szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

60 millió eurót kell megspórolnunk – nyilatkozta a Radio France elnöke a párizsi Le Monde-nak. Sybile Veil, aki egy éve áll az intézmény élén, előterjesztette a javaslatát arról, hogy milyen is legyen a Radio France 2022-ben.

A globalizáció körülményei között nagy szükség van arra, hogy az önálló arculatú közmédia betöltse szerepét a társadalomban – hangsúlyozta Sybile Veil, aki nem is akarja csökkenteni az adók és a műsorok számát. Emiatt nagy a megkönnyebbülés a Radio France 4600 munkatársa között. A dolgozók ugyanakkor meg is ijedtek, mert szerepel a tervekben egy 25 millió eurós bértömegcsökkenés. Ez 285 státuszt jelent – számolták ki a szakszervezetek. "Ez teljesen irreális! Szakértői véleményt kérünk ezzel kapcsolatban" – nyilatkozta egy szakszervezeti vezető a Le Monde-nak.

Jean-Paul Quennesson arra hivatkozik, hogy a Radio France piacvezető a legtöbb területen, és a költségvetése egyensúlyban van. De akkor miért kell a béreken spórolnia az elnöknek? Sybile Veil elmondta: a költségvetés 61%-át a munkabérek teszik ki. Logikus tehát a csökkentés, amely távolról sem annyira radikális, mint a közszolgálati televíziókban. Ott ugyanis majdnem 2000 embert küldenek el, miközben 1000 új dolgozót vesznek fel. A televíziós főnökasszonynak ugyanis az a filozófiája, hogy a munkatársi gárda elöregedett, nem tudja megszólítani a 35 év alatti fiatalokat. Ezért egy részüket le kell cserélni 35 évnél fiatalabb munkatársakra, akik ráadásul minden bizonnyal jobban értenek az informatikához, mint az idősebbek.

A Radio France nem kezd ilyen radikális fordulatba: belső képzéssel kívánja megoldani a problémát. Nem véletlen az óvatosság: az előző főnök modernizáló programját a munkatársi gárda elvetette. 28 napos sztrájk volt a Radio France-nál – ez minden korábbi rekordot megdöntött. A főnök végül ebbe bukott bele.

Miért kell ennyire spórolni, ha egyensúlyban a költségvetés?

Egyrészt azért, mert a digitális átállás legkevesebb 20 millió euróba kerül. Egész Franciaország lemaradt ebben, de a Radio France-nál megpróbálták húzni az időt. Látták ugyanis, hogy a La Manche-csatorna túloldalán a BBC hogyan csökkenti folyamatosan a létszámot. Macron elnök viszont a huszonegyedik század embere, korszerű közmédiát akar. Fizetni viszont nem tud eleget. Folyamatosan csökkenti a központi támogatást. Ez a másik ok, ami miatt a Radio France fogyókúrára kényszerül.

Macron elnöknek politikai szempontból nagy szüksége van egy jól működő közmédiára, hiszen a részben álhírekkel operáló szélsőjobboldali Marine Le Pen asszony – ha csak hajszállal is – megelőzte őt az európai választásokon. ( A magyar kormánynak is szüksége van a közmédiára, amely a 2020-as költségvetési tervezet szerint csak a büdzséből kap 75 milliárd forintot a köz szolgálatáért). Csakhogy Macron elnöknek csökkentenie kell a központi költségvetés hiányát, amely 3% fölött van, miközben Franciaország államadóssága elérte a GDP 100%-át. A németek épp azért nem támogatják egyelőre Macron reformjait, mert a francia elnök nem oldotta meg a "házi feladatot" – ahogy ezt Merkel kancellár meg szokta fogalmazni.

Macron és a Radio France is előre menekül 

A francia köztársasági elnök az európai választások után sietett megerősíteni, hogy folytatja a reformokat. Emmanuel Macron tíz évig akar az Élysée-palotában lakni és ebből csak kettő telt el. Ehhez nagyon is szüksége van a Radio France-ra és általában a közmédiára, melynek még mindig nagy hatása van a közvéleményre Franciaországban. Minthogy nem tud elegendő támogatást adni, ezért arra buzdítja a közmédiát, hogy boldoguljon a piacon. A Radio France be is írt a költségvetésbe 8 millió eurós hirdetési bevételt és 6 millió eurós szponzori támogatást. Minthogy a Radio France piacvezető a legtöbb területen – ellentétben a közszolgálati televíziókkal – ezért van rá esély, hogy bejöjjön  ez a számítás. Ezen kívül a Radio France bérbe kívánja adni stúdióit és koncerttermeit. A szakszervezetek ezen is kiakadtak.

A saját konkurenciánkat erősítjük 

Így dühöngött Jean Paul Quennesson szakszervezeti vezető, aki a Le Monde-nak nyilatkozott. Az elnök abban bízik, hogy a szakszervezetek belátják, ez a legkevésbé rossz megoldás. Egy új sztrájkkal nagyon sokat kockáztatnának. De ha valóban 285 munkatársnak szűnne meg a munkaviszonya, akkor az ő szempontjukból a modernizáció végzetes csapás lehet, hiszen a piacon ebben a szakmában nagyon nehéz elhelyezkedni. A vezetés azt ígéri, igyekszik korkedvezményes nyugdíjazással megoldani a problémát. A szociális béke most különösen fontos Macron elnöknek, hogy bizonyíthassa: lehetséges úgy megreformálni Franciaországot, hogy annak ára a munkavállalói oldalon ne legyen túlságosan magas. A Radio France bizonyíthatja Macron elnök igazságát, de csakis akkor, ha a 4600 munkatárs érdekeit képviselő szakszervezetek rábólintanak az elnök most meghirdetett modernizációs programjára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Kaliforniában 2035-től tilos benzines, dízel vagy hibrid új autót venni

Radar360: Trump bírósággal, a Facebook kivonulással fenyeget

Radar360: Trump bírósággal, a Facebook kivonulással fenyeget

Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője

Ifj. Knézy Jenő lesz a győri önkormányzati médiacég vezetője