szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a Pálinka Nemzeti Tanács a szabad gyümölcspárlat-készítés jogának visszaállításáról – közölte az MTI-vel Piros László, a tanács alelnöke.

Piros László kifejtette, hogy az egyeztetést kérő levelet csütörtökön küldték el a kormánynak. A pálinkatanácsnak 13 tagja van, és legfontosabb feladata a pálinka minőségének, eredetének a védelme, amelyet a tanács koordinál.

A szakember, aki a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is, közölte: a részletek még nem ismeretesek a nemrégiben bejelentett elképzelésről. Jelezte ugyanakkor azt, hogy Magyarországon megfelelő feltételek mellett 1850 óta van lehetősége mindenkinek pálinkát főzni. A feltételeket pedig az állam szabja meg, mivel jövedéki termékről, azaz állami monopóliumról van szó.

Piros László szerint nem ellenzik a pálinkafőzés szabályainak könnyítését, mivel néhány ponton szerintük is módosításra szorulnak a pálinka előállításának szabályai. Olyan szabályozásra van szükség, amely versenysemleges, azaz mindenki számára átlátható és egyenlő feltételeket teremt a pálinkafőzés területén. Személy szerint a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke úgy értelmezi a miniszterelnöki javaslatot, hogy otthon valamennyi gazdálkodó megfelelő és ellenőrzött feltételek mellett állíthat elő saját gyümölcsből pálinkát, ha ennek feltételeit megteremtette.

Ma Magyarországon mintegy 7,5 millió hektoliterfok pálinkát állítanak elő átlagosan évente. Ebből 1,5 millió hektoliterfok kerül kereskedelmi forgalomba, ami 3 millió liter 50 fokos pálinkát jelent. (Egy hektoliter foknyi pálinka 2 liter 50 fokos alkohol tartalmú ilyen italnak felel meg.)

Magyarországon az égetett szesz legális forgalmának mintegy egyharmadát adja a pálinkaeladás. Ebből mintegy 20 milliárd forint árbevétele származik a pálinka-előállítóknak. Jövedéki adót mintegy 2,5 milliárd forintot fizetnek az előállítók. Az 500 bérfőző Magyarországon átlagosan 200 ezer embernek főz 6 millió hektoliterfoknyi pálinkát évente. Ebből 8 milliárd forint jövedéki adó folyik be az államkasszába - tájékoztatott Piros László.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor - Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Erősen és forrón

Akit a januári hidegben Tátrai Teával, Margolimannal vagy borsos cujkával kínálnak, annak ugyancsak átmelegszik teste-lelke. A röpködő mínuszokban nincs az a hólapátolás, csúszkálás, szánkózás, síelés, ami után ne jönne jól pár korty „tüzes víz”, de legalábbis egy csésze forró akármi.

hvg.hu Gasztro

Személyiséghez passzoló pálinkák

Egyre népszerűbb a minőségi gyümölcs- és törkölypálinka fogyasztás. A felmérések szerint, nem volt hiábavaló a három évvel ezelőtt indított presztízsnövelő kampány.

hvg.hu Itthon

Az egyik drogot tolerálja Orbán, a másikat nem?

Orbán Viktor egy vidéki lakossági fórumon kijelentette, hogy amennyiben pártja kormányra kerül, legalizálja az otthoni pálinkafőzést. Ezzel gyakorlatilag elkötelezte magát a messze legtöbb közegészségügyi és társadalmi ártalommal járó drog szabályozásának liberalizációja mellett - olvasható a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) blogján.