szerző:
hvg.hu

Szinte sehol máshol nincs annyi idősnek saját lakása, mint Magyarországon, de a fiatalok alig tudnak elköltözni a szüleiktől.

 Sokkal több magyarnak van ingatlanja, mint az európai átlag, de a lakosság harmada még így is lakásra gyűjt – derül ki az OTP Lakástakarék adataiból. Amíg az európaiak 60 százalékának van saját lakása, nálunk 90 százalékos ez az arány. A szám különösen a 65 éven felettiek miatt ennyire magas. Az, hogy az albérlet nem elég, saját ingatlanra van szükség, nem egyedi jelenség a régiónkban: Európában csak Szlovákiában magasabb a saját lakással rendelkezők aránya, mint itt.

Mindez különösen úgy szembeszökő, ha tudjuk, hogy a 25 és 34 év közötti magyarok 43 százaléka még a szüleivel él, a 18-34 éveseknek pedig az 58 százaléka. Azaz az idősek és a középkorúak már szinte kivétel nélkül megszerezték a saját lakásukat, a fiatalok azonban nem tudnak vagy nem akarnak elmenni otthonról. Pedig az, hogy az embernek van-e saját lakása, a vagyonosság egyik legfőbb meghatározója: európai szinten a lakástulajdonosok vagyona 25-ször akkora, mint a bérlőké.

©

Ha végre eljut oda az ember, hogy lakást vegyen, a leginkább az számít, hogy megfizethető ingatlant találjon. Az ár még annál is fontosabb, mint hogy milyen a lakás elhelyezkedése és az állapota. Ennél is kevésbé fontos a felszereltség, a leginkább pedig az mindegy, hogy milyen a szomszédság – pedig az albérletek egyik legnagyobb előnye a lakással szemben pont az, hogy ha elviselhetetlenek a szomszédok, sokkal könnyebb odébbállni.

Az álomotthon 50 és 100 négyzetméter közötti, különösen a gyerekes családoknál pedig az is fontos, hogy jó legyen a környék a közlekedés szempontjából is. Az idősebbek főleg azt kedvelik, ha nem kell sokat lépcsőzniük: egy európai felmérés szerint az idősek 40 százalékának okoz problémát, hogy lépcsőn kell felmennie a lakásához, egyharmaduk pedig a túl sok gyaloglásra panaszodott.

A dolgozók többsége nem számíthat arra, hogy a munkahelyéről támogatást kap a lakásvásárláshoz, de egyre többeknek segítenek. A felmérés szerint a cégek 4 százalékánál adnak lakáscélú támogatást a dolgozóknak, további 5 százaléknál pedig tervezik ennek a bevezetését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Akár 128 GB RAM is lehet a számítógépében, az Intel új processzora megbirkózik vele

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Folytatódott a jobbikos Sneider Tamás fiai ellen indult büntetőeljárás

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Gulyás Gergely hallgatott a 9 ezer ember kirúgásáról

Soros György kétmillió dollárral támogatja a Wikipédiát működtető alapítványt

Soros György kétmillió dollárral támogatja a Wikipédiát működtető alapítványt

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen

Per indul egy tisztességtelen szerződéseket kötő fővárosi utazási iroda ellen