szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Márciusi csúcsához képest július közepéig több mint 14 százalékot erősödött a forint az euróval szemben. A forint erősödésére lehetett számítani, az azonban nem várt mértékeket ért el az utóbbi négy hónap folyamán – áll a Concorde Értékpapír Zrt. legfrissebb elemzésében.

A forint erősödésének maximális mértékét nehéz meghatározni, azonban az elmúlt hónapokban megfigyelt erősödést támogató folyamatok közül egyre inkább nő a valószínűsége egy olyan visszarendeződésnek, amely az árfolyamot egy fundamentálisan sokkal könnyebben magyarázható szintre vinné vissza. A Concorde elemzőinek véleménye szerint a forint euróval szembeni árfolyama ma túlértékelt, és nagy a valószínűsége, hogy az év végére inkább 250-hez lesz közelebb a kurzus, mint 230-hoz.

Az erősödés kiváltó okai belső-, illetve külső eredetűek voltak. A magyar gazdaságpolitika érdeme, hogy megszűnt a jegybank hitelességét (és lehetőségét) csorbító árfolyamsáv, amivel párhuzamosan a Monetáris Tanács is egyre szigorúbb hangnemet ütött meg. Ez a hozzáállás jelentősen rontotta a forint gyengülésére pozícionált befektetők kilátásait, akik az ilyen befektetéseik felszámolására kényszerültek, ezzel hozzájárulva a forint erősödéséhez. Ezt a folyamatot támogatta időben az egyre nagyobb részben a hazai eszközeiket fedező külföldiek által kötött fedezeti pozíciók felszámolása és kifuttatása.

További belföldi eredetű, ám folyamatában már régóta a forintot támogató hatása volt a folyó fizetési mérleg csökkenésének illetve az azt támogató költségvetési kiigazításnak.

A nemzetközi hatások közül kiemelendő a régiós devizák, elsősorban a zloty és a cseh korona trendszerű erősödése, amely tavaly ősszel gyorsult fel komolyabban, de nem lehet kihagyni a hangulatot erősítő elemek közül az eurócsatlakozás szlovák koronára kifejtett hatását sem.

A forint erősödése együtt járt az olajár drasztikus megugrásával (pontosabban a kelet-európai devizák erősödése, amelyhez késéssel csatlakozott a forint is), illetve az amerikai jelzálogpiaci válság kibontakozásával. Nem kizárt, hogy a nemzetközi pénzpiacokon helyüket kereső úgynevezett petrodollároknak is jelentős szerepe lehetett ebben a felértékelődésben (ha másként nem, hát a hazai bankok lakossági devizahitelezéséhez biztosított bőséges likviditáson keresztül).

A szigorú monetáris politika (magas kamatok), a helyi gazdaságok amerikai gazdaságtól való viszonylag limitált függése piaci információk szerint több rövid horizontú befektető számára is vonzó célpontként szolgált, szakzsargonnal élve carry pozíciók felvételére ösztönzött.

A 240-es szint lenne a reális (Oldaltörés)


Egy árfolyam reális helyzetét meghatározni meglehetősen nehézkes dolog. Az elmúlt évtized árfolyammozgásait vizsgálva azonban a Concorde elemzői úgy vélik, hogy a 230 forint alá gyengült euróárfolyam eltérhetett a korábbi reálfelértékelődési trendtől, azaz a korábbi évek egyensúlyi reálfelértékelődési sávjából a forint az erős irányba tört ki. Az infláció, növekedés, egyensúlyi folyamatok alapján nem kizárt tehát, hogy egy a jelenleginél gyengébb, 240 forint feletti árfolyam lenne a reális.

A jövőt illetően a Concorde elemzői megjegyzik: a tartós, gazdasági fundamentumokkal összhangban lévő felértékelődés a legvalószínűbb szcenárió. Hozzáteszik azonban, hogy számos olyan, a forint viharos erősödését az elmúlt hetekben-hónapokban támogató folyamat van, amelyekben bekövetkező esetleges változás inkább a gyengülés kockázatát növeli.

A világpiaci nyersanyagárak globális gazdasági lassulás által potenciálisan kiváltott korrekciójának valós esélye van. Ez az inflációs kilátások javulását kiváltva a jelenleg nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak számító jegybanki alapkamat csökkenését hozhatja, vagyis a forint kedveltségét csökkentheti. Ráadásul, ha a nyersanyagár-korrekció jelentős, annak hatása lehet az olajpénzek globális likviditásban játszott szerepére is, áttételesen pedig a kelet-európai fizetési mérleg deficittel rendelkező gazdaságok finanszírozására. Ez, ha nem is érinti közvetlenül a magyar gazdaságot, a hangulaton keresztül hatással lehet a forintra is.

A jelentős forint-felértékelődés csökkentheti a hazai befektetések mögé kötött fedezeti pozíciók felszámolásának motivációját, adott esetben újabbak kötését válthatja ki, aminek szintén forintot gyengítő hatása lehet.

Az erősödés irányába hathat a jelenlegi körülmények fennmaradása, vagyis az, ha a forinterősödésbe vetett hit tovább él, ha a jegybanki alapkamat a mai magas szinten stabilizálódna, illetve ha a magas olajárak által kiváltott globális likviditásbőség továbbra is fennáll, avagy régiónk valamiért preferált maradhatna a nemzetközi befektetők szemében.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Alig használják a közösségi oldalakat a magyar cégek

Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Gyermekei szeme láttára alázta meg élettársát egy többszörös visszaeső férfi

Rendszeressé válik a 13. havi nyugdíj Lengyelországban

Rendszeressé válik a 13. havi nyugdíj Lengyelországban