szerző:
MTI

A svájci bejegyzésű RosGas AG tulajdonába került az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. - erősítette meg a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap hírét Gallyas Igor, az Emfesz szóvivője. A svájci cég az orosz Gazprom "érdekkörébe tartozik".

A szóvivő hozzátette: az új tulajdonos hamarosan tájékoztatja a közvéleményt a tulajdonosváltásról. A liberalizált gázpiac legnagyobb szereplője, az Emfesz eddig a Dmitrij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt. Gallyas Igor nem kívánta megerősíteni, de cáfolni sem az orosz lap értesülését, miszerint az új tulajdonos mögött az orosz Gazprom áll.

Már nem Dmirtij Firtas, hanem a svájci RosGas AG tulajdona az Emfesz, amely Magyarország gázimportjának közel negyedét fedezi, és az új tulajdonos mögött a Gazprom áll - jelentette csütörtökön első oldalán a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap.

Az Emfeszhez és a Gazpromhoz közelálló több forrásra hivatkozó Vedomosztyi-cikk szerint Dmitrij Firtas képviselői kedden keresték fel a céget, s tájékoztatták a munkatársakat, hogy a Firtas DF Group csoportjához tartozó ciprusi Mabofi Holding - az Emfesz 100 százalékos tulajdonosa - döntése alapján az Emfesz éléről távozik Góczi István.

Válaszként dokumentumokat mutattak nekik, amelyek értelmében az Emfesz kizárólagos tulajdonosa már nem a Mabofi, hanem a svájci RosGas AG. A látogatók nem tudták kivárni, hogy megjelenjen a helyszínen az Emfesz vezetésének valamely képviselője, és dolgavégezetlenül távoztak.

A rejtélyes svájci RosGas létére első ízben az Emfesz egy héttel ezelőtti sajtóközleményéből derült fény, amikor bejelentették: mivel a (közel fele részben Firtas tulajdonában lévő) RosUkrEnergo a januári orosz-ukrán gázháború óta nem szállít már gázt az Emfesznek, ezért új szállítót kerestek, s a RosGasban találták meg, "amely a Gazprom érdekkörébe tartozik".

Az Emfesz a Vedomosztyi értesülése szerint még áprilisban váltott tulajdonost: Góczi István ügyvezetőnek volt meghatalmazása a cég eladására, s élt vele. A Vedomosztyi forrásainak feltételezése szerint erre a Gazprom késztette. Az Emfesznek egyfelől 2015-ig érvényes szerződése van a RoszUkrEnergóval, és a magyarok európai bíróságokhoz fordulva követelhették volna bírság kiszabását a szállítások megszakítása miatt. Másfelől az Emfesz magyarországi elosztóhálózatával igen vonzó vagyontárgy.

A Gazpromnál azt mondták a Vedomosztyinak, hogy szerettek volna részt szerezni az Emfeszben, de Firtas nem járult hozzá. Az egyetlen kiútként a lojálisabb tulajdonos keresése kínálkozott, akivel könnyebben meg lehet majd állapodni. "Góczi segített elvinni a céget Firtastól, s most majd a Gazprom keres új tulajdonost" - mondta a Gazprom vezetéséhez közelálló forrás, amelyet a lap idézett.

Az Emfesznek hamarosan új társtulajdonosa jelenhet meg az Overgas orosz-bolgár gázkereskedő cég személyében, amelynek áprilisban ajánlották fel, hogy szerezzen részt az Emfeszben - tudta meg a lap az Overgas vezetéséhez közelálló forrásból. Az Overgas fele-fele részben a Gazprom, illetve Szaso Doncsev bolgár üzletember tulajdonában van, s már május végén az igazgató tanács napirendjére kerülhet a kérdés - mondta az illető.

Maga Doncsev, aki mind az előző vezérigazgató, mind Alekszej Miller idején igen sikeresen működik együtt a Gazprommal, a lapnak kijelentette: "Minden cég érdekel, amely gázelosztással foglalkozik Európában. Az Emfesz kérdését még nem vizsgáltuk".

A Vedomosztyi szerdán nem tudott kapcsolatba lépni sem a RosGas-zal, sem Firtassal, sem az Emfeszszel, sem Góczi Istvánnal, a Gazprom pedig nem kívánt megjegyzést fűzni az értesülésekhez.

A RoszUkrEnergo néhány évvel ezelőtt Viktor Juscsenko ukrajnai államfő kívánságára került közvetítőként az Ukrajnába irányuló orosz gázszállításokról akkor kötött szerződésben, azzal az indokkal, hogy így Kijev olcsóbban juthat a földgázhoz. Emellett a RoszUkrEenergo a nála maradó gázból szállított Magyarországra és Lengyelországba, valamint kisebb mennyiségekben más országokba is. A Moszkvához Juscsenkónál jóval közelebb álló Julija Timosenko kormányfő azonban kitartóan követelte a közvetítők kiszűrését, s erről tavaly meg is állapodott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel, de e téren egy ideig nem történt változás.
 
Idén január elején kitört az orosz-ukrán gázválság: Ukrajna nem fizetett a gázért, ezért a Gazprom leállította a szállításokat, de Kijev megcsapolta az Európának szánt, Ukrajna csővezetékein áthaladó gázt, s végül leállította a Gazprom európai szállításait. Az Oroszország és a Gazprom tekintélyében súlyos károkat okozó háborúság az ukrajnai belviszályok miatt két hétig húzódott, s azzal a tíz évre szóló, kétoldalú gázszállítási szerződéssel vetetett véget, amelyet ukrán részről Timosenko írt alá. Ebben már nem szerepelnek  közvetítők. Azóta az 50 százalékban a Gazprom, több mint 40 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember, s kis részben egy további, kevéssé ismert vállalkozó tulajdonában lévő RoszUkrEnergo nem kap a Gazpromtól gázt, s nem jut hozzá az állítása szerint az ukrajnai tárolókban lévő 11 milliárd köbméternyi gázához sem.

Arról a gázmennyiségről, amelyet hosszú távú szerződés alapján a RoszUkrEnergo Lengyelországnak szállított, jelenleg folynak magas szintű orosz-lengyel tárgyalások.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Orosz-ukrán gázvita: az Emfesz 2-3 hónapig el tudja látni a fogyasztóit

Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek (Emfesz) 210 millió köbméter földgáz van a tárolókban, ezért a fogyasztóit két-három hónapon keresztül el tudja látni akkor is, ha egyetlen molekula földgáz sem érkezik Ukrajnából az orosz-ukrán gázvita miatt - közölte Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója az MTI-vel hétfőn, a Földgázellátási Krízisbizottság ülése után.

MTI Gazdaság

A Gazpromnak mégsem kell az Emfesz Kft.?

A Gazprom cáfolta azt az orosz lapértesülést, miszerint az orosz gázipari monopólium meg akarja venni az ukrán Dimitrij Firtasztól annak 50 százalékos részesedését az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből (Emfesz).

MTI Gazdaság

Az EMFESZ közvetlenül a Gazprommal tárgyal a gázszállításról

Közvetlenül a Gazprommal tárgyal az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. a földgázszállításról azért, hogy elkerülje az esetleges orosz-ukrán gázvita következményeit – közölte Góczi István, az Emfesz vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Ukrán olajcéget vesz a magyar Emfesz

Az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) megvásárolja a főleg olaj és földgáz kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó ukrán Ukrnadraszervice zártkörű részvénytársaságot - jelentette be az Emfesz hétfőn közleményben. Az ügyletet az ukrán versenyhivatal már jóváhagyta.

MTI Gazdaság

Romániai leányvállalatot alapított az Emfesz

Az Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Emfesz) egymillió dolláros törzstőkével villamos energia kereskedelemre alapított leányvállalatot Kolozsvárott EMFESZ Romania S.R.L. néven – közölte a magyarországi cég szóvivője, Borisz Sesztakov.

MTI Itthon

Jó úton halad az EMFESZ-erőmű finanszírozásának előkészítése

A pénzügyi-gazdasági válság ellenére van finanszírozási forrás és hitelezési készség erőművek építéséhez, így az EMFESZ Első Magyar Földgáz-, Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. Nyírtasson tervezett erőmű projektjének pénzügyi előkészítése is jó úton halad.

Már évi 107 kiló csomagolást dob ki egy német

Már évi 107 kiló csomagolást dob ki egy német

José Mourinho lett a Tottenham új edzője

José Mourinho lett a Tottenham új edzője

Magyarország megakadályozott egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

Magyarország megakadályozott egy közös uniós jogállamisági nyilatkozatot

Az Üllői út közepén szállt le a mentőhelikopter a Csobánkán megsérült hároméves gyerekkel

Az Üllői út közepén szállt le a mentőhelikopter a Csobánkán megsérült hároméves gyerekkel

„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

Ilyen is ritkán van: a kormány támogatja az ellenzéki Alaptörvény-módosítást

Ilyen is ritkán van: a kormány támogatja az ellenzéki Alaptörvény-módosítást