szerző:
Lengyel Miklós

Több mint 600 millió ember, a világ GDP-jének egyharmada – erről szól az a szabadkereskedelmi egyezmény, melyet az Európai Unió vezetői Tokióban aláírtak Japán miniszterelnökével, Abe Sinzóval.

Eredetileg Brüsszelben lett volna az aláírás, de a klímaváltozás miatt kialakult hatalmas esőzések miatt Japán miniszterelnöke kénytelen volt elhalasztani európai útját. A több mint 200 halott arra figyelmeztette Japán vezetőit, hogy a klímaváltozás létezik, és ha nem tartják be a nemzetközi egyezményt, akkor egyre nagyobb katasztrófákat okozhat. Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat a nemzetközi klímaegyezményből és az ázsiai-csendes óceáni szabadkereskedelmi szerződésből. Japán viszont mindkét egyezményben benne maradt. Most pedig a világ harmadik legnagyobb gazdasága szabadkereskedelmi egyezményt írt alá az Európai Unióval.

 Ez világos válasz a protekcionizmusra

– hangsúlyozta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Tokióban, ahol Jean-Claude Junckerrel bizottsági elnökkel együtt aláírta az egyezményt, mely várhatóan jövő ősszel lép életbe Japán és az Európai Unió között.

Mit jelent ez az egyezmény a gyakorlatban?

Ennek nézett utána a Deutsche Welle. A német portál meginterjúvolta a Japánban működő német kereskedelmi kamara főnökét. Az Economic Partnership Agreement elsősorban az európai mezőgazdaság export lehetőségeit javítja jelentősen – mondta Marcus Schürmann. A csirke, a sertés, a tejtermékek magas vámjai fokozatosan nullára csökkennek. Az európai borok és sajtok igen népszerűek Japánban, de méregdrágák. Ha megszűnnek a vámok, akkor elérhetőek lesznek szinte mindenki számára a távol-keleti szigetországban. A szabadkereskedelmi egyezmény 180%-os növekedést tesz lehetővé a feldolgozott élelmiszerek európai exportjában. A német cégek két számjegyű növekedésre számíthatnak a japán piacon – hangsúlyozta a német kereskedelmi kamara helyi vezetője.

A japánok sem járnak rosszul, hiszen az Európában népszerű japán autók jelenleg 10%-os vámot fizetnek. Ez fokozatosan nullára csökken, vagyis a japán autók az európaiakkal egyenlő helyzetbe kerülhetnek a piacon az Európai Unióban.

 Az EU–Japán szabadkereskedelmi egyezmény világos üzenet Trumpnak: mind Brüsszel, mind pedig Tokió kiáll a globalizáció folytatása mellett, és elutasítja a protekcionizmust, mely védővámokkal akadályozza a külföldi áruk bejutását az amerikai piacra. Japán, amelynek a saját piaca viszonylag kicsi – 125 milliós – mindenképp fontosnak tartja a bejutást a nagy exportpiacokra: az Egyesült Államokba és az Európai Unióba. Amerika elzárkózik, Európa viszont nyitott.

Érdekünk a globalizáció folytatása – nyilatkozta a Deutsche Wellének Tosimitsu Motegi gazdaságfejlesztési miniszter abból az alkalomból, hogy Tokióban aláírták a szabadkereskedelmi egyezményt az EU és Japán között, és ezzel létrejött a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete több mint 600 millió fogyasztó polgárral.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Ebéd a szegényekkel, fotó a szakácsokkal

Öt érve is van az Apple-nek arra, miért kell inkább új iPad Prót venni számítógép helyett – egyetért velük?

Öt érve is van az Apple-nek arra, miért kell inkább új iPad Prót venni számítógép helyett – egyetért velük?

Kitiltotta a luxuskabátokat egy brit iskola, hogy ne szégyenkezzenek a szegényebb gyerekek

Kitiltotta a luxuskabátokat egy brit iskola, hogy ne szégyenkezzenek a szegényebb gyerekek

Élőben cenzúrázott a kínai tévé

Élőben cenzúrázott a kínai tévé

Új funkció jön a Facebook Messengerbe

Új funkció jön a Facebook Messengerbe