szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzat nem gondolta meg magát, miközben egyre nagyobbra nyílik az olló a közmunkások bére és a nettó minimálbér között.

Már tavaly kiderült, hogy a Belügyminisztérium 2019-ben sem nyúlna a közmunkások fizetéséhez, miután augusztusban kikerült egy dokumentum a kormany.hu-ra, amelyet a közfoglalkoztatással összefüggő rendeletek módosítására irányuló rendelettervezethez csatoltak. Az Mfor szerint a kormányzat azóta sem gondolta meg magát, a tárca ugyanis közfoglalkoztatási oldalán közzétette a Mi mennyi 2019-ben? tájékoztatóját, amelyben az áll, hogy a 8 órás közfoglalkoztatotti bér változatlanul bruttó 81 530 forint lesz idén (nettó 54 217 forint), a szakképzett közmunkás bér pedig bruttó 106 555 forint (nettó 70 859).

Ez azt jelenti, hogy már harmadik éve változatlanul ennyit vihetnek haza azok, akik az állami foglalkoztatási programban dolgoznak. Az Mfor felhívja a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan a nettó minimálbér 16,8 százalékkal nőtt, a kumulált infláció pedig meghaladja az 5,5 százalékot is. Utóbbi azt jelenti, hogy a közmunkások keresete reálszinten veszített értékéből. Míg 2011-ben a nettó minimálbér 77,6 százalékát vihették haza a közmunkások, mára ez már csak 54,7 százalék.

A lap szerint a számok alakulása összhangban van a kormányzat szándékával, ugyanis a fokozódó munkaerőhiány miatt már korábban szűkíteni kezdték a közfoglalkoztatási programokat, hogy aki végzettségéből és szaktudásából fakadóan el tudna helyezkedni, az inkább az elsődleges piacon találja meg a helyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

Bocsánatot kért a BBC egy rasszista beszólás miatt – de már későn

A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg