szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy Márton egy XII. kerületi közel 90 négyzetméteres lakást vett a kedvezményes hitelből, holott többmilliós fizetése van.

43 millió forintos kedvezményes hitelt kapott a Magyar Nemzeti Banktól Nagy Márton, az MNB alelnöke, aki egyébként havonta 9 millió forintos fizetést kap – írja a 24.hu.

Az már korábban kiderült, hogy az MNB kedvezményes munkáltatói kölcsönt ad dolgozóinak, ilyet kapott Matolcsy György jegybankelnök korábbi barátnője, most már felesége is 32,2 millió forint értékben egy naphegyi lakásra, amit a friss házasok elvileg most vissza fognak fizetni. Spät Judit, az Együtt elnökségi tagjának a közérdekű adatigénylésére a jegybank azt is elárulta, hogy a 402 élő kölcsönszerződésből a legnagyobb összegű kölcsön 50 millió forintos, a második legnagyobb pedig 45,5 milliós.

A 24.hu most megtudta, Nagy Márton, az MNB monetáris politikáért és hitelösztönzésért felelős alelnöke 43 millió forintos kedvezményes kamatozású munkáltatói kölcsönt kapott három éve, és ennek segítségével vett egy 89 négyzetméteres (plusz 12 négyzetméter terasz) társasházi lakást Budapesten a XII. kerületben. A szabályzat szerint legalább 30 százaléknyi önerőt kellett hozzátennie a hitelhez, így a lakás 60 millió forintnál is drágább lehetett.

Az MNB-s munkáltatói hitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat (most 0,9 százalék), így Nagy Márton is jóval olcsóbban juthatott a kölcsönhöz, mintha azt a lakosság nagy részéhez hasonlóan egy kereskedelmi banktól igényelte volna, piaci feltételek mellett, holott Nagy Márton már 2014 tavaszán, amikor felvette a szuperolcsó hitelt ügyvezető igazgatóként bruttó 4 millió forintot keresett havonta az MNB-ben.

2015-ben ezután az alelnöki tisztség mellett hat, a jegybankhoz köthető cégnél – például a Budapesti Értéktőzsde Zrt.-nél és a Magyar Pénzverő Zrt.-nél –, illetve testületnél (az Országos Betétbiztosítási Alapnál és a Szanálási Alapnál) kapott igazgatósági, igazgatótanácsi tagságot. Az alelnöki pozícióért 2015-ben havi 1,6 millió forint járt, de azóta ez 4,5 millióra emelkedett, 2016 júniusa és novembere között Nagy havi jövedelme (az alelnökségért és egyéb megbízatásokért) pedig meghaladta a bruttó 9 millió forintot is. Nagy Márton azóta négy poszttól is kénytelen volt megválni, de így is csaknem bruttó 7 millió forinttal számolhat.

A pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnök, Windisch László 5 millió forintos kedvezményes hitelt kapott tavaly, amivel viszont már a harmadik ingatlanát vásárolta meg: Windisch tavaly egy 98 négyzetméteres fővárosi XIII. kerületi lakást vett, de a vagyonnyilatkozata szerint emellett tulajdonosa egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnak és fele részben tulajdonosa egy 1060 négyzetméteres vértesszőlősi, zártkert művelési ágú ingatlannak is.

Windischnek a havi bruttó 4,5 millió forintos alelnöki alapfizetés mellé havonta bő 2,4 millió forint bruttó jövedelmet bezsebel négy, a jegybankhoz kötődő cégben vagy szervezetben betöltött posztért, havi 120 ezer forintot pedig ingatlan-bérbeadásból is szerez.

A kedvezményes munkáltatói hitelezést Matolcsy György elnöklete alatt indította újra a jegybank, a kérvényeket pedig magának Matolcsynak kell jóváhagynia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Új edző után kell néznie a Bayernnek

Új edző után kell néznie a Bayernnek