szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Növekedett a problémás hitelek aránya, különösen a lakossági szektorban – derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. híradójából. Most jelennek meg az elmúlt évek agresszív hitelkihelyezési gyakorlatának követkeményei.

5

Gyerekjáték a hitelfelvétel.
És a visszafizetés?
© Horváth Szabolcs
A KHR-ben lévő adatok szerint 2007 harmadik negyedévében mérséklődött a vállalati lekérdezések száma: a 119 ezer lekérdezés 10 ezerrel kevesebb a második negyedévinél, bár így is meghaladja 14 százalékkal a tavalyi harmadik negyedévit. A szeptember volt a leggyengébb hónap, amely a korábbi években mindig növekedést hozott a lanyhább nyári hónapok után.

A lekérdezési aktivitás csökkenésével párhuzamosan visszaesett a banki új kihelyezések darabszáma is. Az új kihelyezések volumene ennek ellenére közel 90 milliárd forinttal nőtt. A növekedést teljes egészében a nagyhitelek generálták, vagyis csökkenő darabszámú, de jóval nagyobb átlagos méretű szerződés kötöttek a harmadik negyedévben.

A vállalati portfolió devizanem szerinti megoszlása a KHR adatai szerint továbbra is stabil. A forint részarányának enyhe csökkenése folytatódott, a svájci franké ismét megközelítette a 10 százalékos határt.

A terméktípusok összetétele nem változott lényegesen, a bankszektor portfoliójának futamidő szerinti megoszlása is stabil maradt. Az 5 éven túli hitelek állománya a megszokott módon lassan kúszik felfelé, amit a harmadik negyedévben elsősorban a leghosszabb futamidők (10 év feletti hitelek) arányának további térnyerése segített.

Az új kihelyezésekben a svájci frank (CHF) őrzi 10 százalék feletti részesedését, de kis mértékben visszaesett. A dollár ugyanakkor 5 százalékos részesedésével kissé meglepő módon az utóbbi évek legerősebb eredményét produkálta a KHR statisztikája szerint.

Az új kihelyezések futamidő szerinti megoszlása a megszokott sávokon belül mozgott a harmadik negyedévben. Az éven belüli és a 10 éven túli kihelyezések részesedése nőtt, míg a köztes futamidők részarányai kisebb-nagyobb mértékben csökkentek.

Az ügyletszám alapján az 5 éven túli futamidejű hitelek aránya enyhén emelkedett, immár a teljes új ügyletállomány 14 százaléka tartozik ide a tavaszi 12 százalékkal szemben. Még nem bontakozott ki erős trend, de a BISZ szerint várható, hogy a kkv-k számára egyre inkább elérhetővé váló hosszabb futamidejű hitelek a portfolió futamidő szerinti koncentrációjára kedvezően hatnak, jobban kiegyenlítve azt.

A KHR adataiból kiderül, a késedelmes vállalati hitelek aránya immár tartósan két százalék felett van. A szeptember végi 2,3 százalékos lejárt állomány 2005 márciusa óta a legmagasabb, a 363 milliárd forintos abszolút érték pedig új csúcs. Nőtt a komoly késedelmek súlya is, a 90 napon túli lejárt állomány aránya 80-ról 84 százalékra emelkedett. A késedelmes hitelek kezelése egyre hosszabb időt igényel a bankoknál.

Pozitívumként értékeli ugyanakkor a BISZ a 30-90 napos állomány csökkenését, ami szerinte azt jelenti, hogy az új problémák megjelenési üteme lassult. Az új késedelmek 55 milliárdos értéke 2 év óta a legalacsonyabb.

A késedelmek hitelösszeg szerinti alakulásában enyhe növekedést mutat a mikro (50 millió alatti) és kis- és középvállalkozás (kkv) (250 millióig) kategória, ami a BISZ szerint természetesnek tekinthető, hiszen ezek a szegmensek kockázatosabbak is, másrészt a bankszektor üzleti aktivitása fokozódik ezekben a szegmensekben.

A devizanem szerinti megoszlás területén érdekes fejlemény, hogy a CHF hitelek korábbi negyedévekben megszokott 10 százalék körüli aránya 17 százalékra nőtt. Ez az érték önmagában még nem egyértelműen veszélyes, hisz a késedelmes hitelek erősen koncentráltak, néhány tétel komolyabb változást okozhat. Érdemes ugyanakkor figyelemmel kísérni a devizahitelek kockázatát, mivel a romlásra egy erős forint környezetben került sor - hívja fel a figyelmet a BISZ.

A lakossági lekérdezések számának alakulásában a vállalkozási trendekhez hasonló tendencia figyelhető meg. A negyedéves lekérdezési szám ugyan még jelentősen meghaladja a tavalyi harmadik negyedévit (a növekedés összességében meghaladta a 100 ezer darabot), ugyanakkor a második negyedévhez képest már stagnált a lekérdezési aktivitás. A szeptemberi enyhe emelkedés arra utal, hogy a lakosság esetében nem olyan egyértelmű a fékeződés, mint a vállalkozásoknál.

A lakossági hitelpiac mulasztási rekordjai (Oldaltörés)

A KHR-ben tárolt lakossági mulasztások száma alig néhány hónapja lépte túl a 600 ezret, de szeptemberben már a 700 ezres szintet ostromolta – derül ki a kiadványból (tavaly decemberben 548 ezer volt). A lakossági portfoliókban érezhető romlás figyelhető meg, mind havi, mind negyedéves szinten új mulasztási rekordok születtek. A fennálló mulasztások száma a harmadik negyedév során 20 százalékkal emelkedett, ami példátlan mértékű – hívja fel a figyelmet a BISZ –, kezdenek kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának következményei (2006-ban az új mulasztások száma havi 10 ezer volt). A kártyavisszaélések száma továbbra is alacsony.

A KHR a vállalatok esetében valamennyi hitelszerződés adatait nyilvántartja, a lakossági körben azonban feketelistás nyilvántartás van, ahhoz, hogy valaki felkerüljön erre, legalább a minimálbér összegét (jelenleg 65500 forintot) kitevő kölcsönösszeg megfizetésével kell folyamatosan, több mint 90 napon keresztül késlekednie. Az is felkerül a listára, aki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatot közöl vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Ingatlanmenedzser

Megakadályozhatja a szomszéd a hitelfelvételt?

Minden héten válaszol az olvasók ingatlanjoggal kapcsolatos kérdéseire Németh Zoltán László jogász, a Magyar Ingatlan Tanács főtitkára. Ezúttal szó esik a hitel kiváltását akadályozó szomszédról, a féltestvérrel kötött tartási szerződésről, valamint a haszonélvezeti jog elperléséről.

hvg.hu Gazdaság

Már megint a jen nyer, nem a jenhitelesek

Miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed negyed százalékkal csökkentette az irányadó kamatot, a Bloomberg szakértői szerint a jen árfolyama tovább emelkedhet a dollárral és az euróval szemben. A forintnak sem tesz jót, hogy november 21. óta most kedden erősödött a legjobban a jen az euróhoz képest.

hvg.hu Gazdaság

A karácsonyi hitelkártyás vásárlás csapdái

A karácsonyi szezonban kényelmes és biztonságos megoldásnak tűnik a hitelkártya használata, ám figyeljünk rá, hogy a kamatmentességtől a kétszámjegyű kamatot csak kevés választja el. A készpénzfelvétel díja sem gavalléros. Nem is beszélve arról, hogy egy rossz húzással akár a BAR-listára is felkerülhetünk.

hvg.hu Vállalkozás

Létrejött a legnagyobb magyar hitelbiztosítási üzlet

Megszületett az eddigi legnagyobb hitelbiztosítási állomány átruházási szerződés Magyarországon. A Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) 2008. január elsejével eladja rövid lejáratú hitelbiztosítási portfolióját a Coface Austria Kreditversicherung AG-nek, melynek Magyarországi Fióktelepe veszi át az állomány működtetésével kapcsolatos feladatokat.

MTI Itthon

A hiteladósok nem féltik az adataikat

A pénzintézetek az elmúlt két évben - a fogyasztóvédelmi szabályok bevezetése óta - túlnyomó többségében jogosan továbbították a hiteladósok adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerbe (KHR) - derül ki a KHR-t üzemeltető BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. hírleveléből.

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is