szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Chicagói neoliberális közgazdász a „brazil Trump”-ként emlegetett Jair Bolsonaro „esze”. A politikus még a kampányban elismerte, hogy támasza nélkül nem sokra menne, mert nem ért a közgazdasághoz.

Jair Bolsonarót vasárnap 55%-os többséggel megválasztottak a legnagyobb latin-amerikai állam elnökének. Brazília baloldali korszaka ezzel véget ért, és a szélsőjobboldal került hatalomra, de vajon milyen programmal?

Neoliberális elveket hirdet az új brazil elnök esze

A 69 éves Paulo Guedes óriási segítséget nyújtott az egykori ejtőernyősnek abban, hogy elnyerje a pénzügyi körök támogatását Brazíliában és az Egyesült Államokban. Jair Bolsonaro ugyanis a hagyományos nacionalista-etatista elveket vallotta a képviselőházban, ahol 27 évig üldögélt a szélsőjobboldalon. Éltette a katonai diktatúrát, mely Brazíliában nacionalista-etatista elveket vallott. Paulo Guedes azonban épp ellenkezőleg, a piac mindenhatóságában hisz: Hayek és Milton Friedman tanítványa. Brazíliai tanulmányok után Chicagóban doktorált közgazdaságtanból 1978-ban. Akko,r amikor a "chicagói fiúk" megkezdték a globalizáció előkészítését mindenütt a világon. Így például Chilében is.

A Pinochet diktatúra volt a kísérleti terep 

Amikor amerikai támogatással Pinochet tábornok átvette a hatalmat Chilében, akkor a világ arra figyelt, hogy milyen brutális módszerekkel számolt le a demokratikusan megválasztott baloldali kormánnyal és annak embereivel. Jóval kisebb figyelmet keltett az, hogy az amerikaiak Chilében kezdték kipróbálni a chicagói neoliberális elveket a gyakorlatban. Pinochet tábornok nacionalista és etatista elveket vallott- éppúgy, mint a katonák majdnem mindenütt Latin-Amerikában. Franco tábornok Spanyolországa volt a modell. Kissinger amerikai külügyminiszter azonban elmagyarázta Pinochet tábornoknak: Washington mást vár el tőle. Ki kell próbálni a gyakorlatban a chicagói neoliberális elveket, mielőtt azokat a fejlett világban is bevezetik. Pinochet tábornok - fegyelmezett katonaként - az ajkába harapott és engedelmeskedett. Chile a chicagói neoliberális elvek laboratóriuma lett. Egy törekvő közgazdász docens Brazíliából a helyszínen figyelt. Paulo Guedes Chile leghíresebb egyetemén volt docens akkor, amikor chicagói diáktársai bevezették a neoliberális elveket abban a társadalomban, melyet vaskézzel irányított a hadsereg.

Instituto Milenium- a neoliberális agytröszt Brazíliában 

Latin-Amerika legnépesebb országában a baloldal osztogató politikát folytatott, vagyis megpróbált javítani a nyomorgó tízmilliók sorsán. Rio de Janeiróban, Paulo Guedes szülővárosában a turisták csak a gazdag részeket ismerik, de milliók nyomorognak a favellákban, akik a szavazatukkal a baloldalt támogatták. Óriási presztízs beruházásokkal próbálta meg fenntartani a gazdasági növekedést a baloldali kormányzat: futball világbajnokság és olimpia. Mindkettő óriási pénzügyi csőd és hatalmas korrupciós forrás. Lula, a baloldal népszerű elnöke kilencéves börtönbüntetését tölti korrupció miatt. Jön a szélsőjobboldali egykori ejtőernyős Jair Bolsonaro. A váltás eszméit az Instituto Milenium dolgozta ki- Paulo Guedes irányításával.

A „brazíliai Trump” kampányolni tud, de minden másra alkalmatlan

Ezt a konzervatív sajtó állítja Braziíiában, ahol Paulo Guedest tekintik az igazi elnöknek. A Veja konzervatív magazin ezt nyíltan meg is fogalmazta a választási kampány idején, elnöknek titulálva a neoliberális közgazdászt, akinek kulcsszerep jutott abban, hogy Brazília pénzügyi körei egyáltalán szóba álljanak Jair Bolsonaro-val. Aki most Brazília elnöke lesz. Milyen irányban vezeti majd a 200 milliós országot? Chilében brutális életszínvonal-csökkentést hoztak a chicagói fiúk és dinamikus gazdasági növekedést. Sok pénzt a gazdagoknak és a külföldi befektetőknek, míg a munkások és a vidék szegény emberei ráfáztak. A hadsereg brutális terrorja lehetetlenné tette az ellenállást. A befolyásos katolikus egyház pedig megáldotta Pinochet tábornok és a chicagói fiúk szövetségét. Brazíliában most egészen más a helyzet: nincs diktatúra, vagyis a brutális életszínvonal-csökkentés csak sokkal nehezebben hajtható végre. A lyukat a költségvetésben valahogy mégiscsak be kell tömni miközben dinamikus gazdasági növekedést kellene produkálni egy meglehetősen morózus globális gazdaságban. Ezért is nevezi Messiásnak a konzervatív sajtó az új elnök eszét, akinek lehetetlen körülmények között kellene gazdasági csodát produkálnia Brazíliában. (via Le Monde)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán „Paganini” Viktor raktárkoncertezik drMáriás legújabb alkotásán

Orbán „Paganini” Viktor raktárkoncertezik drMáriás legújabb alkotásán

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

Milyen erős processzor kerül az LG 2021-es telefonjaiba?

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat

A kormány csendben meghosszabbította a határzárat