szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tavaly nyáron, hetvenévesen lett hajléktalan egy szegedi asszony. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodva fordult bírósághoz.

„Harminc napon belül döntsék el, hogy kérnek-e szakértőt, vagy sem” – szólította fel a hetvenéves Matuszka Emőkét és pártfogó ügyvédjét a Szegedi Járásbíróságon a bíró. A keddi volt tavaly ősz óta a harmadik tárgyalás a polgári perben, amelyet az idős asszony indított az őt tavaly nyáron kilakoltató önkormányzati cég ellen, amelynek a bérlakásában lakott harmincegy éven át. A keresetet azzal adta be az asszony, hogy tőle a bérleti jogot még a kilakoltatása előtt megvásárolta volna egy magánszemély, így az adósságait rendezni tudta volna, ám a nő szerint ezt a cég (IKV) megakadályozta. A kereset másik részében pedig kártérítést kérne a lakásba korábban a saját pénzéből beépített berendezésekért, amit kilakoltatása után szétszedtek, ráadásul a felújítás költségeit is ráterhelték. A felújítás értékének a felmérésére kellene a szakértő, ami nem olcsó mulatság, de az asszonynak nincs pénze.

 Ha tudok, akkor kölcsönt kérek

 – mondta a tárgyaláson makacsul a ma már hajléktalan nő. A bíró ekkor figyelmeztette Matuszka Emőkét arra, hogy ezt egy hónapon belül el kell döntenie. A pártfogó ügyvéd elmondta, hogy első tételként 6 millió forintot követel az asszony azért, mert szerinte ha sikerült volna eladnia a bérleti jogot, akkor abból rendezte volna az adósságát, 2 milliót pedig a beépített konyhaszekrényért, a spotlámpákért, csapokért és más berendezésekért kér. A pártfogó ügyvédet a kormányhivatal engedélyezte Matuszka Emőke számára, ha vége a pernek, ennek a költségeit is majd ki kell fizetnie.

©

Ahogy a bíró aprólékosan kikérdezte az asszonyt, hogy mi lett a sorsa azoknak a csapoknak, mosdóknak, konyhaszekrényeknek, amelyeket Emőke újakra cserélt vagy húsz éve a panellakásban, legalább annyira volt abszurd, mint Matuszka Emőke egész élete.

A hitelkártyával indult a lavina

Emőke két kisiskolás korú gyermekével még 1986-ban költözött a két és fél szobás panelba, egy önkormányzati bérlakásba. Ekkor már elvált, egyedül nevelte a gyerekeket. Egy közüzemi szolgáltató ügyfélszolgálatán dolgozott, volt férje is beszállt a családi költségvetésbe. A bajok akkor kezdődtek, amikor a kilencvenes évek közepén az akkor nagykorúvá vált lányán a skizofrénia tünetei jelentkeztek. Eleinte nem volt súlyos a mentális betegség, így a tinédzser még főiskolára is ment. Itt már viszont titokban diákhitelt vett fel, a nevével visszaélve telefonokat vásároltak, egyre zűrösebb ügyekbe keveredett, sok adósságot is csinált. Emőke 2000-ben hitelkártyákat váltott, egy százezer és egy kétszázezer forintosat, költéseit ekkor még törlesztgette a fizetéséből. 2005-ben a szolgáltatónál leépítések kezdődtek, a nőnek is mennie kellett 57 évesen, végül nyugdíjas lett. 2008-ban volt férje meghalt, így saját 100 ezer forintos nyugdíja és addigra felcseperedő lánya 33 ezer forintos juttatása maradt megélhetésre. Ráadásul volt férjétől a lánya csak adósságot örökölt, egy 130 ezer forintos illetéktartozást. 2009-ben a távfűtést kikapcsolták a lakásban, de a rendelkezésre állásért továbbra is fizetni kellett. Emőke ekkor már nem fizette a hitelkártyás részleteit.

©

„Még 2007 körül bementem a bankba, hogy csináljunk valamit, de az ügyintéző csak megrántotta a vállát” – mesélte Emőke, aki ezt követően éveken át már nem is fizette a törlesztőt, ám a bank nem felejtett, később bíróságon követele az akkor már másfél millióra rúgó összeget. Első fokon a bíróság szerint már elévült a banki követelés, de a Fővárosi Törvényszék másképp látta, így Emőkének 2013-ban elkezdték letiltani nyugdíjából a törlesztőrészleteket, így már csak 50 ezer forintja maradt havonta. Ekkor már elszabadult a pokol. Ebből a 40 ezer forintos bérleti díjat nem tudta fizetni. Így 2013-ban félmillió forintos adóssága gyűlt össze az IKV, a lakástulajdonos önkormányzati céggel szemben, egy évvel később pedig már 600 ezer forintnál járt a tartozása. Közben a távfűtő cég is végrehajtásra adta a tartozást. Így tavaly nyárra, amikor végül karhatalommal kilakoltatták, az asszony az IKV-nak egymillióval, a távfűtő cégnek szintén ennyivel, a bankoknak a kártyák miatt már két és félmillióval tartozott. Hajléktalan is lett.

„Most sorbanállnak a követelések, a nyugdíjam felét most az IKV és a távfűtő cég vonja, majd ha elfogy, akkor következnek a bankok, vagy fordítva, már nem is tudom”

– magyarázza Emőke csendesen. Azért még akad pár csavar a történetben.

Szökés, gyámság, unoka

„A lányom időközben egyre súlyosabb állapotba került, elszökött, majd Németországból hozták haza” – mesélte az erőpróbáló éveket az asszony. Végül 2012-ben ő kérte, hogy helyezzék gondnokság alá, de továbbra is együtt laktak. Ráadásul kiderült, hogy a lány terhes. Mindeközben nőtt az adósság, az IKV felajánlott egy picike cserelakást, de akkor Emőke úgy látta, hogy képtelenség lenne beteg lányával és annak csecsemőjével ott meghúzniuk magukat. Emőke elmondta, hogy a szegedi családsegítő is támogatta őt, bevonták az adósságkezelési programba is, ami egy kicsit mederben tartotta ugyan a duzzadó adósságokat, de végül 2015 márciusában a kormány megszüntette ennek a programnak az állami finanszírozását, így ez sem jelentett a továbbiakban segítséget. Aztán az unokáját nevelőszülőkhöz adták, az adósság nőtt, így 2015-ben az IKV felbontotta a bérleti szerződést, innentől kezdve Emőkéék jogcím nélküli lakáshasználókká váltak. A kilakoltatástól fenyegetett helyzetben a gondnok intézetbe helyeztette Emőke ekkor már felnőtt, mentálisan beteg lányát. Így már Emőkét is kilakoltathatták 2017 júliusában.

Hajléktalanul

„Tudja, tavaly írtak a helyi lapok a kilakoltatásomról, hogy jöttek az állatmentők, vitték menhelyre a macskáimat, most nekem is van egy menhelyem, de augusztusban mennem kell” – szorongatja kezében az éthordóját Emőke, amikor még a bírósági tárgyalás előtt találkoztunk, éppen az ingyenes ebédért ment. A nő egy Szeged környéki hétvégi házban húzta meg magát, miután a tavalyi kilakoltatás után már több helyen is befogadták rövidebb időre. Most nyár végén innen is mennie kell, fogalma sincs, hogy hova. „De tudja, a hajléktalannak az egészségügy is rizikós. Iszonyúan fájtak a fogaim a korona alatt, elmentem a hajléktalanoknak kijelölt fogorvoshoz, de csak másfél év múlva lesz pótlás, így most nincsenek fogaim. Két énekkarban is énekelek, nem tudom, hogy a július eleji fellépésre el tudok-e menni. Aztán voltam egy vizsgálaton, mert méhnyakrákom volt, ellenőrzésre kellett mennem. Erre mondja a doktornő, hogy pirosan villogok, fizetni kell. Hát mondtam, hogy nem tudok, de azért megcsinálta végül.

Most akkor, hogy nincs lakcímem, letiltják a nyugdíjam felét, akkor meghalok?”

– összegzi egy kérdésben Emőke saját hajléktalan életét. Még 2014-ben írt egy levelet Orbán Viktornak, hogy kilátástalan a helyzete, már akkor sem látott kiutat. Nem kapott választ.

©

„Most ez a bíróság az utolsó reményem, hátha kapok valami kártérítést, ha már semmim nincs, legalább adósságom se legyen” – mondja Emőke, de a meggyőződés hiányzik a hangjából.

IKV

Az IKV Zrt. több lépcsőben próbálja a kintlevőségeit behajtani: első nekifutásra fizetési felhívást küld, majd ha az adós a fizetési felhívás után nem fizet, vagy a részletfizetési megállapodás, fizetési halasztás után sem teljesít, úgy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményez az önkormányzati cég. Az idei év elejétől május végéig 115 fizetési meghagyást küldött az ügyfeleknek, és a feltételek nem teljesítése miatt mostanáig 76 ügy jutott végrehajtási szakaszba.

Ha a hátralékkezelési eljárás ellenére nem térül meg a kintlévőség és a tartozás miatt a bérleti jogviszony is megszűnik, úgy az adós köteles a bérlemény  visszaadására, amely végső esetben végrehajtó jelenlétében végrehajtási eljárás keretében történik. Az IKV működési területén az idén három esetben jutott odáig a végrehajtási eljárás, hogy a rendőrség közreműködését kellett kérni a birtokba vételhez, magyarul a kilakoltatáshoz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bajomi Anna-Szegfalvi Zsolt Itthon

A hajléktalan embereket büntetik valódi megoldások helyett

Pár napja szavazta meg az Országgyűlés azt az alaptörvény-módosítást, amely egyebek közt tiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. A cikk szerzői szerint a kiszolgáltatott emberek büntetése és ellehetetlenítése helyett valódi megoldásokra, hajléktalanságot megelőző szakpolitikai eszközökre, szociálisan célzott lakhatási támogatásokra és a hajléktalanságból kivezető utakra van szükség. Vélemény.

Szlavkovits Rita Gazdaság

Hiába örökölt egy egész házrészt, egy 70 ezres adósság lett a veszte

Az édesapja temetésére kapott támogatást nem tudta visszafizetni Bóta György, így az örökölt ingatlan is gyorsan elúszott, másfél évvel ezelőtt ki is lakoltatták a kétgyermekes családot. Bótáék a „szerencsés” kilakoltatottak közé tartoznak, az árverezésből nekik legalább egy kalyibára futotta.

Hat autót tört fel két férfi egymás után Salgótarjánban

Hat autót tört fel két férfi egymás után Salgótarjánban

Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája

Nem kapott állami akkreditációt a Prezi-alapító iskolája

Rontáslevétellel csaltak ki kétmillió forintot egy férfitól

Rontáslevétellel csaltak ki kétmillió forintot egy férfitól

Az Apple új ötlete: óraszíjba lehetne tenni a mobilantennát

Az Apple új ötlete: óraszíjba lehetne tenni a mobilantennát

Videón az új rekord: 136 km/h-val repült az "Igazi Vasember"

Videón az új rekord: 136 km/h-val repült az "Igazi Vasember"

Megijedt a Fidesz a kormányellenes szavazók büntetőhadjáratától

Megijedt a Fidesz a kormányellenes szavazók büntetőhadjáratától