szerző:
hvg.hu

Más állami szervezetek vezetői a Top 20-ba sem férnének bele az MNB fizetési listáján, a minisztereket, sőt a miniszterelnököt is már szinte megsajnáljuk, ha a jegybank vezetőihez hasonlítjuk a bérüket.

Havi hárommillió forintos fizetést kap Parragh Bianka, a kamarai elnök Parragh László felesége, miután kedden beválasztották a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsába. A jegybank igencsak bőkezű, amikor a vezetői béreiről van szó: legalább húsz olyan vezetője van, aki minimum hárommillió forint bruttó fizetést kap. Ők sokkal jobban keresnek, mint az Állami Számvevőszéken vagy az ügyészek közül akárki, a kormány tagjairól már nem is beszélve.

Parragh Bianka, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagjának eskütétele az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. március 21-én.
©

Pedig a Monetáris Tanács kilenc tagjáról valószínűleg sokan nem tudják, hogy kicsodák, nem gyakran szerepelnek a médiában, de a legtöbb embernek arról sincs sok sejtése, hogy valójában mi is a testület tagjainak feladata. Persze ettől még fontos a munkájuk: ők döntenek az alapkamatról, valamint a kormánnyal közösen meghatározzák az inflációs célokat. Hacsak nem történik valami extrém esemény a gazdaságban, havonta kétszer ülnek össze. A testületben Matolcsy György jegybankelnök és a három alelnöke is tag, ők ezért külön juttatást nem kapnak.

Sajnálni persze nem kell Matolcsyt, aki így is az ország legjobban fizetett állami tisztviselője: az MNB elnökeként tavaly óta havonta ötmillió forintot kap. A parlamenten 2016-ban ugyanis átnyomtak egy váratlanul beadott kormánypárti javaslatot, amivel megduplázták a jegybank vezetőinek fizetését. Az MNB három alelnöke Matolcsy fizetésének 90 százalékára, 4,5 millió forintra jogosult havonta. A jegybank hat ügyvezető igazgatója, köztük a legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Marianna ennél is többet, havi bruttó 4,95 millió forintot keres.

Matolcsy György a parlament plenáris ülésén
©

A jegybank mellett felügyelőbizottság is dolgozik, ott az elnök 3,5, a többi tag pedig 3 milliót kap havonta. Ezt a testületet Papcsák Ferenc, Zugló volt fideszes polgármestere vezeti. Az MNB legutóbb az ősszel adott ki adatokat, azokból kiderült: az ott foglalkoztatottak havi átlagos alapbére 795 ezer forint volt.

Nem vesződnek sokat a számokkal
Az MNB elnökének adott fizetés abban is látványosan eltér sok más állami tisztviselő béreitől, hogy a konkrét összegét önállóan, forintra pontosan rendezte a törvény. Más szerveknél általában azt adták írásba, hogy a miniszterek vagy épp államtitkárok fizetésének hány százaléka jár az ottani vezetőknek, de olyanra is láthatunk példát, hogy azt határozzák meg, a minimálbér hányszorosa jár a szervezet irányítóinak. Az MNB-nél nem vesződtek ilyesmivel: akármi is történjen máshol, a jegybankelnök havonta 5 millió forintja fix, a többieké pedig ennek előre meghatározott százaléka.

Azzal, hogy Polt-Palásthy Marianna az MNB-nél kap majdnem ötmilliós fizetést, a Polt család számít a legjobban fizetett állami dolgozó házaspárnak. Polt Péter legfőbb ügyészként nagyjából havi 1,5 millió forintot kap – a legfőbb ügyész fizetését úgy rendezték, hogy pontosan annyi legyen, mint amennyi a Kúria elnökének jár, ez pedig a köztisztviselői alap 39-szerese.

Polt-Palásthy Marianna helyettes államtitkár a pedagógusok sztrájkbizottságának megbeszélésén 2012. november 13-án.
©

Polték havi közös 6,5 millójukkal nagy versenyben utasították maguk mögé Matolcsyékat. A jegybankelnök havi ötmilliós fizetése mellett semmi más jövedelmet nem írt be a vagyonnyilatkozatába, felesége, Matolcsy Gyöngyi (akit azzal vádoltak meg, hogy a férjének a strómanja) pedig balatonakarattyai polgármesterként havi 299 ezer forint bruttó fizetést kap. Ezen kívül a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint még ő volt a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft. egyetlen alkalmazottja – a cég tulajdonosa Matolcsy György, aki a feleségének mindössze havi bruttó 175 ezer forintos fizetést adott.

A feleségnél jóval jobban keres Vajda Zita, a jegybankelnök új barátnője, igaz, épp tegnap derült ki, hogy megszűnt egy állása, így már csak kettő maradt. Az egyikért járó juttatás nem ismert, a másikért havi bruttó 600 ezer forint jár.

A Parragh házaspár pontos fizetéséről nem tudunk részletes adatokat, azzal, hogy Parragh Bianka most havi hárommilliós juttatást fog kapni, a legjobban kereső párok közé repíti őket. Parragh Lászlóról a nyilvános adatok alapján tudjuk, hogy csak a Mol igazgatótanácsában végzett munkájáért tavaly csaknem 1,2 millió forintot, a részvények után pedig 1,1 milliót kapott havonta.

Szegény Orbán Viktor, szegény miniszterek

Az állami vezetők fizetése az elmúlt években szállt ilyen magasságokba. 2010-ben, a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor az első intézkedések között kétmillió forintos bérplafont vezetett be a költségvetési szférában. A miniszterelnök akkor igazságtalanságként és pazarlásként említette, hogy vannak olyan vezetők is, akik havi bruttó 4-5 vagy akár 7 millió forintot keresnek. A legnagyobb pazarlésként Simor András akkori jegybankelnök havi 8 millió forintos fizetését emlegették. Matolcsy kétmillió forint alatti fizetéssel kezdte az MNB-elnöki munkáját, innen vitték fel már ötmilliósra a havi bérét.

Persze már az eredeti törvény alól is többen kaptak felmentést, majd évről évre kiderült, hogy volt, aki ennél többet vitt haza. Végül a kormány 2015-ben adta fel a bérplafont. Erről Domokos László ÁSZ-elnök akkor azt mondta: a piaci viszonyokhoz igazodó javadalmazási rendszert kellett kidolgozni, hogy jól működjenek az állami szervek.

A kormány tagjai mindenesetre még mindig kevesebbet kapnak. A miniszterelnök a hivatalos adatok szerint havi 1,5 millió forint fizetésre jogosult, ezen kívül parlamenti képviselőként 224 ezer forint jár neki. A minisztereknek havonta 1,1 millió forint jár, illetve amelyikük parlamenti képviselő, szintén felvehet még 224 ezret.

Fizet annyit az állam, mint amennyit a piacon adnának

Az állami vezetők fizetései a magánszférában sem számítanak rossznak. Az OTP következő közgyűlésén például arról dönthetnek, hogy a felügyelőbizottság elnöke 2017-re havi bruttó 2,4 millió, alelnöke 1,9, a többi tag pedig 1,7 milliót kapjon. A Mol igazgatóságában elfoglalt helyért Hernádi Zsoltnak havi bruttó 2,1, Csányi Sándornak 2,7, az ott is dolgozó Parragh Lászlónak pedig 2,3 millió forint havonta a bruttó bére és a részvényeihez kapcsolódó készpénzjuttatása összesen - ez azonban csak az igazgatósági tagság után járó pénzük.

A gazdaság jó teljesítményéért leginkább az Állami Számvevőszéknél szurkolhatnak. Ott az elnök fizetését úgy határozzák meg, hogy megnézik, mennyi volt a havi átlagos bruttó fizetés az országban, majd azt megszorozzák kilenccel, tehát Domokos László idén 2,36 millió forintot kap havonta. Az alelnököknek a bruttó átlagfizetés 7,5-szerese jár. Ebből nem csak az az érdekes helyzet adódik, hogy ÁSZ-elnöknek lenni jövedelmezőbb, mint miniszterelnöknek, hanem az is, hogy a minimálbér emelésével nagyon jól járhatnak a számvevőszék vezetői is. Idén januárban, miután felemelték a minimálbért és a szakmunkások bérminimumát, az átlagfizetés 10 százalékkal nőtt – ha ez az adat ilyen marad majd az egész évben, akkor súlyos százezrekkel kaphatnak jövőre többet a számvevőszék vezetői.

Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) zásrszámadásról szóló sajtótájékoztatóján 2013. augusztus 30-án.
©

És ez még mindig rossz fizetésnek számít ahhoz képest, amit az állami cégek vezetői kaphatnak. Az ottani fizetéseket 2016-ra emelték meg csendben: a menedzsmentek több tagja akár két és félszeres fizetésemelést is kapott akkor. Egy korábbi határozatban három nagy kategóriába sorolták az állami cégeket. Az elsőbe a pénzügyi szektor szereplői kerültek – ők kaphatják a legmagasabb, havi bruttó ötmilliós fizetést. Ez magyarázhatja, hogy a nem épp pénzügyi cégnek számító Magyar Posta is bekerült ebbe a körbe, majd később meglepetésszerűen a Szerencsejáték Zrt.-t, a MÁV-ot, az MVM-et és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt is áttették ide. A második körben az energiaszolgáltatók és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégek állnak, ahol havi kétmillió forint bruttó járhat, a harmadik, az „egyéb társaságok” kategóriában pedig egymilliós lehet a legmagasabb fizetés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

Baseballütőkkel vertek félholtra egy embert Miskolcon

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

Orbán primitívnek bélyegezte azt, amire a magyar honvédség készül

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Segítettek a nézők, sikerült albérletet találni a vakvezető kutyás fiatalnak

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét