szerző:
MTI

"Arcátlanul" optimista és ambiciózus az új kormány gazdaságpolitikája, fiskális élénkítésre azonban most nincs lehetőség, a kormány szigorú költségvetési politikát ígér – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén Budapesten.

A miniszter azt is mondta, hogy a kormány 2012 végéig felkészül ugyan a válság újabb hullámára, ám ezt követően már dinamikus európai bővülést feltételez, ezért olyan gazdaságpolitikát határoz meg, amellyel 2030-ra Magyarország meghaladja az EU fejlettségét, Magyarország az európai reformfolyamatok élére áll – tette hozzá.

A miniszter véleménye szerint monetáris gazdasági élénkítés lehetne, de az MNB nem osztja a kormánynak ezt a véleményét, noha ez elsősorban nem a jegybanki kamatpolitikát érinti, van más monetáris eszköz is.

Stratégiai partnere marad az ország az IMF-nek, „technikai segítséget kérünk és kapunk”, de újabb kölcsönt nem, mivel Magyarország teljes mértékben finanszírozni tudja az államadósságot – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén Budapesten.

Matolcsy György. Már 2030 utánra tekint
©

Megismételte azt is: a kormány tartja magát a 3,8 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiányhoz. Kifejtette, hogy az EU és az IMF létfontosságú és döntő segítséget adott Magyarországnak, e nélkül pénzügyi összeomlás lehetett volna. A kölcsönszerződés októberben lejár, új kölcsönszerződést a magyar kormány nem kíván kötni, nincs rá szüksége. A finanszírozást a pénzpiacokról kell megoldani, s ez a nemzetgazdasági miniszter szerint az új gazdaságpolitika sikerével elérhető.

Az idén a pénzügyi stabilizációra koncentrál a kormány gazdaságpolitikája, a 2011-12-es, még válságidőszaknak feltételezhető éveket Magyarország reformokkal fogja megnyerni, 2013-tól pedig a nagy fordulatok elindítását tervezi – közölte Matolcsy György.

Magyarország jelentős mértékben önfinanszírozóvá vált a megtakarítások növekedésével, ami egyrészt kedvező, de ez a pénz hiányzik a gazdaság dinamizálásához. Ezt a hiányt igyekszik pótolni az Új Széchenyi Terv, amelynek egyik következménye lesz, hogy a magyar gazdaság legnagyobb rejtett száma – a GDP [Gross Domestic Product, a bruttó hazai termék: az adott idő alatt az országban előállított javak összessége] és a GNI [Gross National Income, a bruttó nemzeti jövedelem: az ország állampolgárai (belföldiek) által realizált összes elsődleges jövedelem] közötti rés – szűkül, ahogy az előző Orbán-kormány ideje alatt is történt. Akkor 9 százalékról 4,5 százalékra csökkent, most megint 8-9 százalék között járunk – tette hozzá.

A miniszter 2011-12 között 10-15 erőteljes strukturális reform végrehajtását ígérte, amihez, mint mondta, vissza kell szerezni a nemzetközi piacok és befektetők, a belföldi piaci szereplők és a lakosság bizalmát. "Túl vagyunk a gazdasági pénzügyi mélyponton, most fordulatokra, reformokra van szükség" – hangsúlyozta a miniszter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nem rengeti meg a Fideszt a gyenge forint

Hiába döntött árfolyamcsúcsot a svájci frank és hiába érzi ezt meg nagyjából másfél millió – devizahitelben eladósodott - háztartás, a Fidesz támogatottsága töretlen. A kormánypárt mégsem lehet egészen nyugodt.

MTI Gazdaság

Jövő januárban indul az Új Széchenyi-terv

Vitára bocsátja és gazdasági konzultációsorozatot indít a kormány az új Széchenyi Tervről, amelynek elkészült a koncepciója - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az új Széchenyi-terv vitairatának ismertetésén Budapesten, a Marriott szállodában szerdán. A ciklus végéig összesen ezermilliárd forintot biztosítanának fejlesztésekre.

hvg.hu Gazdaság

Széchenyi-terv II.: ma kiderül, hogyan osztja a kormány a pénzt

Várakozások szerint Orbán Viktor, Matolcsy György és Fellegi Tamás ma bejelenti, hogy az új Széchenyi-terv milyen főbb elemeket tartalmaz majd, és hogy képzelik a megvalósítását. A „Talpraállás és felemelkedés fejlesztéspolitikai programja" címre hallgató tervezet az első Széchenyi Terv bejelentésének tizedik évfordulóján, 2011. január 15-én léphet a gyakorlati megvalósítás szakaszába.

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Berki Krisztián is gratulált Karácsonynak

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Orbán Viktor a Facebookon adta ki a feladatot

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete