szerző:
hvg.hu

A kormány nem támogatta az ITM javaslatát, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem is tervezik, hogy újratárgyalják.

Most már szinte biztosan nem módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, nem emelik a műanyag zacskókra és egyéb környezetszennyezőnek ítélt termékekre kivetett díjat – írja az Mfor. A kormány ugyanis nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium erről szóló módosító javaslatát.

A lapnak a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, a kormány nem a hatályba lépés késleltetéséről döntött, hanem a tervezet egésze lekerült a napirendről. A miniszter szerint ugyanis az uniós kötelezettségeink teljesítése egyelőre nem indokolja a környezetvédelmi termékdíjak átalakítását a tervezett módon.

A tárca még szeptember végén tette közzé tervezettét, amely ellen az ágazati szereplők szinte azonnal tiltakozni kezdtek, mondván, túl nagy terhet rak rájuk a díj alapjának módosítása, a díjak változása. A Budapesti Kereskedelmi is Iparkamara kereskedelmi tagozatának vezetője, Szatmáry-Jähl Angéla az októberi Kamarai Napok rendezvényen jelezte, hogy a törvény hatályba lépésének elcsúsztatását kérik. Akkor az Mfornak kifejtette, hogy sem a kereskedelem, sem a környezetbarátabb szatyrok, zacskók előállítására képes iparág nem áll készen a váltásra, szerinte ehhez több évre lenne szükség.

A kormányzat már tavaly is nekifutott a műanyag zacskókra vonatkozó termékdíj emelésének, de akkor is visszakozott: az utolsó pillanatban azonban az erre vonatkozó pontot kivették a törvényjavaslatból, mondván, az Európai Unió még nem fogadta el a hulladékgazdálkodási szabályozás elveinek, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, illetve a tagállamokat érintő hulladékgazdálkodási célkitűzéseknek a módosítását.

Néhány hete a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, amikor az EP strasbourgi ülésén az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szavaztak. Az ülésen végül elfogadott határozat alapján 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslataiban szereplő termékek listájához hozzáadták az "oxidatív biológiai úton lebomló műanyagokból készült" árukat, például zacskókat, illetve az expandált polisztirolból készült étel- és italhordókat.

A Fidesz akkor azzal indokolta a tartózkodást, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elképesztő: Roger Waters nyomására bojkottálja Izraelt egy zenekar

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben