szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hazai boltok polcain egyre kevesebb a mogyorós csoki, sok helyen pörkölt mogyorót nem is árulnak. Az édesség-alapanyagért versenyt futnak a cégek, a mogyoró ára a manduláét és a pisztáciáét is meghaladja- írja az mno.hu.

Mogyoró és mogyoró közt hatalmas a különbség. Az eredetvédett piemontit aranyárban mérik, ez a mogyorók Rolls-Royce-a. Világszerte ennek van a legkomolyabb presztízse, ára miatt itthon kevés fogy belőle – ezt emelte ki először Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapítója és elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva.


Itthon a kiskereskedelmi cégek arra panaszkodnak: ha egy termék jobb minőségű, vagyis drágább, akkor az emberek egyszerűen nem veszik meg, sokszor még azok sem, akik megtehetnék. Más a kereslet Európa keleti és nyugati részein is: a jobb termékeket tőlünk nyugatabbra nemcsak keresik, hanem meg is tudják és meg is akarják fizetni.

Az, hogy a mogyoró drága, az áruházak édességes polcain is látszik, egész mogyorós csokit alig találni az üzletekben. A hazai gyártók egyre jobban elengedik ezt a termékkört, a külföldiek is csak keveset hoznak be ilyesmiből.

– A törökmogyoró világtermésének 80 százalékát Törökország adja, el lehet képzelni, hogy ennek a monopolhelyzetnek mi a következménye – mondta a lapnak Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke. Az áremelkedést sokszor indokolják azzal, hogy elfagyott a termés, emiatt kevesebb a mennyiség, ami valós ok lehet, de az árra az is rányomja bélyegét, hogy szabályozásába a török állam is beavatkozik. Emiatt a mogyoró ára nagyon hektikusan változik, a kilónkénti 8 dollárról hirtelen megugorhat 15 dollárra is. A második legnagyobb mogyorótermesztő Olaszország, amely a világtermelésnek mintegy 12 százalékát adja, de ott az árak sokkal magasabbak.

Van mogyoró Magyarországon is, Szeged környékén például tudják termeszteni, de az összmennyiséget tekintve ez csak csepp a tengerben. Másrészt a fagy nálunk is komoly veszélyt jelent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!