szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori szanatórium helyére tervezett ingatlan komoly problémákat okozhat a zöldterületen.

Petíciót kezdeményeztek annak megakadályozására, hogy lakópark épüljön a Svábhegyen. A 120 lakásos lakóparkot, amelynek a terve néhány napja vált ismertté, az egykori szanatórium helyére húznák fel.

A petíció szerzői emlékeztetnek: „A Budapest tüdejeként is említett Budai hegységben található telek kiemelt vízvédelmet élvez. Az említett telek jelentős része zöldterület, fával borított. A beruházás elkerülhetetlenné teszi a fakivágásokat, a csökkenő fák száma miatt még porosabbá válhat a környék. A jelenlegi tájkép és talajviszonyok jelentős megváltozása várható.”

Arra is emlékeztetnek, hogy építkezés akár évekig is eltarthat, jelentős zajt és porszennyezést okozva, a munkagépek pedig az utakat tehetik tönkre. Ezenkívül a terület mellett tapasztalható hulladéklerakási gondok tovább súlyosbodhatnak. Ha pedig felépül a lakópark, az amúgy is túlterhelt Istenhegyi úton jelentősen megnövekedne az autóforgalom, különösen, ha a lakók számára szükséges fejlesztéseket (oktatás, szolgáltatások) sem hajtják végre.

Az 1989-ben bezárt Svábhegyi Szanatórium főépülete védett, a körülötte elterülő park azonban nem.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában