szerző:
hvg.hu

A budapesti vizes vébé és a Masters világbajnokság a kormány szerint komoly lökést adott (volna) a turizmusnak. A rendelkezésre álló adatok nem ezt mutatják. A hasonló külföldi sportesemények esetében ugyanez történt, vagyis az lett volna az igazi meglepetés, ha több turista jön a verseny hónapjában.

Július és augusztus átlagában a budapesti szállodákban és hasonló jellegű kereskedelmi szálláshelyeken 4%-kal kevesebb vendég szállt meg, mint 2016 azonos időszakában. Pedig az I. félév még jól alakult, akkor ugyanis 10%-kal nőtt a vendégszám. A főváros ráadásul a területi összehasonlításban sem jeleskedik, miután ugyanezt az időszakot tekintve a vidéki szállodákban 4%-os növekedés volt. (Az I. félévben a vidéki szállodák vendégszáma is 10%-kal nőtt a 2016. I. félévihez képest, tehát ott is ütemcsökkenés történt.)

©
©
©

A fővárosinál jobban teljesítettek a balatonfüredi szállodák és panziók, amelyekben július és augusztus átlagában 12%-kal több vendég szállt meg, mint 2016 ugyanezen időszakában. Egy év alatt a belföldi hotelvendégek száma 5 ezerrel, a külföldieké ezerrel bővült. A tóparti vendégek száma e két hónap során 60 ezret tett ki, töredékét jelentve a fővárosinak (737 ezer). A füredi szállodákban július és augusztus átlagában 6%-kal voltak drágábbak a szobaárak az egy évvel korábbinál.

Mohó hotelek miatt kieső kereslet

Bár Seszták Miklós, a vizes vébé szervezőbizottságának elnöke, nemzeti fejlesztési miniszter a rendezvény után közvetlenül megtartott sajtótájékoztatón több mint 90%-os szállodai szobakihasználtságot előlegezett meg a vébé két hetére, a KSH adatai szerint a fővárosi hotelek és panziók júliusi szobakihasználtsága ugyanúgy 78% volt, mint 2016. júliusban. A férőhely-kihasználtság pedig valamelyest még csökkent is, 62%-ról 61-re.

©

A kapacitáskihasználtság alakulását számottevően befolyásolhatta a szobaárak alakulása. Az egy évvel korábbihoz képest már az I. félévben 10%-os drágulás alakult ki, ami azonban meg sem közelítette a júliusi 37 és az augusztusi 21%-os mértéket. Ráadásul ezekben a hónapokban erősödött a forint, amelynek hatására a hetedik havi árnövekedés euróban számítva 40, dollárban pedig 46%-os volt. A jelentős áremelkedés következtében a budapesti szállodák július–augusztusi bruttó szállásdíjbevétele 7,0 milliárd forinttal meghaladta a tavaly ilyenkorit és 29,1 milliárd forintot tett ki. Július és augusztus átlagában a bevételnövekedés összege 1,7 milliárd forinttal volt több, mint az I. félév hónapjainak átlagában, amikor összességében 10,8 milliárd forintos bővülés és 59,4 milliárd forintnyi bevétel realizálódott.

©
©

A hotelszektor tehát profitált a sportrendezvényekből, de a fővárosi, lényegében változatlan kapacitáskihasználtságból, a stagnáló vendégéjszakaszámból és a 33 ezerrel csökkenő vendégszámból az a következtetés adódik, hogy voltak, akik inkább nem látogatták meg Budapestet ezekben a hónapokban. A kihasználatlanul maradt szállodai kapacitás pedig azt is jelenti, hogy a hotelszektoron kívül még számos gazdasági ágazat (mint például a vendéglátás, a kiskereskedelem vagy a szállítás) és rajtuk keresztül a költségvetés esetében is elképzelhető, hogy a bevétel a lehetségesnél kisebb mértékben lett több.


A kiszorító hatást korábbi vébéken is lehetett érezni

A budapestihez sok szempontból hasonló folyamat volt megfigyelhető a 2013-as barcelonai és a 2009-es római vébén is. Barcelona esetében a rendezés hónapjában a szállodai kapacitáskihasználtság számottevően alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, pedig a rendezés előtti és utáni hónapokban inkább kedvező irányú volt a változás. A magyar fővároshoz hasonlóan területi összevetésben is gyengélkedés mutatkozott a spanyol statisztikai hivatal adatai szerint: a barcelonai szobakihasználtsági adatok nagyobb mértékben romlottak, mint egyész Katalóniában, miközben Spanyolországban összességében csekély mértékű javulás volt.

©


A vizes vébének a világgazdasági válság legnagyobb visszaesésével járó évében, 2009-ben otthont adó Róma esetében a megrendezés hónapjában az egy évvel korábbinál 3%-kal kevesebb vendéget fogadtak a szállodák. Az év egészét tekintve 4%-os volt a csökkenés, de a vébé hónapjában, Olaszország egészére 2%-os növekedést mért az olasz statisztikai intézet.

Hogyan alakulhattak a budapesti jegyeladások?

A barcelonai vébét 267 ezer néző követte nyomon a helyszínen, az értékesített belépők száma 225 ezer volt. A két szám különbségét az óriás-toronyugrás és a nyíltvízi úszás nézői jelentik, akik jegy vásárlása nélkül nézhették a versenyeket. A nézők körében többségben voltak a belföldiek, 57%-uk spanyol volt. További 12%-uk Franciaországból, 5-5%-uk pedig Németországból és Olaszországból érkezett. A budapesti vébé nézettségéről sajnos nem állnak rendelkezésre olyan részletes adatok, mint a barcelonairól. Mindössze annyi tudható, hogy a helyszíneken 485 ezren szurkoltak a 17 nap alatt, de arról nincsenek információk, hogy közülük hányan voltak a fizető nézők és arról sem, hogy hányan voltak az ország idegenforgalmi egyenlegét javító külföldiek. Utóbbiak száma nem lehetett túl nagy annak fényében, hogy a hivatalos kommunikáció szerint a rendezvényre érkező külföldiek átlagosan 9 napot töltöttek Budapesten, a KSH szerint viszont a fővárosban megszálló külföldiek átlagos tartózkodási ideje mindössze 0,2 nappal nőtt júliusban (2,5 napra). A jegyeladásokról pedig nemcsak a barcelonai, hanem a 2015-ös kazanyi vébét illetően is elérhetőek adatok. A kazanyi versenyekre 316 ezer, a megnyitóünnepségre pedig 40 ezer jegyet értékesítettek, ami 78, illetve 71%-át jelenti a felkínált mennyiségnek.

Megasportesemények turizmusa: csepp a tengerben

Érdekes számokat nemcsak az úszótornákkal kapcsolatban lehet találni. Az Eurostat adatai szerint a franciaországi hotelekben eltöltött vendégéjszakák száma tavaly júniusban, amikor a foci-Eb meccseinek túlnyomó részét játszották, 2,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. 2016 egészét tekintve hasonló mértékű, 2,1%-os volt a mérséklődés. Júniusban a franciák által eltöltött vendégéjszakák száma 2,9%-kal csökkent, de a külföldiek által eltöltötteké is elmaradt az egy évvel korábbitól (1,8%-kal). A folyó fizetési mérleg részét képező idegenforgalmi egyenleg pedig mindössze 26 millió eurós többletet mutat júniusra, ami az elmúlt 10 év legkisebb hatodik havi értékét jelenti. (A mérleg természetesen a franciák külföldi kiadásainak növekedése miatt is romolhatott, ami akár amiatt is bekövetkezhetett, hogy a mérkőzéseket rendező városokban jelentősen dráguló szobaárak miatt inkább külföldre mentek pihenni.)

©


 
A londoni olimpiával kapcsolatban a brit statisztikai hivatal közölte azt, hogy 2012. júliusban és augusztusban az ötkarikás játékokra és a paralimpiára 420 ezer külföldi érkezett (versenyezni, lebonyolítani vagy szurkolni). További 170 ezren nem a játékok miatt érkeztek Nagy-Britanniába, de ha már ott voltak, akkor elmentek valamelyik versenyre. Ez a részvételi szám magasnak tűnhet, azonban az adott időszakban a teljes külföldi vendégforgalomnak (6,2 millió fő) csak kis részét képezi. A játékokra érkezők kiadásai ebben a két hónapban megközelítőleg 15%-át jelentették a külföldiek szigetországi kiadásainak, amiben már annak a hatása is megjelenik, hogy a sportesemények látogatói fejenként kétszer annyit költöttek, mint a "hagyományos" turisták (1290, illetve 650 font).

 

©


 
Lehet úgy vélekedni, hogy Franciaország és London terrorfenyegetettsége esetleg negatívan befolyásolta az ott megrendezett tömegrendezvényeken való részvételi hajlandóságot. Az így gondolkozóknak ellenpéldaként talán a 2006-os labdarúgó-világbajnokságot lehet felhozni. 2006 júniusában a külföldiek által a németországi hotelekben és panziókban eltöltött vendégéjszakák száma 32%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az 1,1 millió éjszakát jelentő növekedés azonban csak fél százalékát jelenti a 2006-os összes – németek által is eltöltött – vendégéjszakának, az ugyanazon évi növekménynek pedig a 15%-át.


Ha a világbajnokság által generált turizmus nem is szorítana ki más jellegűt, akkor is csak kis részét jelentené a forgalomnak. Ennek megállapításához elég e nagyvárosok vendégforgalmi számait megismerni, ami tavaly a budapesti szállodákban 3,7 milliót, a barcelonaiak esetében 9,1 milliót tett ki, Rómáé pedig – megyei szinten és 2015-ben – 11,3 millió fő volt. Hogy mégis miért érezhetjük nagyobb jelentőségűnek az ezen események által előidézett turizmust a valóságosnál? Minden bizonnyal azért, mert a sajtó tudósít róluk, szemben a turizmus derékhadát jelentő egyéni vagy szervezett utazásokkal. A városnézésnek, a rokonlátogatásnak ugyanis nincs hírértéke.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!