szerző:
Tetszett a cikk?

A kormány a jelek szerint képtelen lemondani arról azt általános ellenszenvet kiváltott ötletről, hogy „szociális temetés” néven ingyen temethessék el halottaikat azok, akik hajlandók a holttest helyszínre szállításától a sírásásig és a hantolásig mindent maguk elvégezni.

Eredetileg már 2014-től be akarták vezetni, de

Most megint a költségvetés megalapozását szolgáló saláta-törvényjavaslatban elrejtve tolják el a dátumot

2021-ről 2022-re.

Eleinte még azzal magyarázták a csúszást, hogy az önkormányzatoknak fel kell készülniük – sok fideszes vezetésű település is elutasította az elképzelést –, de most már nem is indokol a kormány: a legújabb változtatást pusztán a paragrafus „hatálybalépési időpontjával kapcsolatos jogtechnikai pontosításnak” nevezi.

A költségvetés megalapozása címén minden évben születik egy törvény, amelynek sok pontja igazából nem is kapcsolódik a büdzséhez, csak összesöpörnek egy csomó kisebb módosítást, hogy ne kelljen velük egyenként foglalkozni. A kedd este 10-kor megjelent tervezet ezúttal 59 törvény megváltoztatását tartalmazza.

Néhány további téma a javaslatból

  • Mivel nő a munkahelyi és családi bölcsődék állami támogatása, felső határt szabnak a szülők által fizetendő térítési díjnak: nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 százalékát, ami jelenleg 71 250 forint.
  • „Start szociális szövetkezet” néven újfajta szövetkezetek alakulhatnak. Feladatuk, hogy továbbvigyék „a még élő vagy korábbi közfoglalkoztatási jogviszony alapján a közfoglalkoztató önkormányzat és annak közfoglalkoztatottjai által kialakított viszonyt”, és így a volt közmunkások „a piaci foglalkoztatás felé következő lépcsőt képviselő szociális szövetkezet keretein belül, de még a (korábbi) közfoglalkoztató önkormányzat közreműködése mellett részesülhessenek foglalkoztatásban”.
  • „A technikai felkészültség biztosítása érdekében” idén szeptember 1-ről 2020. január 1-jére halasztják a szállásadók kötelezettségét a vendégadatok rögzítésére.
  • Késve, de végrehajtanak két alkotmánybírósági határozatot. Az egyik tavaly azt kifogásolta, hogy nem biztosított a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott, közpénzekből finanszírozott alapítványok által természetes személyek számára nyújtott támogatások átláthatósága. A jövőben nem lehet eltitkolni az ilyen alapítványok által egyedi döntés alapján, pályázati úton vagy pályázati rendszeren kívül bárkinek természetben vagy pénzben juttatott támogatásokat.
  • A másik Ab-döntés a kéményseprőknek adott igazat, akik tevékenységük államosítása után nem kérhették káruk megtérítését a velük szerződést bontó önkormányzattól. Ezt úgy oldják meg, hogy az ellehetetlenített mesterek most egy éven belül igényelhetnek a helyi önkormányzattól kártérítést, de csak a „tényleges kárra” vonatkozóan. „Az elmaradt vagyoni előny nem követelhető.”

(Kiemelt kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Ijesztő helyzetben vizsgázott jól két kamionos és a sóderágy – videó

Ijesztő helyzetben vizsgázott jól két kamionos és a sóderágy – videó

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában