szerző:
hvg.hu

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról, melyet a Fidesz már múlt héten is igyekezett megfúrni.

A Fidesz már a múlt heti, az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslat kapcsán nemmel voksolt, ezzel pedig egyértelművé tette: a kormánynak fontosabb, hogy megússza az uniós ellenőrzést, minthogy megvédje a külföldön munkát vállaló magyarok jogait.

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok. Az EP plenáris ülésén ma arról is szavaztak, hogy – a Szociális Jogok Európai Pillérét megalapozandó – rugalmasabban és igazságosabban érvényesítsék az európai munkavállalók szociális és társadalombiztosítási jogait.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; a szervezet feladata az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről a munkavégzéssel, letelepedéssel és szociális támogatásokkal kapcsolatban. A hatóság feladata lesz fellépni a szociális és munkaügyi szabályokkal való – akár határokon átnyúló – visszaélések ellen is.

A hazai szakszervezetek örömmel fogadták a hatóság felállításának hírét, különösen, hogy javaslataik jó része beépült a végső javaslatba. A kormány ehhez képest azzal az indokkal ellenezte a Tanácsban a javaslatot, hogy felesleges bürokráciát jelent, és „azzal a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből” – idézte akkor a Pénzügyminisztérium közleménye Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, aki szerint: „a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedne a nemzeti hatásköröket felülbírálva”.  

Közben itthon a rabszolgatörvény borzolja a munkavállalók kedélyét: ma megírtuk, hogy Orbán Viktor szerint a szakszervezeteknek nincs igazuk, amikor tüntetést szerveznek a „rabszolgatörvény” ellen, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint pedig a magyarok azért mennek külföldre munkát vállalni, mert itthon nem engedik őket eleget túlórázni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Még egy almát sem lehet elrágcsálni ezentúl a bécsi metróban

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Álomból valóság: sorozatgyártásba kerül a 775 lóerős villany-Audi

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Elvesztette a McDonald's a Big Mac európai védjegyét

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit

Felkészülten várják az EU-s vezetők May új ötleteit