szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról, melyet a Fidesz már múlt héten is igyekezett megfúrni.

A Fidesz már a múlt heti, az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról szóló javaslat kapcsán nemmel voksolt, ezzel pedig egyértelművé tette: a kormánynak fontosabb, hogy megússza az uniós ellenőrzést, minthogy megvédje a külföldön munkát vállaló magyarok jogait.

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról néhány perccel ezelőtt jobb- és baloldali nagy többséggel döntöttek a tagállamok. Az EP plenáris ülésén ma arról is szavaztak, hogy – a Szociális Jogok Európai Pillérét megalapozandó – rugalmasabban és igazságosabban érvényesítsék az európai munkavállalók szociális és társadalombiztosítási jogait.

A hatóság létrehozását 2017 szeptemberében javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke; a szervezet feladata az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson a munkavállalók jogairól és kötelezettségeiről a munkavégzéssel, letelepedéssel és szociális támogatásokkal kapcsolatban. A hatóság feladata lesz fellépni a szociális és munkaügyi szabályokkal való – akár határokon átnyúló – visszaélések ellen is.

A hazai szakszervezetek örömmel fogadták a hatóság felállításának hírét, különösen, hogy javaslataik jó része beépült a végső javaslatba. A kormány ehhez képest azzal az indokkal ellenezte a Tanácsban a javaslatot, hogy felesleges bürokráciát jelent, és „azzal a munkaügyi ellenőrzés kikerülne a tagállami hatáskörből” – idézte akkor a Pénzügyminisztérium közleménye Bodó Sándort, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát, aki szerint: „a magyar munkavállalók és munkáltatók érdekét is sértené az, ha egy uniós intézmény, a helyi sajátosságok, körülmények ismerete nélkül intézkedne a nemzeti hatásköröket felülbírálva”.  

Közben itthon a rabszolgatörvény borzolja a munkavállalók kedélyét: ma megírtuk, hogy Orbán Viktor szerint a szakszervezeteknek nincs igazuk, amikor tüntetést szerveznek a „rabszolgatörvény” ellen, Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint pedig a magyarok azért mennek külföldre munkát vállalni, mert itthon nem engedik őket eleget túlórázni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

A Huawei még idén több mint 300 millió készülékre tenné elérhetővé új operációs rendszerét

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni

Belföldi repülőjáratokat tiltanak Franciaországban ott, ahol vonattal is lehet menni