szerző:
MTI

Magyarország akkor lesz képes korábbi versenyképességét visszaszerezni, ha a GDP-arányos újraelosztást a jelenlegi 50 százalékról 40 százalékra szorítja le – jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen.

Magyarország jelenlegi legnagyobb problémája az, hogy a Davosi Fórum versenyképességi listáján 2002-ben elért 28. helyről 2007-re lecsúszott a 62.-re - mondta Járai Zsigmond, jelezve, hogy régiós versenytársaink a 26-32-ik helyet foglalják el.

A jegybank korábbi elnöke szerint „kormányozni kellene”, és a kormányzati intézmények tekintélyét és szakszerűségét kellene helyreállítani. Élesen ostorozta a magyar bürokráciát, amelyet óriásinak nevezett. Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere szerint „tízperces kávézás alatt egy pénzügyminisztériumi kollégával 100 intézményt sikerült megszüntetni, ami 100 milliárd forint megtakarítást hozna”, de az is elképzelhető, hogy több ezer fölösleges intézmény működik.

Ma az állami újraelosztás mérete a GDP 50 százalékát teszi ki, versenyképes akkor lesz Magyarország, ha ez az arány 40 százalékra csökken – fogalmazott Járai Zsigmond. Hozzátetette azt is, hogy a munkahelyek támogatását, valamint az oktatás és az egészségügy finanszírozásának méretét nem szabad szűkíteni.

Az államigazgatásra, illetve az önkormányzatokra ugyanakkor GDP-arányosan 2-3 százalékkal többet költ az ország, mint versenytársai, a lehetséges megtakarítás nagysága 600-700 milliárd forint – jelezte, hozzátéve, hogy hasonló nagyságrendet lehetne megtakarítani a gazdasági kiadásoknál, például a metró-beruházásnál, vagy a MÁV és a BKV finanszírozásánál, valamint a közbeszerzések átláthatóbbá tételével.

„A monetáris politika nehéz helyzetben van, a pénzügyi stabilitásra és a jelenlegi pénzügyi rendszer fenntartására koncentrál, de ez hosszabb távon tönkreteszi a gazdaságot” – fogalmazott a jegybank korábbi elnöke, aki szerint a bankrendszer és a pénzügyi felügyelet is felelős a Magyarországon kialakult válságért, mert ösztönözte a devizahitelek bővülését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kopits szerint törékeny a növekedés

A válságból való kilábalás egyik fő problémájának tartotta a költségvetések fenntarthatóságának kérdését Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.

MTI Itthon

Járai: Gyurcsány és Bajnai a felelős

Járai Zsigmond szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is felelős a Magyarországon kialakult mély válságért; erről a volt jegybankelnök a Fidelitas szombati, a Kockára tett jövő címmel megrendezett konferenciáján beszélt Budapesten.

Gazdaság

Ha Keynes most nálunk megjelenne…

Sajátos „négyigenes” előadást tartott Zalakaroson a Magyar Közgazdasági Társaság 47. vándorgyűlésén Erdős Tibor akadémikus, aki láthatóan mindent előre megfontolva óvakodott attól, hogy közvetlen aktuálpolitikai megjegyzésekre ragadtassa magát. Nem is tette. No de áttételesen…

MTI Gazdaság

Járai: az IMF fut a pénze után Magyarországon

Egyelőre beláthatatlan messzeségben van Magyarországon az euró bevezetése, még helyes gazdaságpolitikát folytatva is legalább 4-5 év kellene ahhoz, hogy realitás legyen a közös európai pénz - hangoztatta Járai Zsigmond volt jegybankelnök Vasegerszegen egy gazdasági fórumon.

hvg.hu Vélemény

Járai: "alapvető a pénzéhes magyar bankárok felelőssége"

Az Orbán-kormány első pénzügyminisztere szerint a kiadáscsökkentés még mélyebb gazdasági visszaesést eredményez majd. Ugyanakkor sokkal drasztikusabb programokra van szükség, fele ennyi minisztériumra és állami alkalmazottra, az állami vezetők fizetését pedig egymillió forintban kellene maximálni. Járai Zsigmonddal beszélgettünk.

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló

Visszakövetelik a Mona Lisát? Francia-olasz minikrízist okozott a Leonardo-évforduló

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

A legújabb divat: a nyaraló

A legújabb divat: a nyaraló