szerző:
hvg.hu

Lényegében elköltöttük a 2020-ig rendelkezésre álló összeget, de egyelőre nagyrészt az állam terhére.

Igen gyorsan osztja ki az uniós pénzeket a magyar kormány: a G7 adatai szerint a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak 8923 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás áll rendelkezésre, amit a kormány lényegében már el is költött: 8960 milliárd forint sorsa már eldőlt, vagyis ekkora összegről szerződtek a pályázókkal. Ebből 5271 forintot már ki is fizettek, nagy részét azonban saját zsebből: az Európai Bizottság ugyanis csak nagyjából 1500 milliárdot utalt át hazánknak, vagyis a fennmaradó 3771 milliárdot a magyar kormány a hazai költségvetés terhére előlegezett meg a pályázaton nyertes cégeknek.

A G7 szerint ennek részben az lehet az oka, hogy egyelőre rengeteg vitás ügy van a kormány és Brüsszel között. ha ezek egy része meg is oldódik a közeljövőben, akkor is várható némi forrásvesztés. Az is nyitott kérdés, hogy ha a kormány ilyen sebességgel hívja le a forrásokat, azok megfelelően hasznosulnak-e. Ráadásul Magyarország államháztartási hiánya már július végén elérte az éves hiánycél 109 százalékát, ami szintén okot adhat a gyors lehívásra.

Magyarország az uniós források lehívásával rekordot döntött: a kelet-európai tagállamok közül hazánk volt az egyetlen, amely papíron lényegében 100 százalékban kiosztotta a pénzt. A magyar kormány olyan gyorsan költekezett, hogy az Európai Bizottság saját bevallása szerint a projektek alig húsz százalékát fizette ki.

A gyors forráslehívás egyetlen előnye, hogy a pénzek megjelennek az adott évi makrogazdasági statisztikákban: ennek köszönhetően ugyanis nőnek a beruházások és emelkedik a GDP. Mindez persze politikai szempontból sem elhanyagolható: a gazdasági növekedésre a jelenlegi kormányzat a későbbiekben saját sikereként hivatkozhat majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!