Napi: Putyin uniójához csatlakozhat Magyarország

Napi: Putyin uniójához csatlakozhat Magyarország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy moszkvai konferencián elhangzott, hogy Magyarország is azon, az orosz gazdasági érdekekkel lojális országok közé tartozik, amelyek csatlakozhatnának a Putyin tervezte Eurázsiai Unióhoz - írja a Napi Gazdaság.

Magyarország és Bulgária is azon országok közé tartozik, amelyeket meghívnak a Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök kezdeményezte Eurázsiai Unióba - nyilatkozták orosz politikusok és politológusok a Napi Gazdaság szerint. Az új, gazdasági unió tervét Putyin októberben, az Ivesztyija című lapban fejtette ki.

Ez a szervezet az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta Közös Gazdasági Térségen alapulna, amely január 1. óta működik. Dmitrij Medvegyev államfő a napokban úgy nyilatkozott: nem kell különösebben sietni a szervezet létrehozásával, de 2015-re meg kellene alakítani.

©

Alekszej Orlov politológus egy a témáról rendezett kerekasztal-tanácskozáson a Kommerszant szerint úgy nyilatkozott, hogy az új gazdasági entitásnak nem szabad megállnia a volt szovjet köztársaságok határainál, hanem be kell vonnia olyan, "az orosz gazdasági érdekekkel lojális államokat", mint Magyarország, Finnország, Bulgária, Csehország, Vietnam, Kuba és Venezuela. Borisz Grizlov parlamenti elnök úgy számol, hogy az új gazdasági közösség 250 milliós piacot teremthet, amelynek az orosz lenne a közvetítő nyelve, és szuverén államok szövetségeként működne.

További részleteket a Napi Gazdaságban olvashat!