szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két osztrák vállalat, az OMV és a Telekom Austria is megerősítette, hogy kapcsolatban állt azzal az osztrák fegyverlobbistával, akit egyebek mellett magyarországi korrupcióval is vádolnak a Gripen vadászgépek külföldi eladásával kapcsolatban. Az osztrák államügyészség tájékoztatása szerint az Alfons Mensdorff-Pouilly-ügy nyomozása erre a szálra is kiterjed.

Az OMV tájékoztatása szerint három évvel ezelőtt valóban volt egy szerződésük Alfons Mensdorff-Pouilly gróffal, illetve az érdekeltségi körébe tartozó céggel, de utána már nem volt további kapcsolatuk. A szerződés tárgya piaci elemzés készítése volt abban a 13 közép-kelet-európai országban, amelyekben az OMV tevékenykedik. A szerződésről további részleteket nem közöltek az OMV-nél, csupán annyit tudattak, hogy minden dokumentumot átadtak a nyomozó hatóságnak, egyebekben pedig "nyitottak és készek az együttműködésre".

A Telekom Austriától még idén márciusban kért be információkat az osztrák bűnügyi hatóság tekintettel a távközlési cég és Mensdorff egyik vállalata közötti üzleti kapcsolatra. A Telekom Austria szóvivője most elmondta, hogy a cég "azonnal és minden részletre kiterjedően" rendelkezésre bocsátotta a kért információkat. Mensdorffs cége 2008 március és november között végzett tanácsadást és piacelemzést vállalatfelvásárlási lehetőségekről a Telekom Austria vezetékes üzletága számára.

Előzőleg az osztrák Zöldek parlamenti frakciójának biztonságpolitikai szóvivője annak a gyanújának adott hangot, hogy az OMV és a Telekom Austria több száz millió eurót fizetett a lobbistának. Peter Pilz annak a tisztázását követelte, hogy "pontosan ki kapta a pénzt, miért volt szükség a kifizetésére, és mire ment el".

Az osztrák grófot egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy megbízója, a BAE érdekében politikusokat vesztegetett meg Csehországban és Ausztriában. Az előbbiben a Gripenek megvételét igyekezett előmozdítani, az utóbbiban az Eurofighterek ügyét egyengette. A BAE állítólag 107,6 millió eurót bocsátott Mensdorff-Pouilly rendelkezésére "harmadik félnek történő kifizetésekre".

Ausztriában tavaly indult nyomozás Mensdorff-Pouilly ellen. A osztrák ügyészség elsősorban a 2002-es osztrák vadászrepülőgép-beszerzéssel kapcsolatban vizsgálódik ellene. Vizsgálat folyik az osztrák gróf ellen Nagy-Britanniában is, Svédországban viszont már lezárták az ügyet azzal, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a 2004. július 1-jét követő időszakban a svéd Saab ipari csoport és a Gripen International képviselői szándékosan segítették a brit partnert, a BAE Systemst kenőpénzek kifizetésében.

Magyarországon a 2007 októberében elkészült Gripen-jelentés szerint semmi ok nem volt 2001-ben vadászrepülőgépek beszerzésére. A jelentés nem foglalkozott a korrupció gyanújával, nem mondta ki senkinek a személyi felelősségét, és nem tett javaslatot további lépésekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lezárták a Gripen-ügy vizsgálatát

Az illetékes svéd ügyész lezárta a Gripen vadászgépek külföldre történő eladását és lízingelését övező korrupciós állítások alapján indított vizsgálatot.

MTI Itthon

Készenlétben vannak a Gripen vadászgépek

A kecskeméti légi bázisról hétfőn délelőtt emelkedett a levegőbe két Gripen vadászgép, amelyek először adnak fegyveres készenléti szolgálatot; az eseményt a kifutópálya mellett megtekintő Szekeres Imre honvédelmi miniszter történelminek nevezte az új vadászgépek hadrendbe állítását.

Itthon

Gripen-kenőpénzek öt magyarnak

Tizenkét millió euró kenőpénzt kapjon öt magyar állampolgár. Ezt javasolta az osztrák fegyverlobbista, Alfons Mensdorff-Pouilly, akinek iratait most hozta nyilvánosságra a TV2 svéd televízió, brit nyomozati adatokra hivatkozva.

Itthon

Gripen-botrány: idehaza miért hallgatnak?

Rendőri őrizetbe került a nemzetközi Gripen-botrány kulcsemberének tekinthető osztrák állampolgár, Alfons Mensdorff-Pouilly. Tudatában a Gripen gépek magyarországi vásárlása körüli, máig gyanús körülményeknek, a négy országházi pártnál érdeklődtünk: készek-e új információk birtokában ismét megvizsgálni a nemzetközi Gripen-botrány esetleg hazánk felé leágazó szálait? Finoman szólva, feltűnő volt a csend.

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

A járványra fogják, de már a 2022-es választások miatt szórják a pénzt Orbánék

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Kisstílű személyes érdekek a felsőoktatás kormányzati einstandja mögött

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron

Ittasan tolatva gázoltak halálra egy gyalogost Mosonmagyaróváron