyűlésének is el kell fogadnia, azután írhatja ki azt a KVI. A korábbi pályázatra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, az azt beadó TDZ Kft. azonban nem tudta megszerezni a szükséges bankgaranciákat ajánlatához. Utóbbi egyébként azt tartalmazta, hogy a TDZ 1,6 milliárdot juttat a sportköltségvetésnek, 1,2 milliárdot pedig az FTC-nek, ezenkívül vállalta egy 15 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion, egy birkózó- és egy 5 ezer fős kézilabdacsarnok felépítését is.

Ennél enyhébbek az új tender feltételei, ami így már vonzó lehet egy ingatlanbizniszben gondolkodó befektetőnek. "A stadion által elfoglalt három hektáron felül maradó ötért a befektetőtől várt ötmilliárd forint körüli összeg már piaci árnak mondható" - adta meg az indokot optimizmusára a Budapesti Hús-nagykereskedelmi Közös Vállalat tulajdonos-vezérigazgatójaként ismert, de az ingatlanüzletben is otthonosan mozgó Ináncsy. Nem lesz ugyanis feltétel új stadion építése, csupán a jelenlegit kell a nemzetközi szövetségek előírásainak megfelelően - minimum kétmilliárd forintért - átalakítani, illetve egy birkózócsarnokot kell építeni. A kétmilliárdos felújításhoz Fradi-berkekben használhatónak tartják a még az Orbán-kormány által indított, majd hamvába holt stadionrekonstrukciós program keretében elkészült tervet, ami egy bővíthető stadiont célzott meg fedett lelátókkal és új klubházzal. A nyertes pályázónak az egyesület számlájára 1,2 milliárd forintot, az államéra pedig körülbelül 2 milliárdot kellene fizetnie. Utóbbi a pályázati tervben nincs számszerűsítve, viszont az értékeléskor az ajánlati árnak lesz a legnagyobb súlya.

Már az államnak is kényelmetlen a Fradi-ügy. Ha mégis eredménytelen lenne a pályázat, a nyolc hektárból hat az FTC-re szállna, arra magának kellene befektetőt találnia minimum 1,5 milliárd forintért, amiből 300 milliót az államkasszába kell befizetnie, két hektárt pedig az állam maga próbálna eladni. Bár a pályázatra meghívottak körét hivatalosan homály fedi, az FTC ügyeit ismerők szinte biztosra veszik, hogy néhány külföldi befektető mellett köztük lesz az OTP Ingatlan Rt. is. Ez már csak azért sem meglepő, mert Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója már akkor érdeklődött az FTC iránt, amikor a klub a Várszegi Gábor érdekeltségébe tartozó, azóta a Fradi-üzletből kiszállt Fotex Rt.-vel állapodott meg a labdarúgócég részvényeinek eladásáról (HVG, 2001. július 28.). Csányit nemrégiben MLSZ-elnöknek kérték fel futballvezetők, ő azonban ezt nem vállalta, azt azonban nem zárta ki, hogy egy futballcsapatba befektessen. Erre most is lenne lehetőség, ugyanis a körvonalozódó ingatlantender nyertese nem csak fejlesztésre alkalmas területhez jut, hanem 300 millió forintért megkapja az FTC Labdarúgó Rt. részvényeinek 99 százalékát - igaz, vele együtt az rt 450 millió forintos adósságát is.

A klub a befolyó 1,2 milliárd forintból törleszti tartozásait, a megmaradó összeg hozamából pedig képes fenntartani a szakosztályokat - állítja Ináncsy. A szép jövő eljövetele előtt azonban ott fenyeget április 21-e, ameddig az FTC Rt.-nek vissza kell fizetnie a Profi Liga Kft.-től felvett 96 millió forintos hitelt. Ezt a Magyar Fejlesztési Bank Rt. által lejegyzett 3,1 milliárd forint értékű kötvényekből befolyt pénzből kapta a Profi Ligától a Fradi (a 3,1 milliárdból 650 millió forintot vettek fel különböző futballvállalkozások). "Van egy vitás ügyünk a francia Metz labdarúgócsapatával, az oda igazolt Huszti Szabolcs után ugyanis járna az FTC-nek 100-130 millió forint. Az ügyben hamarosan dönt a nemzetközi szövetség, mi ezt az összeget engedményezzük a Profi Liga Kft. javára" - vázolta az egyszerűnek tűnő megoldást a HVG-nek Ináncsy. Csakhogy a Profi Ligát szorítja az idő: március 28-án 500 millió forint törlesztésének határideje járt le, június 28-áig pedig a teljes tartozást vissza kellene fizetni. Ráadásul a cég már bejelentette, jogi megoldást keres a nem fizető futballvállalkozásokkal szemben, ami a legrosszabb esetben felszámolást, az adott csapat kizárását jelentené a bajnokságból. Egy esetleg majd befolyó bizonytalan összeg ígéreténél így a Fradinak is többet kell nyújtania, ami a klub jelenlegi helyzetében valószínűleg csak a Huszti-féle követelés áruba bocsátásával oldható meg.

KELEMEN ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Visszavonul Fekete László

Visszavonul Fekete László

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat