szerző:
hvg.hu

A szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek drágultak legjobban az év elején, de így is az elmúlt 14 hónap legalacsonyabb inflációját mérték.

Februárban 1,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint az élelmiszerek ára nőtt.

Ennél alacsonyabb inflációt utoljára 2016 decemberében mértek. Tavaly egy alkalommal, júniusban volt a mostanival megegyező, 1,9 százalékos infláció, ez volt 2017-ben az egyetlen hónap, amikor 2 százalék alatt maradt a drágulás.

Az élelmiszerek ára 3,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a tojás 37,1, a vaj, vajkrém 13,5, a száraztészta 9,9, a tejtermékek 7,4, a tej 6,2, a kenyér 6,0 százalékkal drágult. A cukor 14,2 százalékkal olcsóbb lett.

A szeszes italokat és a dohányárukat a KSH egyben számolja, a legnagyobb mértékben, átlagosan 6,4 százalékkal ez a csoport drágult.

A háztartási energia 1,6%-kal drágult, de ez a szám önmagában sokat nem mond: a tűzifa 14,4, a palackos gáz 7,9 százalékkal lett drágább, miközben az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

A szolgáltatások ára átlagosan 1,0 százalékkal emelkedett. A ruházkodási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (ebbe a kategóriába tartoznak a gyógyszerek, a járműüzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek) 0,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,0, a tartós fogyasztási cikkekért 1,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Korábban már írtunk arról, mi lehet az oka annak, hogy sokan nagyobbnak érzik a drágulást, mint amilyen a hivatalos inflációs adat. A lakásárak például száguldanak, ami jelentősen drágítja sokak életét, de a tömegcikkek dömpingjével, a túlárazott újdonságokkal és azzal is érdemes számolni, hogy sok szolgáltatásnál az alapár felett más költségeket is ki kell fizetni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!