szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A japán kormány hamarosan nyilvánosságra hozza legújabb tervezetét, amely az idős korosztály intenzívebb foglalkoztatásáról, vagy ahogy hivatalosan nevezik, „Az életkor nélküli társadalom” megteremtéséről szól.

Egy hatvanöt éves férfi vagy nő ma nem tekinthető öregnek, de még idősnek sem. E korosztály tagjai professzionális pályájuk csúcsán vannak, és szeretnének még minél tovább dolgozni. Ez az indoklás is benne van a programtervezetben, amely eljutott a japán sajtóhoz. A jelenlegi szabályok szerint egy japán munkavállaló hatvanéves korától nyugdíjba mehet, ha akar. Ha viszont nem, dolgozhat akár hetvenéves koráig is, ez jelenleg a „de facto” korhatár. De a kormány most ezt a határt is eltörölné azok előtt, akik még hetven fölött is szívesen dolgoznának.

Jelenleg a nyugdíjba vonulók átlagos életkora 65 év. De aki kiszáll a vállalati mindennapokból, egyedül marad, és szellemi, fizikai frissessége ellenére is öregedni kezd. Ezt a folyamatot meg kell akadályozni – ez az érv is ott van a kormány tervezetében. A rövid távú cél, hogy 2020-ra 67 százalékra növeljék a 60-64 éves korosztály aktivitási rátáját, amely jelenleg csak 63,6 százalékos. Persze a terv főként a távolabbi jövőről szól. Például lehetővé tenné, hogy egy nyugdíjasból újra aktív, járulékot fizető munkavállaló legyen – írja a párizsi Le Figaro.

A demográfiai becslések szerint 2025-ben a lakosság egyharmada idősebb lesz 65 évesnél. 2060-ban pedig minden negyedik japán 75 év fölötti lesz, vagyis a népesség egynegyede lesz közelebb a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez. E nem éppen optimista becslés szerint 2060-ra a jelenleg kb. 120 milliós Japán lakossága 86 millióra csökken. Ebben persze nem csak a hosszú élet játszik szerepet, hanem az ifjú korosztályok gyermeket egyre kevésbé vállaló attitűdje is. A szingli életmód mind inkább domináns Japánban. Ráadásul a karriert a nők is mindennél fontosabbnak tartják, egyre kevésbé vállalnak gyereket, mert a szülés visszaveti szakmai fejlődésüket. E mellett kevés a bölcsőde, és a cégek nincsenek tekintettel a munkahelyen kívüli szempontokra.

 2004-ben Japánban hoztak egy törvényt, amely a nyugdíjak megállapítását a járulékot fizető aktív alkalmazottak arányához kötötte. Akkor úgy látszott, hogy némi csökkentéssel ugyan, de sikerült hosszú távra biztosítani a nyugdíjat. Azóta kiderült, hogy ez nem elég, és most már a hetven év felettieket is az aktív, nyugdíjjárulékot fizetők között szeretné látni a japán kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

22 év börtönt kapott a teherautós, aki halálra gázolt négy rendőrt Ausztráliában

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Matolcsy: Az indiai Jóga Minisztérium mintájára Tehetség Minisztériumra lenne szükség

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta