szerző:
hvg.hu

A telefonos alkalmzás még messze nem tökéletes.

Január 21-től kezdeményezhetik az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok a Brexit utáni tartózkodásukat és munkavállalásukat lehetővé tevő letelepedett státusz iránti regisztrációt– írja a Guardian. A lap emlékeztet: ez a regisztrációt segítő mobilalkalmazás tesztjének harmadik fázisa, amelyben részt vehet a 3,5-3,8 millióra becsült közösség valamennyi, érvényes útlevéllel rendelkező tagja, illetve azon nem EU-polgár családtagjaik, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott állandó tartózkodási kártyája (residence card) van.

Az applikáció lehetővé teszi az útlevél beszkennelését, és a jelentkezők még fotót is készíthetnek magukról az új igazolványhoz – legalábbis elvben. Az elmúlt hetekben ugyanis rengeteg hibát találtak a tesztfelhasználók, az alkalmazás ráadásul nem működik iPhone-on.

Eddig ez a lehetőség 250 ezer egyetemista számára volt elérhető, közülük csupán 15,5 ezren jelentkeztek és 12,4 ezer regisztrációt fejeztek be december közepéig.

A regisztrációs rendszer hivatalosan március 30-án indul – az első napon, amelyet az Egyesült Királyság már az Európai Unión kívül tölt –, és elvben 2021 júniusáig lehet kérni a letelepedett státuszt azoknak, akik legalább öt éve élnek a szigetországban.

A brit parlament január 15-én szavaz a Brexit-megállapodásról, a várakozások szerint a többség elutasítja az EU által is jóváhagyott dokumentumot. Azt egyelőre nem tudja senki, ebben az esetben, mi történik.

(Guardian)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Ötven autóval tüntettek a túlóratörvény ellen Nagykanizsán

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok