szerző:
hvg.hu

A világ vezető olajkereskedői, a Vitol, a Trafigura és a Glencore több mint 30 millió dollár kenőpénzt adtak a brazil állam tulajdonában álló Petrobras alkalmazottainak az ”autómosós” botrányban - egy olyan séma szerint, mely a mai napig működhet.

A cégek vezető tisztségviselői „teljes és egyértelmű” tudatában voltak a 2011-2014 közötti korrupciónak, és a nyomozók szerint a nyilvánosságra hozott információk csak a jéghegy csúcsát jelentik - írta a Bloomberg az ún. brazil "autómosós" botrányról, melyben a Petrobas alkalmazottai több mint 160 üzlet során olcsóbban adták az olajat, származékait és a tárolókat a kereskedő cégeknek, de a számlákon a piaci ár szerepelt. A különbözet hordóként minimum 10 cent, de akár egy dollár is volt - írta a Reuters.

 “Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy a kereskedő cégek egy meghatározott séma szerint fizettek kenőpénzt a Petrobras alkalmazottainak, hogy előnyös árakat kapjanak, és minél gyakrabban szerződjenek” áll az ügyészség közleményében.A Car Wash nevet azért kapta az ügy, mely az első leleplezés egy autómosóban történt.

A kenőpénzek amerikai, brit, svéd, svájci és uruguay-i bankszámlákon keresztül mozogtak, de még nem tudni, ezek az országok indítanak-e eljárást az ügyben. A brazil rendőrség értesítette az Interpolt a houston-i Petrobras-alkalmazottak letartóztatása miatt. A Petrobras azt mondja, már elbocsátották őket állásaikból. “Nekünk fűződik a legerősebb érdekünk ahhoz, hogy minden tényre fény derüljön” írta a cég közleményében.

A Glencore és a Trafigura szóvívői nem nyilatkoztak, de a Vitolé igen; ő azt mondta, a cégüknél „zéró tolerancia van életben  a korrupcióval kapcsolatban”, és együtt fognak működni a hatóságokkal.

Az ügyben 130 üzletembert és politikust ítéltek már el Brazíliában, köztük van a korábbi elnök, Luiz Inacio Lula da Silva, aki 12 éves börtönbüntetését tölti. Hogy az iparágban mennyire elterjedt lehet ez a gyakorlat, nemcsak az ügyben érintettek száma, hanem az jelzi: márciusban egy korábbi Trafigura alkalmazottat 10 éves börtönbüntetésre ítéltek, mert – már egy másik cég alkalmazottjaként - kenőpénzt adott a Petrobras egy alkalmazottjának, és a módszert még a trafigurás gyakorlatából ültette át – azaz újabb ítélet vár az elkövetőre.

A legújabb fejlemények: a Petrobras szeretett volna végre túllépni a korrupciós ügyön, ezért 850 millió dolláros büntetést fizetett a brazil és amerikai hatóságoknak. Emellett tegnap új üzleti tervvel is előálltak, mellyel „a Petrobras hitelességét, büszkeségét és jó hírnevét” kívánják erősíteni.

Az „autómosós” botrány azonban a cég szándékai ellenére tovább gyűrűzik, a legújabb fejezet pedig alááshatja a Petrobras tervezett privatizációját. A Petrobras ugyanis múlt hónapban eladta az egy nigériai olaj-és gázkutató vállalkozásban tulajdonolt 50 százalékos részesedését - mégpedig egy a Vitol által vezetett konzorciumnak. Állítólag azért, hogy az 1,53 milliárd dolláros vételárból csökkentsék az adósságaikat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt

Hivatalosan is közölte a bíróság, miért engedték ki Czeglédyt