szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vészhelyzeti terven dolgozik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), hogy megakadályozza az adósságválság átterjedését Kelet-Európára - írta szerdán a Die Presse című osztrák lap.

Az újság forrás említése nélkül közölt értesülése szerint az EBRD a kulisszák mögött a 2008-as Bécsi Kezdeményezéshez hasonló programról kezdett tárgyalásokat a hatóságokkal és a bankokkal, hogy elejét vegye a hitelezés beszűkülésének.

A Bécsi Kezdeményezés keretében a Lehman Brothers bankház csődjét követő időszakban a nyugat-európai bankok kötelezték magukat, hogy nem vonnak ki pénzt Kelet-Európából. Erik Berglöf, az EBRD vezető közgazdásza szerint a mostani helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-assal, a jelenlegi ugyanis "a nemzetközi banki tevékenység lényegét" érinti. Az új uniós rendelkezések szerint a bankoknak legkevesebb kilenc százalékra kell emelniük tőkemegfelelési mutatójukat, ehhez összesen 100 milliárd euróra van szükségük - idézte fel a lap. Az EBRD biztosítani akarja, hogy ne a kelet-európai leányvállalatok kárára történjen ez meg.

Osztrák nagybankok a lapnak nyilatkozva cáfolták, hogy az EBRD felvette velük a kapcsolatot az ügyben és nem is érzik érintettnek magukat, mert nem akarnak tőkét kivonni a régióból. A helyzet a térségben nem olyan rossz, mint ahogy az EBRD látja, Magyarország kivételével mindegyik ország államadóssága alacsonyabb, mint a nyugatiaké - állították a Die Pressének nyilatkozva. A Raiffeisen Bank szóvivője mindamellett hozzátette azt is: a jelenlegi helyzetben indokoltnak tűnik egy platform, amelyen a bankok együttműködhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!