szerző:
hvg.hu

Elhanyagoltak a három és fél éve átadott 4-es metróvonal megállói. A projekt 452 milliárd forintba került, ám ez nem volt elég arra, hogy megtervezzék a takarítási feladatokat is.

A 4-es metró több állomását is végigjárta az RTL Klub Házon kívül című műsorának stábja Bíró Endrével, a Metróért Egyesület vezetőjével, hogy megnézzék, milyen állapotban vannak három és fél évvel a megnyitásuk után. A bejárás során rögzítették azt, amivel a vonalat használók nap mint nap szembesülnek: a megállók koszosak, porosak, elhanyagoltak.

A díjnyertes, speciális módszerrel épített Gellért téri állomás nagy belmagasságú tereiben található betongerendákat nagyon nehéz tisztítani, és nagyon drága is. Nem véletlen – magyarázta Bíró Endre –, hogy ezt az építészeti megoldást, a dobozos szerkezetet nagyon kevés helyen használják a világ metróiban.

További probléma, hogy Bíró szerint a tervezésnél egyszerűen nem is gondoltak arra, hogy az állomásokat, azok szerkezeti elemeit hogyan lehet majd tisztán tartani. Ez a helyzet a Bikás park megálló magas üvegtetejénél, illetve a Kálvin téren, ahol az átadás óta még sosem takarítottak, mivel a BKV közlése szerint „nem készült megfelelő biztosítórendszer a lemezburkolatok és a gerendázat takarításához”.

A stáb tapasztalatai szerint nemcsak a nehezen takarítható részek koszosak, hanem az olyan felületek is, amelyekről viszonylag könnyen – egy szerelőállvány és seprű segítségével – le lehetne tisztítani a rájuk rakódott szennyeződést.

A riportban szerették volna megkérdezni a helyzetről Tarlós István főpolgármestert, ő azonban nem nyilatkozott. A BKV pedig nem árulta el, mennyibe kerül az állomások takarítása az évente 6 milliárd forint fenntartási költségű metróvonalon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

4-es metró: a közgyűlés szerint is Demszkyék sara a sok szabálytalanság

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a 4-es metró korrupcióját vizsgáló munkacsoport jelentését, amely az akkor kormányzó és Budapestet irányító MSZP–SZDSZ-t nevezi meg felelősként az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt szabálytalanságokért. Demszky Gábor volt főpolgármester egy nyomozást megszüntető rendőrségi határozattal válaszolt a közgyűlési döntésre.

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Fojtófogás végezhetett a szaúdi újságíróval

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz