szerző:
hvg.hu

Minden vendég adatait rögzíthetik a szálláshelyeknél, kimondta az Alkotmánybíróság, hogy a kormány jogellenesen vette el a rokkantnyugdíjakat, Varga Mihály szerint nem sikerült elég gyorsan megszünteti a lakástakarékok támogatását. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Minden vendég adatait rögzíteni kell – erre kötelezi a kormány a szálláshelyeket. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ tesztüzeme januárban indulhat, jövő nyártól lehet éles a rendszer.

2019 júliusától már minden kereskedelmi szálláshelynek kötelező lesz regisztrálnia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van. A szálláshelynek a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának adatait egy központi tárhelyen is rögzítenie kell. Ehhez az önkormányzatok, a NAV, a rendőrség, az idegenrendészet és a KSH is hozzáférhet.

Hogyan tovább?

Jogellenesen vette el a kormány 2012-ben a rokkantnyugdíjakat – mondta ki az Alkotmánybíróság. A testület úgy ítélt: olyan emberekről állapították meg, hogy jobban vannak, akik változatlanul rokkantak voltak, csak egy új vizsgálattal jobb értékeket adtak nekik, erre hivatkozva pedig megvonták a rokkantsági ellátásuk nagy részét.

Ahhoz, hogy 2012 után valaki rokkantsági ellátást kapjon az addigi rokkantsági nyugdíj helyett, egy felülvizsgálaton kellett átesnie. Ha úgy állapították meg, hogy javult az állapota, akkor kevesebb pénzt kaphatott. A testület arra kötelezte a bíróságokat: ha valaki emiatt perel, akkor ne az új rendszerben kapott minősítést vegyék figyelembe, hanem azt, hogy az egészségi állapota javult-e.

Mit léphet erre a kormány?

Nem sikerült elég gyorsan megszüntetni a lakástakarékok állami támogatását – mondta Varga Mihály. A miniszter arról beszélt: a megszüntetés előtti utolsó három napban még megkötötték a meglévő szerződésállomány legalább 10 százalékát, tehát a most beszivárgó adatok szerint legalább 140 ezer lakástakarékpénztár-szerződést kötöttek még.

Varga becslése szerint évente 8 milliárdba fog kerülni a 140 ezer utolsó pillanatban megkötött szerződés.

Mi lehetett volna igazán gyors?

A hét képe: Varga Mihály épp beszédet mondott a dunaföldvári papírgyár avatásán, amikor kiderült, milyen hálás feladat egy ilyen cég rendezvényén fotózni.

Elképesztő üzlet van az ezotériában, 180 ezer forintért például arra tanítják meg az embert, hogyan társaloghat az angyalokkal, egy negyed literes ezoterikus tusfürdő kicsivel olcsóbb csak ötezer forintnál, egy csakra- és auratisztítást viszont meg lehet úszni háromezerből. Szürreális világgal találkoztunk, amikor utánajártunk, mi mindenre költheti a pénzét az, aki az ilyen tanításokban hisz.

A Mennyei Atyánkkal való társalgást kínáló és az egyiptomi istenek jótanácsait ígérő telefonszámon is barátságos beszélgetést lehetett folytatni, érthető, hogy aki arra vágyik, hogy végre valaki odafigyeljen rá, örömmel költ erre. Egyedül akkor lehet zavarba hozni őket, ha számlát kérünk, ahogy az is megtörtént már, hogy egy jósnő nem látta előre, hogy NAV-revizorok érkeznek hozzá. Azt viszont még csak vizsgálja a GVH, hogy a tévében hirdetett nyakláncot valóban megáldotta-e a pápa.

©

Ön mire fizetne be szívesen?

Dékány Gyula több mint 10 éve kutatja az anyatejben lévő cukrokat, azt, hogy hogyan lehetne őket mesterségesen előállítani. Ezek azért fontosak, mert segítik a csecsemők védekezését a betegségekkel szemben, idősek esetében pedig lassítanák a szellemi képességek romlását.

A professzor azt mondja, a világ vezető vállalatai elszántak, hogy ők legyenek az elsők, akik beleteszik majd a csecsemőtápszerekbe azokat az anyagokat, amelyek az anyatejben is benne vannak. Az igazán nagy dolog az lesz, amikor felnőtteknek vezetik be, és az olyan betegségeket, mint például a Parkinson-, az Alzheimer-, vagy a Huntington-kór gyógyítani lehet. Ehhez viszont még idő kell: 2019-ben tervezik elkészíteni azt az anyagot, amely alkalmas arra, hogy elkezdjék a klinikai vizsgálatokat.

Dékány Gyula
©

Beválik a terv?

Nem igaz, hogy családokat szétültetünk - mondta a Wizz Air foglalási rendszeréről a cég alapító-vezetője. Váradi József arról is beszélt a HVG-nek adott interjújában: ha lesznek a továbbiakban pluszköltségek bizonyos szolgáltatásoknál, akkor azért lesznek, mert kibontottak még valamit a jegyárakból.

A kormányhivatal nemrég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat – az utasok cserbenhagyása, késések, túlfoglalások – miatt 25 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a légitársaságot. Váradi nem ért egyet a bírsággal, szerinte egy olyan helyzet alakult ki az iparágban, amelynek a légitársaságok és az utasok is az áldozatává váltak, „jelenleg a légi közlekedés nem működik olyan szinten, mint amilyen szinten elvárható lenne”.

Váradi József
©

Ön mit várna a légitársaságoktól?

A piac legnagyobbjaival is felveszi a versenyt az első magyar társasjáték-kiadó. A Gém Klub tulajdonosa, Aczél Zoltán svájci és német minta alapján építette ki az üzletét. A cég szerzői műveket ad ki, társasjátékokat gyárt és fejleszt. Úgy működik, mint egy könyvkiadó, „bejönnek az ötletek, a művek, többször teszteljük, klubokban, cégeknél, családoknál” – mesélte az alapító.

A kiadó a 2008-as válságot is megúszta, sőt, még növekedni is tudott. Több lett a tudatos vásárló – emlékezett vissza Aczél. Azt ugyan nem gondolta volna, hogy ekkora lesz a magyar társasjátékpiac, de nehezebb lett viszont több évre előre tervezni.

Aczél Zoltán
©

Ön mikor játszott társasjátékot utoljára?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

"Értékünk a sokszínűség" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Daczi Dóra

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Bródy János szembesítette a régi Orbán Viktort a maival

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott le egy menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezést

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét