szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Lehetetlen tartani a munkatempót, amit elvárnak – állítják a karácsonyi rohamban is dolgozó postások. Többen arra panaszkodnak: raportra hívják őket, ha az ügyfeleiket nem beszélik rá elég életbiztosításra.

Én sem szeretem, hogy biztosítást kell ajánlgatnom annak, aki levelet ad fel, de nincs mit tenni – mondta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő postás. Márpedig az éves cél az, hogy legalább 120 ezer forint értékben hozzon össze életbiztosítást a cégnek. Ha ezt nem tudja elérni, akkor személyes elbeszélgetésen magyarázkodhat. Mint mondta, hasonló figyelmeztetést több kollégája is kapott. Egy szintén a Magyar Postánál dolgozó olvasónk pedig azt állítja: egy üzenet várta, hogy előre be nem jelentett időpontokban ellenőrizni fogják, mennyire aktívan ajánlja a termékeket az ügyfeleiknek.

A postások arra is panaszkodnak: miközben a régóta a cégnél dolgozók fizetését alig emelik, a karácsonyi rohamban felvett alkalmi munkavállalókat az átlagos postásokénál sokkal jobb fizetéssel csábítják. Valóban, mi is találtunk olyan álláshirdetést, amelyben húsz nap munkáért nettó 151 ezer forintot, valamint ezen felül még cafeteriát ajánlottak, ez pedig több tízezer forinttal több annál, mint amennyit a legtöbb kézbesítő hazavisz. Amikor az egyik ilyen álláshirdetésre megadott telefonszámot felhívtuk, azt ígérték, hogy egy személyes elbeszélgetés után gyakorlatilag azonnal munkába lehetne állni. Valóban nincs más megoldás, a munkaerőhiány már így is óriási a cégnél – 2010 óta nagyjából négyezerrel kevesebb a postai dolgozó –, azt pedig mindenki szeretné elkerülni, hogy karácsony előtt káosz legyen.

Külföldről érkezett küldeményeket szortíroznak a Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Posta Kicserélő Központjában Budapesten
©

Gyakori panasz, hogy a nyolcórás munkaidőt lehetetlen tartani. Ahogy egy postás olvasónk mondta: régen külön volt ember arra, hogy kora reggel szétválogassa a leveleket, mit hova kell vinni, most már ezt is neki kell elvégeznie. (Igaz, találtunk olyan hirdetést is, amelyben épp csomagválogatásra kerestek jelentkezőt, 1200 forintos órabérért.) Ha reggel nyolcra menne be dolgozni, ahogy azt a szerződése előírja, akkor nagyjából délelőtt 11 óra lenne, mire el tudna indulni kézbesíteni a leveleket. Ehelyett inkább úgy intézi az életét, hogy reggel hatra már bent legyen a munkahelyén – így ebből, ha valóban három órát vesz igénybe a levelek szétválogatása, az emberek annyit vesznek észre, hogy a korábbi 8 óra helyett csak délelőtt 9-kor indul a postás.

A többi állami cégnél nagyobb béremelést ígértek

Azt pontosan látják a posta vezetői is, hogy muszáj emelni a béreket, ha nem akarnak tömeges elvándorlást. A Postás Szakszervezet november közepén kapta meg a cégvezetés béremelési ajánlatát, a tárgyalásokról végeredményt december 14-ére ígértek, addig pedig a szakszervezet és a munkaadó abban maradt, hogy teljes lesz a hírzárlat. A cégvezetés tárgyalási alapként azt ajánlotta fel: a kifizetett bértömeg 12 százalékkal nőhet 2018-ban.


Tavasszal, amikor a kormány bejelentette, hogy az állami cégeknél nőni fognak a fizetések, arról volt szó, hogy idén az alacsonyabb keresetű postások bére 14 százalékkal lesz magasabb, a többieké pedig legalább 10 százalékkal. Három év alatt összesen 32 százalékos emelést vállaltak, a Magyar Posta pedig még rá is tett egy lapáttal a kormány ígéretére, négymilliárd forintot hozzátett ahhoz a kerethez, amelyet az állam ajánlott fel a béremelésre. Van is miért: a szakszervezetek úgy számolnak, hogy az állami cégek közül arányaiban a postánál dolgozik a legtöbb alacsony fizetésű ember.

Nagy a teher a dolgozókon, és a várakozási idők is megnőttek karácsony előtt – mindezt elismerte a Magyar Posta is. Amikor az RTL Híradója rejtett kamerás felvételén egy postai dolgozó elmondta: a rengeteg Erzsébet-utalvány miatt központi utasítást kaptak, hogy a levélküldemények helyett csak az értesítőt dobják be, a cég azt írta: tele vannak csomagokkal. 20-30 százalékkal több csomag érkezett be hozzájuk, mint tavaly ilyenkor, ezért valóban előfordulhat, hogy a megszokottnál többet kell várakozni ezek átvételére. Azt azonban cáfolta a posta, hogy központi utasítás miatt ne lehetne a levélküldeményeket kivinni, szerinte csak pontatlanul fogalmazott a dolgozó.

A hvg.hu által megkérdezett postások nem tudták megerősíteni, hogy kaptak volna olyan utasítást, amilyenről az RTL Híradónak nyilatkozott egy kollégájuk. A cég szerint valójában az a probléma oka, hogy az ügyfelek nem tudják, április óta már nem kötelező kivinni azokat a közönséges levélként feladott küldeményeket (elsősorban a Távol-Keletről érkezőket), amelyek nagyobbak egy levélszekrény szabványméreténél. Ha ezeket a külföldről érkező termékeket csomagként rendeli meg az ügyfél, úgy azt továbbra is háznál kézbesítik, ám ennek a díja magasabb – írta a hvg.hu-nak a Magyar Posta, hozzátéve, a „változásról az ügyfeleket a Magyar Posta a honlapján elhelyezett ismertetőben, valamint A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei 2017.04.24-ével hatályos dokumentumában tájékoztatta”. Az pedig már más kérdés, hogy ezeket vajon hány ügyfél böngészhette át.

Ami a postások többi panaszát illeti (életbiztosítás kötése, levélválogatás miatti túlmunka), azokról múlt kedden szintén megkérdeztük a céget, de érdemi választ mindeddig nem kaptunk.

©

Az egyik leggyakoribb ügyfélpanasz az, hogy a postás már be sem csönget, csak bedobja az értesítőt. Ennek a gyakoriságáról pontos adat nincsen, de sokatmondó, hogy akiket megkérdeztünk, mind azt mondták: ők maguk ilyet nem csinálnának, de tudnak olyan postásról, aki valóban így dolgozik. Ahogy az sem lepte meg a postásokat, hogy van, aki a szomszédaival rendszeresen cserélgeti a téves címre bedobott küldeményeket, valahogy mégis mindenki kaphassa meg, ami az övé.

Rendőrt hívott a postásra egy nyugdíjas az Erzsébet-utalványok miatt

Tovább lassítja a karácsonyi csomagok postázását, hogy 2,7 millió nyugdíjasnak ki kell vinni a kormány ajándék Erzsébet-utalványait is. Az utalványok egy részét még mindig gyártják ugyan, de a felét múlt hét közepéig már kipostázták vagy legalább a postára eljuttatták. Sok postás arra panaszkodott: ez még annál is jobban lassítja a munkát, mint amennyire csaknem hárommillió küldemény kézbesítése normál körülmények között lassítaná. Ők maguk persze nem nyithatják ki a borítékot, de jobbnak tartják megvárni, amíg a címzett kinyitja és megszámolja a pénzt, ne panaszolhassa be a postást, hogy lopott belőle. Az gyakori a kézbesítők szerint, hogy meg kell mutatniuk, a kettesével küldött utalványokat a perforálásnál szét kell szedni, ne higgyék azt a nyugdíjasok, hogy csak a tízezer forint felét kapták meg. De úgy tudjuk, volt olyan postás is, akire rendőrt hívtak, mondván, csak ötezer forint értékű utalványt vitt ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!