szerző:
hvg.hu

Kétséges, hogy bármire elég lesz-e a kísérlet.

Levélben nyugtatja a brit miniszterelnököt vagy még inkább a brit parlament tagjait Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, a tagállamokat tömörítő Európai Tanács elnöke. A Brexit-megállapodásról szóló, biztos bukásnak ígérkező szavazás elé időzített levélben a két vezető világossá teszi: az ír–északír hatát átjárhatóságát biztosítani hivatott vészmegoldás, a „backstop” aktiválása csak a legvégső esetben várható, és akkor is csak addig lenne hatályos, amíg feltétlenül szükséges.

A megállapodást ellenző Brexit-párti képviselőknek ez a legnagyobb aggodalma, Theresa May pedig december közepe óta próbál valamiféle jogi garanciát kapni Brüsszeltől arra, hogy a backstop nem jelenti az Egyesült Királyság EU-hoz láncolását. Tusk és Juncker ezt eddig elutasította az uniós tagok által november végén elfogadott Brexit-megállapodás módosítását, és ez most sem történt meg. Jelzik ugyanakkor, hogy a Maynek időközben kínált politikai szándéknyilatkozatok valójában jogi erővel bírnak. Azok ugyanis bekerültek a decemberi EU-csúcs határozatai közé, a 28 tagországi vezető által aláírt zárónyilatkozat pedig jogi szövegnek számít az EU-ban.

Arról is írtak, hogy az EU a brit kilépés tervezett dátumát, 2019. március 29-ét követően a lehető leghamarabb kész megkezdeni a tárgyalást a jövőbeli kapcsolatrendszerről, így minimalizálva annak a kockázatát, hogy az átmeneti időszak végéig ne sikerüljön megállapodni, és alkalmazni kelljen az ír–északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldást, amely a brit belpolitikai konfliktus alapja.

A brit parlament alsóháza egy nagyjából egy hónapos halasztás után kedden szavaz a Brexit-megállapodásról, a jóváhagyás azonban egyelőre valószínűtlennek látszik, a mostani brüsszeli levél ellenére is. Az sem kizárható, hogy a Theresa May által benyújtott javaslatot több mint száz szavazattal utasítják el a képviselők, amire száz év óta nem volt példa a brit parlament alsóházában. A kormányzó konzervatívok közötti ellentéteket jelzi, hogy délelőtt bejelentette lemondását a frakció whipje, akinek feladata többek között az, hogy szavazási fegyelmet elérje a képviselőcsoporton belül. Gareth Johnson a 13. kabinettag, aki a Brexit-megállapodás benyújtása óta távozik.

May, mielőtt visszatért volna a Westmintsterbe győzködni a képviselőket egy Stoke-on-Trent-i gyárban mondott beszédet, amelyben elismételte: ha elbukik a javaslat, nagyobb annak a kockázata, hogy nem lesz kilépés, mint hogy „no-deal”, vagyis rendezetlen Brexit következik be. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e a Brexit halasztását, amint arról a Guardian írt a hétvégén, May annyit mondott: nem akar halasztást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

Schumacher 19 éves fia tesztpilóta lehet a Ferrarinál

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Új funkciót kapott a Google Fordító, precízebb lehet tőle a fordítás

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

Hasmenéses járvány miatt látogatási tilalom van a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályán

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában

Súlyos a kanyaróhelyzet Ukrajnában