szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy évtizedes növekedés és stabilitás után "sokkoló sorsfordulat" Kelet-Európa számára a Magyarországnak összeállított hatalmas nemzetközi támogatási csomag, írta pénteki kiadásában a The Economist, amely szerint Németország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérése ellenére nem vett részt a magyar mentőprogramban.

A vezető londoni gazdasági-politikai hetilap írása szerint valaha "szörnyű élmény" volt, ha egy ország az IMF segítségére szorult. Hideg tekintetű, öltönyös urak böngészték a könyveket, és fájdalmas szerkezeti reformokat, vérfagyasztó költségvetési szigort követeltek.

A feltörekvő térséget sújtó jelenlegi vihar közepette azonban a Valutaalap most inkább jótékony nagybácsinak tűnik, és hagyományos kölcsönzési tevékenységét is kevesebb feltételhez köti. Az IMF vezetésével Magyarországnak összeállított 25,1 milliárd dolláros védőcsomagot a tranzakció egyik név nélkül idézett részese a The Economistnak úgy jellemezte, hogy az "gyors volt, enyhe és nagy".

A brit folyóirat értesülése szerint a Valutaalap a magyar mentőcsomaghoz megpróbálta megnyerni a német, az olasz és az osztrák kormányt is, mivel ezeknek az országoknak a bankjai a leginkább érintettek a magyarországi devizahitelezésben. Ausztria hajlandó volt részt venni, Németország nem, írja részletek nélkül az Economist, nem említve Olaszország reakcióját.

Így az IMF maga "dobott be" 15,7 milliárd dollárt, amihez az EU 8,1 milliárd dollárt, a Világbank 1,3 milliárd dollárt adott hozzá; Magyarországnak cserébe csak annyi a teendője, hogy elfogadja a költségvetési felelősségről szóló törvényt, amely már egyébként is a parlament előtt van, áll az írásban.

Az Economist szerint az IMF úgy kalkulálhat, hogy jobb a válság előtt bőkezűnek lenni, mint utána szigorúnak. A nagy bizonytalansági tényező azonban az, hogy a Valutaalapnak és más hitelezőknek még mennyi tüzet kell eloltaniuk - és hogy ezt megengedhetik-e maguknak, áll a londoni hetilap írásában, amely szerint az IMF-nek jó eséllyel több pénzre lesz szüksége a jelenleg meglévő 250 milliárd dollárnál.

Ennek lehetőségét a brit kormányfő és független londoni elemzők is felvetették az elmúlt napokban. Gordon Brown e hét elején tartott Downing Street-i sajtóértekezletén azt mondta: nem biztos, hogy elég lesz az IMF 250 milliárd dolláros kerete, és mind egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség. Brown szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, nagy tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Öböl menti olajállamok.

A Magyarországnak összeállított nemzetközi pénzügyi védőhálóról e héten kiadott elemzésében a Barclays Capital londoni befektetési csoport kiemelte, hogy az IMF a jelenlegi válság során már eddig sokkal nagyobb összegeket ítélt meg a bajban lévő országoknak, mint amennyit saját belső szabályai lehetővé tennének. A Valutaalap összesen 34,3 milliárd dollárnyi segítséget ígért, ami a rendelkezésére álló mintegy 250 milliárd dollárnak a 14 százaléka. Ukrajna saját IMF-kvótájának nyolcszorosát, Magyarország a tízszeresét kapja, és több más ország is jelezte, hogy pénzügyi segítségre tart igényt. A Barclays Capital szerint mindezek alapján úgy tűnik, hogy "fogyóban vannak" az IMF szabadon hozzáférhető forrásai.

Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza a héten szintén azt mondta a Financial Timesnak, hogy a Valutaalap rendelkezésére álló összegek "viszonylag csekélyek", és a szervezet akkor lehetne komoly globális szereplő, ha lenne például kétezer milliárd dollárja. Johnson szerint elég egy vagy két igazán nagy, segítségre szoruló ország ahhoz, hogy a jelenleg meglévő pénz elfogyjon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Zsuzsanna Gazdaság

László Csaba: az IMF-hiteltől még nem kell nagy reformokra számítani

Az IMF-hitelekkel kapcsolatban az az általános vélekedés, hogy a megszorult országgal szemben olyan szigorú követelményeket támaszt a szervezet, amelyek ára legtöbbször gazdasági és szociális regresszió. Nem véletlen, hogy ettől a pénzügyi mentőövtől sokan a már régóta szükségessé vált reformok beindítását várják. László Csaba szerint azonban a jelenlegi helyzetnek nincs ekkora kényszerítő hatása. A volt pénzügyminiszter, aki 1996-ban részt vett az utolsó IMF-megállapodásban, kommentálta a jelenlegi helyzetet.

MTI Itthon

Most már hivatalos az uniós mentőcsomag

Hivatalosan javasolta az Európai Bizottság pénteken, hogy az Európai Unió nyújtson 6,5 milliárd eurós hitelt Magyarországának a fizetési mérleg egyensúlyának támogatására.

Vélemény

IMF-gyámság: elvonókúra notórius túlköltekezőknek

A szabadpiac rekordméretű válsága kellett ahhoz, hogy döntéshozóink belássák az elemzők igazát. Politikafüggetlen szakértők, jegyzetírók, tőzsdetanácsadók évek óta hányták a falra a borsót, figyelmeztetvén a közkiadások lefaragásának elengedhetetlen voltára. Öröm az ürümben, hogy a globális krízis villámgyorsan elérte, amiért a szakma tíz évig hiába rimánkodott.

MTI Gazdaság

A FAZ a magyar belpolitikai és pénzügyi helyzetről

A hitelfeltételek olyanok, mint egy harmadik világbeli ország esetében címmel bécsi keltezésű cikkben foglalkozott pénteken a magyarországi belpolitikai és pénzügyi helyzettel a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

MTI Gazdaság

Finn pénzügyminiszter: az unió segítsége nem ingyen pénz

A nemzetközi hitelcsomag hatása és a belföldi intézkedések jó kiindulási alapnak tekinthetők ahhoz, hogy Magyarország közeledjen az eurózóna-csatlakozáshoz, amihez azonban mindenképpen teljesíteni kell a kritériumokat - mondta Jyrki Katainen finn pénzügyminiszter Veres János pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően.

MTI Gazdaság

Az IMF-megállapodás minden fő eleme nyilvános

Alaptalanok azok az ellenzéki felvetések, amelyek szerint a kormány nem ad tájékoztatást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval körvonalazódó megállapodással kapcsolatban. A dokumentum fő elemei már most hozzáférhetőek a Pénzügyminisztérium honlapján - közölte pénteki online kormányszóvivői tájékoztatóján Budai Bernadett.

MTI Gazdaság

Veres: a 20 milliárd euró készenléti hitel biztonságot ad

A nemzetközi pénzügyi szervezetek által rendelkezésre bocsátott 20 milliárd euró összegű készenléti hitel biztonságot ad, hiszen az állam jövő évi törlesztési kötelezettsége kevesebb, mint 3 milliárd euró, ugyanakkor a lakosságé és az üzleti szektoré közel 27 milliárd - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) plenáris ülésén.

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova

Müller Cecília: Adatdobálózással nem jutunk sehova