szerző:
hvg.hu

A világ vezető olajkereskedői, a Vitol, a Trafigura és a Glencore több mint 30 millió dollár kenőpénzt adtak a brazil állam tulajdonában álló Petrobras alkalmazottainak az ”autómosós” botrányban - egy olyan séma szerint, mely a mai napig működhet.

A cégek vezető tisztségviselői „teljes és egyértelmű” tudatában voltak a 2011-2014 közötti korrupciónak, és a nyomozók szerint a nyilvánosságra hozott információk csak a jéghegy csúcsát jelentik - írta a Bloomberg az ún. brazil "autómosós" botrányról, melyben a Petrobas alkalmazottai több mint 160 üzlet során olcsóbban adták az olajat, származékait és a tárolókat a kereskedő cégeknek, de a számlákon a piaci ár szerepelt. A különbözet hordóként minimum 10 cent, de akár egy dollár is volt - írta a Reuters.

 “Bizonyítékaink vannak arra, hogy egy a kereskedő cégek egy meghatározott séma szerint fizettek kenőpénzt a Petrobras alkalmazottainak, hogy előnyös árakat kapjanak, és minél gyakrabban szerződjenek” áll az ügyészség közleményében.A Car Wash nevet azért kapta az ügy, mely az első leleplezés egy autómosóban történt.

A kenőpénzek amerikai, brit, svéd, svájci és uruguay-i bankszámlákon keresztül mozogtak, de még nem tudni, ezek az országok indítanak-e eljárást az ügyben. A brazil rendőrség értesítette az Interpolt a houston-i Petrobras-alkalmazottak letartóztatása miatt. A Petrobras azt mondja, már elbocsátották őket állásaikból. “Nekünk fűződik a legerősebb érdekünk ahhoz, hogy minden tényre fény derüljön” írta a cég közleményében.

A Glencore és a Trafigura szóvívői nem nyilatkoztak, de a Vitolé igen; ő azt mondta, a cégüknél „zéró tolerancia van életben  a korrupcióval kapcsolatban”, és együtt fognak működni a hatóságokkal.

Az ügyben 130 üzletembert és politikust ítéltek már el Brazíliában, köztük van a korábbi elnök, Luiz Inacio Lula da Silva, aki 12 éves börtönbüntetését tölti. Hogy az iparágban mennyire elterjedt lehet ez a gyakorlat, nemcsak az ügyben érintettek száma, hanem az jelzi: márciusban egy korábbi Trafigura alkalmazottat 10 éves börtönbüntetésre ítéltek, mert – már egy másik cég alkalmazottjaként - kenőpénzt adott a Petrobras egy alkalmazottjának, és a módszert még a trafigurás gyakorlatából ültette át – azaz újabb ítélet vár az elkövetőre.

A legújabb fejlemények: a Petrobras szeretett volna végre túllépni a korrupciós ügyön, ezért 850 millió dolláros büntetést fizetett a brazil és amerikai hatóságoknak. Emellett tegnap új üzleti tervvel is előálltak, mellyel „a Petrobras hitelességét, büszkeségét és jó hírnevét” kívánják erősíteni.

Az „autómosós” botrány azonban a cég szándékai ellenére tovább gyűrűzik, a legújabb fejezet pedig alááshatja a Petrobras tervezett privatizációját. A Petrobras ugyanis múlt hónapban eladta az egy nigériai olaj-és gázkutató vállalkozásban tulajdonolt 50 százalékos részesedését - mégpedig egy a Vitol által vezetett konzorciumnak. Állítólag azért, hogy az 1,53 milliárd dolláros vételárból csökkentsék az adósságaikat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Újra tüntetni fognak az Akadémia szabadságáért

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva

Elengedték az utrechti lövöldözés két gyanúsítottját, már csak az elkövetőt tartják fogva