szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán olimpiai álmának vége, de a tenderek összértéke mintha nem változna, a Puskás-stadion szépen tempózik a 200 milliárd forint felé. Matolcsy György amerikai démonokkal küzd, talán a jegybankon is segíthetne a céges szexszünetre bedobott svéd javaslat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Lázár János bejelentette, hogy 192 milliárd forint jut az új Puskás-stadion építésére. Ezzel most már majdnem az eredeti terv ötszörösénél tart a stadion ára: 2011-ben még 40 milliárd forintról indult a beruházás, a legutóbbi, máig érvényes ígéret pedig úgy szólt, hogy 105 milliárd forint lesz a végösszeg. A Puskás-stadion már ezzel is felkerült a listánkra, amelyben azokat a nagyberuházásokat gyűjtöttük össze, ahol a legdurvábban elszálltak az árak, de a mostani bejelentéssel még a 4-es metró és a vizes vb drágulását is megelőzi a nemzeti aréna áremelkedése.

Miért drágul az építés?

Tízmilliókat költöttek magukra a BKIK-vezetők a vállalkozók ötezres tagdíjából. A kamara vezetői 2014-2015-ben 80 millió forint értékű külföldi utakon vettek részt, itthon pedig több kihelyezett ülést is négycsillagos szállókban tartottak meg. A most leváltott megbízott főtitkár szerint havi rendszerességgel fordult elő, hogy egy-egy tagozat ilyen 2-3 napos kihelyezett ülést tartott. A BKIK legnagyobb beszállítói között sok olyan cég van, amelynek a tulajdonosa a kamara valamelyik vezetője, a tisztségviselők érdekeltségei összesen 795 millió forint megrendelést kaptak.

A vállalkozók 2012 óta évente ötezer forintot fizetnek be kötelező kamarai hozzájárulásként, ezt mintegy 5-600 ezer cég fizeti. Ha elmulasztják, akkor a NAV hajthatja be rajtuk.

Hol tartsa a kamara a következő kihelyezett ülését?

A fideszes országgyűlési képviselő Farkas Sándor, aki a csongrádi Fidesz elnöke, a mezőhegyesi ménesbirtok kormánybiztosa, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is egyben, mintegy 1,5 milliárd forintnyi támogatást hagyott ki a vagyonnyilatkozatából – tárta fel a Direkt36.

A lap azt írja, Farkas cége 2012 óta kiemelkedően sok, összesen több mint 2,5 milliárd forintnyi mezőgazdasági támogatást kapott, de mindebből csak 925,5 millió forintot tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban. Ez úgy derült ki, hogy a Direkt36 összevetette a Magyar Államkincstár honlapján elérhető agrártámogatások listáján szereplő adatokat a vagyonnyilatkozatokkal.

Mi a feledékenység oka?

A hét képe: Az olimpia elszállt, és most kiderül, hogy a beígért beruházásokat tényleg megépítik, vagy csak trükköztek a hatástanulmánnyal.

©

Határozottan visszautasította Matolcsy György kijelentéseit az Egyesült Államok nagykövetsége – írta a Népszava. A jegybankelnök a parlamentben arról beszélt, hogy 2015 áprilisában egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről akartak bankpánikot kelteni és megdönteni a kormányt, ám a Magyar Nemzeti Banknak hála a kormánybuktatás elmaradt. Bankpánik volt, méghozzá Matolcsy szerint négy városban, négy órán át.

Matolcsy beszédéből, amelynek az is része volt, hogy a támadássorozat 2014 őszén indult (ez a kitiltási botrány kezdetének időpontja), az volt kikövetkeztethető, hogy az Egyesült Államok nagykövetségére célzott. Nem ez az első, hogy Matolcsy összesküvés-elméletre hajazó sztorival áll elő, a legfontosabbakat itt szedtük össze.

Hogyan hárította el Matolcsy Amerika nagy támadását?

Eddig 449 ezer forintot keresett, mostantól azonban bruttó 598 ezret kap a vadászpanziója miatt reflektorfénybe került Mondok József izsáki polgármester, aki annak a törvénymódosításnak köszönheti az emelést, amely minden polgármester fizetésének megnöveléséről rendelkezik – írta a Blikk.

A megyei jogú városok és a kerületi polgármesterek ezentúl háromezer forint híján egymilliót kapnak, de az 500 fő alatti falvak vezetői bruttó 300 ezer forintból gazdálkodhatnak, többségüknek pedig költségtérítés sem jár.

Mire költi a pluszpénzt a polgármester?

Újabb lépést tett a kormány a megújuló energiák használata ellen. Március végétől megjelenik a teljesítménydíj, amit az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után kell majd fizetni – írta a Világgazdaság. A díj ugyans most 0 forint, de nincs garancia arra, hogy ennyi is marad.

"Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" – idézték Szolnoki Ádámot, a Manap Iparági Egyesület elnökét.

Mi jutott az eszébe, amikor a hírt olvasta?

A kétezer főt számláló svéd városka, Övertorneå egyik tanácsosa azzal a javaslattal állt elő, hogy a vállalati cafeteria része legyen egy fizetett szexszünet. Indoklása szerint így elégedettebb, egészséges párkapcsolatban élő dolgozók lennének a cégeknél, ami mindenki számára előnyös lenne. "Kutatások bizonyítják, hogy a szex egészséges. Az egyórás szexszünettel a cégek hozzájárulnának, hogy alkalmazottaik boldogabb párkapcsolatban éljenek" – mondta az AFP hírügynökség kérdésére Per-Erik Muskos.

A városatya szerint korunk társadalmában nem töltenek elég időt együtt a párok, ezért gondolja, hogy jólétükhöz a vállakozásoknak kéne hozzájárulni a szokatlan jutattással. Azt ugyan elismeri, hogy elég nehézkes lenne annak ellenőrzése, hogy valóban szexszel töltik-e az erre szánt idők a dolgozók, vagy éppen csak sétálnak egyet, de szerinte erre nem is lenne szükség.

Ez Magyarországon hogy nézne ki?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Száz delfin lelte halálát egy mozambiki sziget partján

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS