szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még szerencse, hogy a feldolgozóipart már nem tartják csupán összeszerelésnek a szakértők.

Magyarországon az innovációval kapcsolatban a legnagyobb fejlemény az volt 2018-ban, hogy ezen a néven minisztérium alakult – a Bloomberg innovációs világranglistáján azonban 5 helyet csúszott vissza az ország. A davosi Világgazdasági Fórumra időzített rangsorban így összességében a 32. helyet foglalja el Magyarország, míg az uniós tagországok között a 18. hazánk.

A Bloomberg Innovation Index 2019-es kiadásának első helyén Dél-Korea található, akárcsak tavaly, viszont Németország, két helyet javítva, minimálisan marad már csak le az ázsiai országtól. A harmadik helyen Finnországot találjuk, amit Svájc és Izrael követ.

A hírügynökség indexének kiszámításakor nem csak a kutatás-fejlesztési tevékenységeket figyelte, de például azt is, hogy a feloldolgozóipar mekkora hozzáadott értéket termel, mennyire termelékeny az ipar, milyen kutatási tevékenységek folynak az országban, vagy mennyire elterjedt a legmodernebb technika. Magyarország egyébként a részhelyezések közül a legelőkelőbb – 12. helyet – a feldolgozóipar esetében érte el, a kutatás-fejlesztés terén azonban csak a harmincadik, a felsőoktatás hatékonyságának vizsgálatakor pedig az ötvenedik helyet érte el. Érdekes, hogy ezen a listán az uniós innovációs központnak tartott Észtország csupán a 36. - a Bloomberg számára a jelek szerint az e-közigazgatás példaértékű fejlesztése nem elég.

(Bloomberg)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben

A lengyel busz egyik utasa halt meg a balesetben

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Már több mint ötmillió fertőzött van az Egyesült Államokban

Magyarországra költözik a szerb foci

Magyarországra költözik a szerb foci