szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltörlik a reklámadót, csökkentik a kiva kulcsát, megszüntetik az adófeltöltést. Összesen 14 döntést jelentett be Varga Mihály.

A költségvetést jövő kedden nyújtják be a parlamentnek, és elfogadták a gazdaságvédelmi akciótervnek nevezett csomag fő pontjait is – mondta el a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról beszélt: hiába a mienk az EU egyik legnagyobb növekedése, az eurózónában és Németországban is lassul a GDP-növekedés, ennek a hatásaira pedig nekünk is fel kell készülnünk. A cél az, hogy a magyar gazdaság legalább 2 százalékponttal az EU növekedése felett legyen.

Összességében 13+1 támogatási pontról döntött a kormány:

 1. a szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken, 2019. július 1-jéről 19,5-ről 17,5 százalékra csökken, ez a kormány szerint idén 144, jövőre 156 milliárd forintot hagy a gazdaságnak – ez egyébként nem újdonság, a hatéves bérmegállapodás része volt,
 2. 13-ról 12 százalékra csökkentik a kisvállalati adó kulcsát 2020. január 1-jétől, ez 5 milliárdot jelenthet,
 3. adókat vonnak össze, és az adónemek számát csökkentik, például megszüntetik az egyszerűsített vállalkozói adót,
 4. eltörlik az adóelőleg-feltöltést, a májusi adóbevallással együtt kell a cégeknek rendezniük az adókat,
 5. eltörlik a reklámadót, egész pontosan 2022. december végéig 0 százalékos lesz a kulcsa,
 6. 18 százalékról 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgálatások adója, de 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást tesznek hozzá,
 7. a kistelepülési lakások építésénél vagy felújításánál 5 millió forintig áfavisszatérítést adnak,
 8. a munkásszállókat építő magáncégeket is támogatják,
 9. a fejlesztési adókedvezmények határát csökkentik, 2022-re a kisvállalatoknál 50, a közepes vállalatoknál 100 millió forintnál lesz igénybe vehető a kedvezmény,
 10. 10 milliárd forinttal megemelik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tőkéjét,
 11. ugyanígy 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert,
 12. az öntözés rendszerét kiterjesztik és megerősítik, 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forintot szánnak erre,
 13. a kutatás-fejlesztés és innováció támogatására jövőre 32 milliárd forinttal több jut, 157 milliárd forint,
 14. elindul a Magyar Állampapír Plusz program.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta: a zöldség-gyümölcs szektor áfacsökkentése még nem aktuális. Az azonnali átutalásokról is megkérdezték, erről annyit tudott ígérni, hogy tesztüzem kell. Előkerült a diákmunka témája is, bár a 14 pont között nincs ott. Varga Mihály azt ígérte, vizsgálják, hogy lehet-e az adózásában vagy a járulékainál engedményt tenni.

A kistelepülési lakások támogatásáról úgy pontosított Varga: azokon a településeken lesz erre lehetőség, amelyek most fent vannak a falusi csokra jogosultak listáján.

A kormány úgy számol, hogy idén és jövőre is 4 százalék körüli lesz a növekedés.

Arra a kérdésre, hogy van-e a kormánynak számítása arról, mennyibe kerül a 14 intézkedés, a miniszter kitérő választ adott: vannak kalkulációik, de több pont számszerű hatását még nem lehet megbecsülni.

Ami a reklámadó 0 százalékos kulcsát illeti: Fülöp Szilvia, a Magyar Reklámszövetség főtitkára a hvg.hu megkeresésére egyelőre röviden csak úgy reagált, hogy „örömmel hallottuk”, későbbre ígért bővebb tájékoztatást. A szövetség évek óta szorgalmazza a reklámadó eltörlését, az ugyanis szerintük csökkenti a mikro- és kisvállalkozások növekedési lehetőségeit. "Más helyzetben vagyunk, egy piacsegítő intézkedésként tekintjük az adókulcs felfüggesztését" – válaszolta Varga arra a kérdésre, hogy most miért viszik le 0 százalékra a reklámadót, ha pár éve még ragaszkodtak a magasabb kulcshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!