szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A további orosz gáz importjáról egyeztet Görögország a Gazprommal, mert szeretnék, ha az olcsóbb ár mellett átálljanak a nem olajár-indexált árazásra. Az év végéig azonban meg kellegyezni.

Bár csak 2016-ban esedékes a görög-orosz gázvásárlási szerződés meghosszabbítása, egyelőre kemény ellenállásba ütközik Athén amiatt, hogy miközben legalább 20 százalékos árengedményt akar, a Gazprom eddig csak ennek feléről lenne hajlandó tudomást venni.

A Natural Gas Europe online lapot idéző energiainfo szerint egyelőre az is hiábavaló érvelésnek tűnik, hogy a görögöknek jelenleg másfélszer annyiba kerül ugyanaz az orosz gáz, mint ami az Egyesült Királyságba kerül. Utóbbinak az EU-ban jelenleg a legalacsonyabb árat sikerült a Gazpromnál kialkudnia. Az oroszok a görög gázár esetében egyelőre kitartanak: csupán 10 százalékot engednének.

A Gazprom Görögország esetében ráadásul továbbra is a '90-es évek elején általános, ám azóta sok szerződésben alaposan átdolgozott gázárképletet használja - márpedig Athén az  olajár-indexálástól is szabadulni szeretne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!