szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar földgázellátás biztosított.

Az osztrák gázelosztó szerint – írja a Sputnik news – "a baumgarteni gázelosztónál történt robbanás megakadályozza a gázszállításokat Olaszország, Magyarország és Szlovénia irányába". A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy a robbanás miként befolyásolhatja a hazai földgázellátás biztonságát. Három kérdés, három válasz: 

1) Szlovákiát nem érinti a korlátozás, így szükség esetén a szlovák-magyar határkeresztezőn keresztül is jöhet a szükséges gázmennyiség (Ausztria felől).  

2) Ki lehet gazdálkodni a saját gáztározókból is az elkövetkező időszakot, mert az előző évekhez képest most nagyon fel vannak töltve. 

3) Ha minden kötél szakad, az oroszok örömmel nyitják meg jobban a csapokat (ahonnan amúgy is kevesebb gázt vettünk, mint amire lehetőségünk van). 

Jenei András energiapiaci szakértő mindehhez érdeklődésünkre azt tette hozzá: A keleti irányú magyar fő (UA-HU Beregovo) betáplálást a katasztrófa nem érinti, a magyar ellátásbiztonságot garantálni tudja az ukrán betáplálási pont és a gáztárolók töltöttségi szintje. Ausztria gázellátása szintén biztosított a redundáns rendszerek által (backup vezetékek). Mivel jelenleg keveset tudunk a károkról, ezért nem tudni biztosan, hogy meddig nem lesz német-olasz-magyar irányú tranzit. Ha a kompresszorok robbantak fel, az komoly gond és akár hetekbe (akár egy hónapba) is telhet, mire pótolják őket, ha "csak" vezeték, akkor azt napokon belül talán pótolni lehet elkerülő vezetékkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Kormányinfó: bezár az összes iskola, óvoda, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba

Régóta várt funkció érkezik a számítógépes WhatsApp-ba