szerző:
hvg.hu/MTI

Kedden hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági bizottsága Matolcsy György jegybankelnököt, akit az ellenzéki képviselők próbáltak megszorongatni. Matolcsy nem értette, miért zavaró, hogy hétszeresére nőtt a fizetésük.

Kedden az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg Matolcsy György jegybankelnököt, aki az MNB 2016-os teljesítményéről számolt be. A többi között arról beszélt, az MNB az ár- és pénzügyi stabilitás mellett támogatta a kormány gazdaságpolitikai céljainak megvalósulását, a jegybanki alapkamat történelmi mélyponton van, a rövid futamidejű állampapírok kamatai is csökkentek. A jegybank 2013-tól kezdve végig nyereséges, 2016-ban 50 milliárd forint osztalékot fizetett be a központi költségvetésbe – hangsúlyozta Matolcsy.

Az Index tudósítása szerint egy kormánypárti álkérdésen kívül az ellenzéki képviselők a többi között szembesítették Matolcsyt, hogy a jegybanki alapítványokat több tízmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a szabálytalanságok miatt, a jegybank szórja a pénzt, a jegybanki fizetések nőttek (a 24.hu által kikért adatok szerint a monetáris tanács 7 tagjának bére 2012-ben 64 millió forint volt, idén viszont a 9 fősre bővült testület 548 milliót vihetett haza, ami öt év alatt hétszeres növekedést jelent a lap számítása szerint), kevés a devizatartalék, Szabó Tímea párbeszédes képviselő pedig hitelt kért Matolcsytól, ha már hétfőn a Parlamentben azt állította, 7,5 milliárd rokona van.

Matolcsy György rögtön közölte, az elhangzottak egy részét politikai támadásnak tartja. Azt mondja, az alapítványokra szükség van, mert "ezek segítenek Magyarországon meghonosítani a modern felvilágosult közgazdasági gondolkodást".

Matolcsy a lap tudósítása szerint elárulta, a jegybank szándéka az alapítványok létrahozásával valójában a magyarországi "civil vagyon" gyarapítása lett volna, de mivel az alkotmánybíróságon a törvény nem állt meg, a Pallas alapítványok azóta is a törvénynek megfelelően közbeszereztetnek. A "civil vagyon" kifejezés azért is érdekes, mert az alapítványok szerződést kötöttek Matolcsy unokatestvérének cégével vagy érdekeltségeivel, számos, Matolcsyhoz vagy a jegybankhoz valamilyen módon köthető intézmény vagy szervezet is kapott pénzt.

Matolcsy szerint botrány, hogy botrányosnak tartják egyesek a jegybanki fizetéseket, szerinte az MNB-alkalmazottak bérei a magyar pénzügyi szektor közepes sávját érik el, a magyar jegybankároknál az unión belül csak két országban keresnek kevesebbet. Azzal sem ért egyet, hogy szórnák a pénzt. A családtagjai sikereiről azt mondta, senkit sem érhet hátrány a neve miatt, így az ő rokonai is elindulhatnak az uniós pályázatokon, mint bárki más. Újdonsült felesége pedig magától lemondott az alapítványi tisztségeiről.

A bizottság 9 igen és 4 nem arányban megszavazta Matolcsy beszámolóját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!